Boligkø: Har ventet på ønskebolig i 44 år

VENTELISTER: Man kan vente i årtier uden at få tilbudt sin ønskebolig hos de almene boligselskaber. AAB-direktør opfordrer boligsøgende til at være fleksible og søge bredt.

Ventetiderne på de almene boligers ventelister er i nogle tilfælde over 30 år i de mest attraktive områder i hovedstaden. I nogle nye byområder kan man nøjes med at vente i fem år. <br>
Ventetiderne på de almene boligers ventelister er i nogle tilfælde over 30 år i de mest attraktive områder i hovedstaden. I nogle nye byområder kan man nøjes med at vente i fem år.
Foto: Ole Malling/By & Havn
Mads Bang

Man kan ikke regne med at få sin drømmebolig direkte fra de almene boligselskabers eksterne ventelister. Heller ikke selv om man har været medlem i årtier.

Det har Rolf Nielsen oplevet. Han har stået på venteliste i AAB i 44 år. Han er utilfreds med, at det medlemskab ikke umiddelbart ser ud til nogensinde at føre til en bolig i de boligafdelinger, han er skrevet op til.

Rolf Nielsen blev medlem af AAB i 1973. Dengang fik han et ”nummer i boligkøen” i 18 års fødselsdagsgave af sin farmor. I løbet af de 44 år, der er gået siden har han på et tidspunkt fået tilbudt boliger, men det var ikke relevant for ham at sige ja, fordi han arbejdede i udlandet.

Nu, hvor han gerne vil have sin drømmebolig, står han ikke til at komme ind i de afdelinger han har været skrevet op til på Frederiksberg eller i Lyngby. I de mellemliggende år er reglerne nemlig blevet ændret, så flere boliger fordeles efter særregler og dermed skubber Rolf Nielsen længere bagud i køen.

Fakta
Ventelisterne

Altinget har tidligere dokumenteret, at der er stor forskel på, hvad det koster at blive skrevet op til almene boliger i landets store byer. Samtidig viser en gennemgang af de største københavnske almene selskaber, at de over de senere år har haft store indtægter på gebyrer fra ventelisterne.

"Man har ændret reglerne, så jeg er frataget min plads i boligkøen, som jeg endda betaler for. De løfter og regler, som man gav, da jeg blev indmeldt, har man brudt," lyder kritikken fra Rolf Nielsen, som mener, at boligselskaberne og Folketinget burde honorere de løfter, der blev givet i sin tid, og i yderste konsekvens betale ventelistegebyrerne tilbage til de mennesker, som ikke har udsigt til en bolig.

Følger reglerne
Hos AAB afviser administrerende direktør Christians Høgsbro kritikken. Han forklarer, at der har været en række ændringer af reglerne siden 1973, og AAB administrerer efter reglerne.

Det er svært at forstå, men de allermest attraktive boliger har så lang ventetid.

Christian Høgsbro
Administrerende direktør, AAB

”Hvis han vil have en af dem han ønsker – så er han nødt til at flytte ind i en mindre attraktiv bolig først,” siger Christian Høgsbro.

Når først man er inde i en bolig, så kan man søge videre gennem intern opskrivningsret, og det betyder, at det er lettere at få en attraktiv bolig. Christian Høgsbro forklarer, at der er så stor efterspørgsel efter de attraktive boliger i hovedstaden, at ventetiderne kan blive endog meget lange.

”Jeg fik en henvendelse forleden fra en kvinde, der har været skrevet op i 35 år, som ikke kunne forstå, hun ikke kan få en af de attraktive boliger. Men den sidste, der fik tilbudt en, havde faktisk 40 års anciennitet. Det er svært at forstå, men de allermest attraktive boliger har så lang ventetid,” siger Christian Høgsbro.

Han tilføjer, at intentionen har været at gøre det nuværende system så transparent som muligt, og han mener ikke, at ventelisterne er et problem i sig selv.

”Vi kan ændre systemet, men køen til boligerne bliver ikke kortere af det,” lyder det fra Christian Høgsbro.

Intet overblik
Altinget har gennem en rundspørge til almene boligorganisationer i de fem største byer forsøgt at få et overblik over ventetiderne til almene boliger. Det har dog ikke været muligt at få et sammenligneligt talgrundlag, da der administreres efter en lang række forskellige regler alt efter boligtyper. Desuden er der stor forskel på ventetiden til forskellige afdelinger.

Eksempelvis oplyser KAB i hovedstaden, at ventetiden varierer fra to til 50 år på de boliger, som selskabet administrer. Lejerbo, der har afdelinger i forskellige dele af landet oplyser, at ventetiden på boliger i København varierer fra 5 til 35 år, mens den i Aalborg er på omkring 5 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Høgsbro

Projektudviklingsdirektør, Kuben Management
cand.scient.pol (Aarhus Uni. 1994)

0:000:00