Brexitforhandlinger bliver på EU’s betingelser

NO DEAL: Briterne blev hældt ned ad brættet på Brexit-forhandlingernes første dag. Der bliver ingen forhandlinger om fremtidige handelsspørgsmål, før der er opnået klarhed om skilsmissen mellem de to parter.

Brexit-minister David Davis (tv.) har accepteret EU's køreplan for briternes udmeldelsesforhandlinger.
Brexit-minister David Davis (tv.) har accepteret EU's køreplan for briternes udmeldelsesforhandlinger.Foto: Scanpix/Emmanuel Dunand
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det skulle have været sommerens helt store skænderi, spåede den britiske Brexit-minister, David Davis, tilbage i maj.

Briterne var stålsatte på at ville forhandle deres fremtidige handelsforhold med EU parallelt med skilsmissen med unionen.

Mandag aften i Bruxelles, hvor forhandlingerne et år efter den britiske exit-afstemning endelig gik i gang, var det en anderledes ydmyg Brexit-minister, der accepterede at gøre det på den måde, som EU-siden har forlangt lige fra starten.

Først skal der skabes klarhed om, hvad der skal ske på grænsen mellem Irland og Nordirland, med EU-borgere i Storbritannien og briter i resten af EU og med udeståenderne på EU’s budget.

Tilstrækkeligt fremskridt
Til oktober, før EU-cheferne mødes til topmøde i Det Europæiske Råd, vil EU’s chefforhandler, Michel Barnier, tage stilling til, om der er opnået de magiske ”tilstrækkelige fremskridt” i forhandlingerne til, at man kan gå videre til næste fase.

”Det første skridt må være at adressere de mest presserende emner, og vi må sikre os, at det sker på en ordentlig måde,” sagde Barnier efter det syv en halv time lange første møde.

”Så snart vi har konstateret tilstrækkelige og konkrete fremskridt, bliver jeg den første til at anbefale Det Europæiske Råd at starte forhandlingerne om, hvordan vi skal skabe vores fremtidige relation, sådan som det er mit ansvar at gøre,” sagde han.

Det fremtidige forhold
Den britiske Brexit-minister, David Davis, lagde til gengæld vægt på, at det ikke er, ”hvordan forhandlingerne startede, men hvordan de bliver afsluttet”, der tæller.

Han mente selv, at briterne har været ”krystalklare” i tilgangen til forhandlingerne.

”Udmeldelsesprocessen kan ikke færdiggøres, uden at der bliver taget hensyn til det fremtidige forhold,” understregede han.

Det har EU-siden dog heller aldrig betvivlet, eftersom det står eksplicit i den artikel 50, der er grundlaget for udmeldelsesforhandlingerne. Spørgsmålet har hele tiden været hvornår, fordi man vil undgå, at netop de svære spørgsmål om for eksempel penge og borgere bliver skubbet helt til slutningen af den toårige forhandlingsperiode.

Et godt tilbud
Briterne havde tidligere lovet at give et ”generøst tilbud” til de tre millioner EU-borgere i Storbritannien. Det udspil kommer på mandag, bekræftede Davis efter mødet.

Han bekræftede også, at Storbritannien vil holde fast i en såkaldt hård Brexit, hvor briterne forlader både EU’s toldunion og det indre marked.

Det er dårligt nyt for dem, der håbede på, at valget 8. juni, der kostede Konservative flertallet i det britiske Underhus, havde fået Theresa Mays regering på andre tanker.

Fire runder
Barnier og Davis løftede også sløret for de mere praktiske aspekter af forhandlingerne.

Der er lagt fire forhandlingsrunder ind frem mod EU-topmødet i slutningen af oktober. De skal afholdes i en kadence med møder i Bruxelles hver fjerde uge, mens tiden indimellem skal bruges på forberedelse og afklaring. Der vil blive nedsat tre arbejdsgrupper, der skal tage sig af henholdsvis pengespørgsmålet, borgerne og andre skilsmisserelaterede emner.

Den følsomme situation i Nordirland bliver lagt i hænderne på de to chefforhandleres næstkommmanderende, Olli Robbins for briterne og EU-Kommissionens Sabine Weyand for EU-siden.

Har ingen plan
Der er dog ikke mange, der tror på, at de ekstremt komplekse spørgsmål, der ligger på forhandlingsbordet, vil være løst inden topmødet i oktober.

Særligt fordi den britiske regering hverken har en klar strategi eller et regeringsgrundlag, eftersom de nordirske unionister i DUP, som det er planen, at premierminister Theresa May skal bruge som støtteparti, endnu ikke har stillet sig bag hende.

Det begynder at haste for May, som nu i 11 dage har forsøgt at samle stumperne efter katastrofevalget. Men DUP er mestre i at trække forhandlinger i langdrag – en evne, de har brugt årtier på at perfektionere i den nordirske konflikt – og de har ikke nær så travlt som May.

Planen er dog, at hun vil præsentere sine politiske prioriteter for de næste to år onsdag, hvilket gør det presserende, at hun kaster lys over, hvem hun regner med som parlamentarisk grundlag.

David Davis lovede, at premierminister Theresa May vil redegøre nærmere for sine tanker om Brexit, når hun dagen efter mødes med de øvrige 27 EU-ledere i Bruxelles.

Dokumentation

Sådan forløber forhandlingerne

Hver fjerde uge vil Brexit-forhandlerne og deres teams mødes i Bruxelles.

Til støtte for forhandlingerne i plenum er der nedsat tre arbejdsgrupper, der har ansvaret for henholdsvis:

Borgerrettigheder for briter i EU og EU-borgere i Storbritannien

Brexit-regningen på op til 100 milliarder euro

Andre skilsmisseanliggender

De to siders næstkommanderende vil tage sig af det følsomme spørgsmål om forholdet mellem Irland og Nordirland, som fremover bliver EU’s ydre grænse.

Arbejdssprogene vil være engelsk og fransk.

De næste forhandlingsrunder starter på disse datoer:

Anden runde 17. juli

Tredje runde: 28. august

Fjerde runde: 18. september

Femte runde: 9 oktober

Se mere her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00