Debat

Cepos: Støtten til vedvarende energi bør gentænkes

DEBAT: Når politikerne igen har været nødt til at gennemføre et hasteindgreb mod eksploderende udgifter til støtte til solceller, afslører det en systemfejl i den måde, de støtter vedvarende energi. Derfor bør støttesystemet gentænkes helt fra grunden, skriver analysechef i Cepos Otto Brøns-Petersen.

Foto: CEPOS
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Otto Brøns-Petersen
Analysechef i Cepos

Det netop gennemførte hasteindgreb mod eksploderende udgifter til støtte til solceller er det tredje i løbet af få år. Det afslører en grundlæggende systemfejl i den måde, politikerne støtter vedvarende energi på. Derfor er de planlagte forhandlinger om en ny energiaftale i 2017 en lejlighed til at tænke støttesystemet helt forfra.

Billigere grøn omstilling
Det er den omvendte verden, at faldende omkostninger og teknologiske fremskridt er et økonomisk problem og får støtteudgifterne til at stige. Det burde være – og er – en god nyhed for et land med meget høje ambitioner om at nedbringe drivhusgasudledningerne fra energiproduktion. Det burde gøre den grønne omstilling billigere i stedet for dyrere.

Det er således de stærkt faldende priser på solceller, som er årsagen til indgrebene. Støttesystemet er skruet sammen, så der bliver givet størst støtte til de mindst effektive teknologier. Når en teknologi som solceller så udviser overraskende positive teknologispring, er der pludselig mange, som gerne vil benytte tilskudsordningen.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Brug for teknologineutralt støttesystem
Et robust og omkostningseffektivt støttesystem er derimod teknologineutralt. Støtten bør være ensartet til alle teknologier, sådan at den går til de billigste VE-producenter. Det er for eksempel den måde, Norge og Sverige støtter vedvarende elproduktion på. Som påpeget af regeringens afgifts- og tilskudsanalyse, er omkostningerne til VE lavere i de to lande end Danmark. Én af mulighederne for et mere robust og omkostningseffektivt system er, at Danmark indtræder i det norsk-svenske system.

Den allerbedste måde at støtte grøn omstilling på er gennem en ensartet pris på udledning af drivhusgas, det vil sige kvoter og afgifter.

Hvis ikke vi går over til et teknologineutralt støttesystem, kan man frygte flere hovsa-indgreb, når teknologien springer og får grundlaget for støtte-ordningerne til at skride.

Otto Brøns-Petersen, Analysechef i Cepos

Hvis ikke vi går over til et teknologineutralt støttesystem, kan man frygte flere hovsaindgreb, når teknologien springer og får grundlaget for støtteordningerne til at skride.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00