Debat

Cevea: Vand og varme-privatiseringer giver højere priser

KLUMME: Regeringen påstår, at danskerne vil få billigere vand og varme, hvis der bliver åbnet op for private investorer i forsyningsselskaberne. Erfaringer fra hele verden viser det modsatte. Privatiseringer særligt af vand har kostet forbrugerne dyrt

DYRE DRÅBER: Erfaringer viser at forbrugerne er de store tabere, hvis vandforsyningen privatiseres, skriver Cevea.
DYRE DRÅBER: Erfaringer viser at forbrugerne er de store tabere, hvis vandforsyningen privatiseres, skriver Cevea.Foto: Colourbox
Kristian Weise

Kristian Weise er direktør for Tænketanken Cevea.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Priserne bliver højere og kvaliteten dårligere, når private investorer får lov til at tjene penge på vandforsyningen. Det viser erfaringer fra hele verden. Inden regeringen afmonterer et system, der garanterer gode forhold for forbrugerne og miljøet, bør den lære af vores naboers fejltagelser.  

Regeringen vil gøre op med hvile-i-sig-selv-princippet for forsyningsselskaberne. Det betyder, at de fremover skal kunne tjene penge på deres levering af centrale forsyningsgoder. Det vil, påstås det, gøre vand- og varmesektoren mere effektiv.

Problemet er bare, at det bliver forbrugerne der kommer til at betale profitten, hvis vand- og varmeforsyning skal være en gunstig forretning. Det er hvile-i-sig-selv-princippet, der betyder, at forsyningsselskaberne hverken må give overskud eller underskud, netop en beskyttelse imod.

Efter årtier med privatiseringer, er den internationale tendens lige nu, at flere og flere lande etablerer ejerskabsformer som dem, der allerede gælder i de danske forsyningsselskaber.

Borgerne i Berlin købte for få år siden aktier i deres vandforsyning tilbage fra private investorer for sammenlagt 1244 millioner euro.

Den hollandsk baserede tænketank Transnational Institute har således i rapporten ”Our Public Water Future” dokumenteret, hvordan over 100 millioner mennesker i 37 lande har fået gen-nationaliseret deres vand gennem de seneste 15 år. Nationale og lokale myndigheder køber ganske enkelt vandforsyningen tilbage fra private ejere og operatører.

Læs mere: Ministerens privatiserings-planer er hasardspil

Private eksperimenter har slået fejl i lande som USA, Frankrig og Tyskland. Stik imod løfterne har de ført til højere priser, dårligere kvalitet og underinvestering i infrastrukturen. 

Kristian Weise
Direktør, Cevea

Private eksperimenter har slået fejl i lande som USA, Frankrig og Tyskland. Stik imod løfterne har de ført til højere priser, dårligere kvalitet og underinvestering i infrastrukturen. Rapporten konkluderer, at det skyldes, at private investorer prioriterer profit over fællesskabets behov. Ressourcer, der kunne være blevet brugt på at forbedre vandforsyningen, bliver trukket ud af forsyningsvirksomhederne.  

Borgerne i Berlin købte for få år siden aktier i deres vandforsyning tilbage fra private investorer for sammenlagt 1244 millioner euro. 49,9 procent af Berlin Wasser Holding var i 1999 blevet solgt til konsortier af tyske og franske firmaer. Selvom konsortierne ikke ejede majoriteterne af aktierne, sikrede kontrakten dem afgørende indflydelse i bestyrelsen.

Fem år senere var priserne steget med omkring 35 procent, og på trods af høj profit blev der investeret mindre i infrastruktur. I 2012 beskyldte det tyske ’Bundeskartellamt’, hvad der svarer til Konkurrencestyrelsen, vandforsyningen for at have sat priserne urimeligt højt.

Styrelsen beordrede virksomheden til at sænke priserne med 18 procent, og samme år valgte byen at købe aktierne tilbage. For at få råd til at få aktierne på egne hænder igen, tog byen et 30-årigt lån, som borgerne skal afdrage på gennem deres vandregninger.

Rapporten fra Transnational Institute dokumenterer i alt ni tilfælde, hvor tyske myndigheder har købt vandforsyningen tilbage på offentlige hænder fra 2000 til 2015. I Frankrig og USA er tallene 94 og 58.

Både vand- og fjernvarmeforsyningen er naturlige monopoler. Derfor vil det ikke skabe øget konkurrence, hvis private investorer får lov til at tjene penge på dem. Erfaringer fra flere lande viser, at det er yderst vanskeligt at regulere markedet, så virksomheder ikke får mulighed for at udnytte deres monopol.

Læs mere: Forbrugerne har stadig grund til at være bekymrede

Cevea har tidligere, i samarbejde med tænketanken Grøn Energi, sammenlignet varmepriserne i Danmark, Sverige og Tyskland. I Danmark, hvor vi som det eneste af de tre lande ikke har opgivet non-profit tilgangen, betaler vi den billigste faktiske pris for fjernvarme, hvis man fraregner moms og afgifter. Indførelse af et profitmotiv i sektoren ser altså ikke ud til at have givet vores nabolande billigere fjernvarme. Snarere tværtimod.

En af tidens store udfordringer er klimasikring. Det er svært at forestille sig, at grøn omstilling og bæredygtighed vil stå øverst på private investorers dagsorden. Investeringer, der rækker årtier ud i fremtiden, vil næppe trumfe ønsket om afkast på investeringen.

Private investorer skal tjene penge. Erfaringerne fra udlandet fortæller os, at det bliver forbrugerne og miljøet, som vil komme til at betale, hvis der gøres op med principperne om, at der ikke skal kunne tjenes penge vores vand og varme.

.......

Kristian Weise er direktør for centrum-venstre-tænketanken Cevea. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00