Claus Hjort: Vi har en stærk embedskultur

RAPPORT: Bo Smith-udvalgets rapport viser, at der ikke er nogen systematisk svaghed i ministeriernes embedsværk, men at der er en god kultur, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var med til pressemødet mandag, hvor Bo Smith-udvalget præsenterede sit grundige eftersyn af embedsværket. 
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) var med til pressemødet mandag, hvor Bo Smith-udvalget præsenterede sit grundige eftersyn af embedsværket. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Sine Riis Lund

Kulturen i det danske embedsværk er, som den skal være.

Det er konklusionen fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), efter Bo Smith-udvalget med tidligere departementschef Bo Smith i front har præsenteret udvalgets arbejde på et pressemøde.

Claus Hjort Frederiksen hæfter sig særligt ved tre ting i rapporten, der har fået navnet "Embedsmanden i det moderne folkestyre".

Det er, at der ikke er sket en stigning i antallet af sager set over de sidste 30 år, at den offentlige forvaltning generelt nyder høj tillid, og at udvalget ikke lægger op til større grundlæggende ændringer af systemet.

Fakta
Om Bo Smith-udvalget
- Djøf nedsatte i juni 2014 det såkaldte Bo Smith-udvalg, som skulle belyse forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under.
- Udvalget blev nedsat i kølvandet på debatten om, hvorvidt den offentlige forvaltning fungerer, som den skal.
- Udvalget finansieres af Djøf, men arbejder i øvrigt helt uafhængigt af Djøf.

Ingen fællestræk i kritiske sager
Finansministeren mener derfor heller ikke, at der er grund til større tiltag, selv om der de senere år har været en række sager, der har sat et kritisk lys på embedsværkets gøren og laden.

"Det er svært at se fælles klare træk i sagerne. Der er jo ikke nogen rød tråd i dem. Derfor kan man ikke tale om, at der er en systematisk svaghed i systemet, som vi skal have rettet op på," siger Claus Hjort Frederiksen.

Det er svært at se fælles klare træk i sagerne. Der er jo ikke nogen rød tråd i dem. Derfor kan man ikke tale om, at der er en systematisk svaghed i systemet, som vi skal have rettet op på.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Finansminister

Claus Hjort Frederiksen er tværtimod svært tilfreds med embedsmændenes arbejde:

"Jeg har stor respekt for det arbejde, vores embedsværk udfører," siger han.

Ny undersøgelsesform
Udvalget kommer i sin rapport med en lang række anbefalinger til, hvordan embedsværket kan blive bedre. 

På spørgsmålet om, hvad finansministeren nu mere konkret vil foretage sig, er det særligt anbefalingen om at se på undersøgelsesformen, når først der er opstået en sag, som Claus Hjort Frederiksen peger på.

"Vi skal selvfølgelig i gang med at studere nogle af de anbefalinger, Bo Smith-udvalget kommer med. For eksempel er det jo åbenbart, at når der er begået nogle fejl, så er instrumentet med en undersøgelseskommission jo en meget langsommelig ting," siger Claus Hjort Frederiksen til Altinget og tilføjer:

"Kan man gøre det på en smidigere måde, som stadig overholder de væsentlige retsstillingsgarantier, som embedsmændene skal have i de her sager? Vi skal prøve at se, om vi kan komme med nogle løsninger på sådanne spørgsmål."

Corydon: Pas på
Bo Smith-udvalget foreslår at nedsætte et nyt udvalg for at give Folketinget mere fleksible muligheder for at få undersøgt en given sag, men også at sikre de implicerede embedsmænd en hurtigere afklaring.

Den tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) var også med til pressemødet, og han advarer mod at skabe et regime med en ny undersøgelsesform, der blot skaber andre problemer. For eksempel understreger han, at man ikke skal lave en model, hvor politikere kan hundse rundt med embedsmændene for at fremme deres eget politiske virke.

Plads til fejl
Mere generelt mener Claus Hjort Frederiksen, at et opgør med nulfejlskulturen er en af de vigtigste måder at fremme en endnu bedre kultur i embedsværket. Claus Hjort Frederiksen ser en stor risiko ved en nulfejlskultur, hvor selv de mindste fejl får alvorlige konsekvenser.

"Der er man nødt til at få en kultur, hvor vi åbent skal erkende, hvis der er sket en fejl, og i stedet fokusere på, hvad vi så kan gøre for ikke at komme i en tilsvarende situation igen," siger han.

Læs udvalgets anbefalinger her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Bo Smith

ESS-chefforhandler, Styrelsen for Forskning og Innovation, formand, RUVU, Det Faglige Råd for National Koordination, fhv. departementschef, Beskæftigelsesministeriet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1974)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00