Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: Burka-forbuddet rykker nærmere

KOMMENTAR: Folketingets åbningstale blev holdt af en veloplagt statsminister, der langsomt øger troværdigheden i forhold til oppositionsleder Mette Frederiksen, der desperat leder efter en sårbar regeringsflanke i integrationsdebatten.

TOPTRIO: Kristian Thulesen Dahl (midt) ligger lunt i smørhullet mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke
TOPTRIO: Kristian Thulesen Dahl (midt) ligger lunt i smørhullet mellem Mette Frederiksen og Lars LøkkeFoto: Polfoto/Jens Dresling
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man skulle spejde længe efter de liberale blomster i buketten med initiativer, som blev oplistet af statsminister Lars Løkke i hans åbningstale i Folketinget tirsdag. Bedømt alene på indholdet lød talen - mere end sædvanligt - som én stor invitation fra regeringen til Dansk Folkeparti om samarbejde.  

Løkke virkede undervejs til at være i god form og så ud, som om han mere end ellers nød scenen og opmærksomheden ved Folketingets åbning. Da en demonstrant afbrød talen ved at smide med papir, forløste statsministeren situationen på en måde, der vakte stor latter i salen. Det tilsyneladende gode humør nød udenrigsminister Anders Samuelsen også godt af, da Løkke senere på dagen holdt en morsom tale til Samuelsens 50-års fødselsdagsreception. 

I noget tid er det desuden lykkedes Venstre at skabe en fortælling i offentligheden om, at Løkke er ved at få et comeback hos vælgerne, og ifølge BTs forside med gruppeformand Søren Gade som kilde så skulle der ligefrem ligge en egentlig ”hemmelig” plan for, hvordan man effektivt har kunnet polere Løkkes ramponerede image. En del tyder imidlertid på, at planen er så hemmelig, at ingen andre end Gade kender til den. Man kunne måske også indvende, at det næppe er nogen banebrydende idé, at Venstre satte lidt ressourcer af til at arbejde med Løkkes omdømme hos vælgerne.

Det har helt sikkert hjulpet, at han var en klædeligt underspillet og hyggelig vært ved TV-serien ”Statsministrene”, der undervejs viste god stil, da han roste forgængeren Poul Nyrup Rasmussen for sit store engagement for at forbedre sindslidendes vilkår. Det samme gentog sig i DR2-journalisten Anders Aggers portræt af Løkke søndag aften, som var optaget i foråret, hvor Løkke vennesæl og afslappet får lov at give den over for TV-seerne som landets leder i absolut selvkontrol, der passer butikken på kompetent og betryggende vis.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 
Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Du kan kommentere indlægget i bunden – vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten.
Debatindlæg kan sendes til: [email protected]
Søren J. Damm, debatredaktør.

Integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til.

Lars Løkke Rasmussen
Statsminister (V)

Når der undervejs blev stillet noget, der kunne minde om kritiske spørgsmål vedrørende Løkkes i mange tidligere Venstre-vælgeres øjne problematiske fortid, så falder svarene overskudsagtigt og reflekterende og ikke irritabelt og afvisende, som man tidligere har set mange eksempler på.  

Tirsdag var der lidt mere medvind for Løkke, da Berlingske kunne offentliggøre en troværdigheds-måling, der viser, at det går - meget – langsomt fremad med hensyn til at fremstå som troværdig leder målt op mod oppositionens leder. Det står enten i stampe eller går marginalt fremad på alle områder, når man vurderer Løkkes tal.

Det kunne derfor godt virke, som om Mette Frederiksen desperat leder efter en flanke, hvor hun kan få Løkke til at fremstå som blød på integrationsområdet.

Jarl Cordua

Til gengæld er Mette Frederiksens ret høje troværdighed faldet pænt over hele linjen i forhold til målingen sidste år, så Løkke akkurat på to områder, hvor borgerlige ledere historisk har ført i troværdighed over socialdemokratiske, kan udråbes som den mest troværdige af de to. Det gælder danskernes vurdering om, hvem der er bedst til at føre en ansvarlig økonomisk politik og på flygtninge-/indvandrerområdet, hvor man må formode, at integrationspolitik også er en underkategori.

I Løkkes eget parti har offentligheden fået indtryk af, at der findes flere forskellige holdninger i Folketingsgruppen til integrationspolitik, for eksempel hvorvidt et forbud med hensyn til burka bør indføres. Hvor DF længe har haft det synspunkt, at muslimer på grund af deres religion ikke er mulige at integrere, så har Venstre det synspunkt, at religion, herunder også islam, ikke er en uoverstigelig barriere for vellykket integration. Det sidste er snarere et spørgsmål om den rigtige politik og så vilje hos den enkelte. Så kan det lykkes.

Det synspunkt omfavnede Løkke i sin tale i går, der vel dårligt kan andet, da projekterne i Løkke-fonden jo handler om at få blandt andet unge drenge - uanset religion - til at lykkes. Udmeldingen var også med til at massere dem, der ikke altid spiller på udlændinge- og integrationsminister Støjbergs hold i diskussionerne i partiet.   

I sin tale i går sagde Løkke følgende:

”Integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til.”

Bemærkningen fik imidlertid S-leder Mette Frederiksen til at angribe Løkke for at mene, at ”islam intet har at gøre med integrationen”. Det var hun ”simpelthen så uenig i”. Det er i øvrigt ikke længe siden, at hendes egen retsordfører angreb pressen for ikke i den politiske debat at skabe plads til nuancerne. Det er så ikke det, som man får indtryk af, at Frederiksen var mest optaget af med sit noget søgte angreb, som blandt andet fik stor opmærksomhed i TV2News onsdag morgen.

Det kræver nok en bevidst misforståelse af Løkkes bemærkning, dvs. en stråmand, for at nå frem til, at han blankt nægter, at religion og islam spiller en rolle i integrationen, fremfor et budskab om, at Muhammed ikke på forhånd er diskvalificeret med henblik på at blive integrereret, fordi han er muslim. For hvorfor skulle regeringen ellers gribe ind over for de muslimske friskoler og varsle yderligere opgør med alle dem, der ”formørker sindene”?

Det kunne derfor godt virke, som om Mette Frederiksen desperat leder efter en flanke, hvor hun kan få Løkke til at fremstå som blød på integrationsområdet. Også henset til, at det netop er det område, hvor Løkke pludselig igen har opnået en højere troværdighed end Frederiksen, så er det fuldt forståeligt, at hun gør forsøget.

I DR2s debat i går forsikrede Frederiksen efter angrebet på Løkke, at hun skam var imod sharia-domstole og social kontrol mv. og undervejs ”ville høre, hvad Kristian” mente om den sag. Ikke overraskende lå DF-lederen helt på linje med Frederiksen. Dermed tjente stråmands-angrebet på Løkke også det gavnlige formål at vedligeholde hendes vigtige alliance med DF. 

Dertil er vel også at konstatere, at Mette Frederiksen i det mindste gerne vil foregive vælgerne, at Socialdemokraterne er rykket yderligere til højre i spørgsmålet. Spørgsmålet til Frederiksen kunne være, om S nu helt har opgivet at integrere folk af muslimsk tro?

Det bliver i øvrigt ganske spændende at se, om Socialdemokraterne følger med, hvis der inden året er omme bliver lavet en aftale mellem regeringen og DF om et burka-forbud. Løkke er tøvende, men afviser det ikke helt. Han er blot tvivlsom med hensyn til effekten. Spørgsmålet er, om ikke regeringen ”sælger” forbuddet som en indrømmelse til DF, men hvor man tager hensyn til eventuelle kritiske kræfter i blandt andet Venstre ved at omdanne det til et ”maskeringsforbud i det offentlige rum”. 

I al fald justerer DF et tidligere beslutningsforslag om burkaforbud til et forslag, der gør det strafbart at bære "maskering eller heldækkende beklædning i det offentlige rum". Det fremsættes i dag.

Venstres landsmøde i Vejle i den kommende weekend vil også omfavne diskussionen ved at være udstillingsvindue for, hvordan Venstre-kommunerne håndterer integrationen og hvordan man får flere flygtninge og indvandrere ud på arbejdsmarkedet og derved samtidig sparer penge på passiv forsørgelse. Det er nemlig ikke noget dårligt tema for Venstre-kandidater, som om nogle uger går ind i den sidste fase af kommunalvalgkampen, hvor partiet – takket være Løkkes tidligere sager og tab af vælgertroværdighed – er banket noget tilbage i forhold til vælgeropbakningen for fire år siden.

------

Jarl Cordua er liberal-borgerlig, politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han kommentar i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jarl Cordua

Radiovært, kommentator
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00