Kommentar af 
Jarl Cordua

Cordua: DF vil centralisere magten i København

KLUMME: DF's sommerforslag om ens kommuneskat er et smart PR-stunt. Udkantsdanmark er glade, men i virkeligheden vil forslaget betyde mere kontrol og central styring fra København, skriver Jarl Cordua.

Foto: /ritzau/ Joachim Adrian
Jarl Cordua

Samfundsfaglig-matematisk student fra Bornholms Amtsgymnasium i Rønne 1988

Cand.polit. fra Københavns Universitet 1998

Bor nu i Hellerup ved København (Bosat 1993-2008 på Islands Brygge)

Arbejder nu som freelancejournalist, klummeskribent, boganmelder, foredragsholder, konsulent, kommentator og radiovært.

jarlcordua.dk

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk Folkeparti er Danmarks uofficielle mestre i at præsentere politik i agurketiden. Og ingen er bedre til det end partiets formand Kristian Thulesen Dahl. 

Søndag fik han med BT's mellemkomst præsenteret idéen om ens kommuneskat over hele landet med fængende overskrifter som ”De rige skal betale mere” og ”Provinsen skal slippe billigere”. De må have lavet gentagne high-fives i DF's dybt professionelle presseafdeling for veludført arbejde med at få præsenteret budskaberne på forsiden af avisen og i et dobbeltopslag i avisen, hvor DF-formanden hyggesnakker med forsanger Johnny Hansen fra dansktop-bandet Kandis under kræmmermarkedet i Vorbasse.

Nej, der var ikke et egentlig kritisk spørgsmål undervejs, og man må nok undre sig over, at BT's annonceafdeling ikke sendte en faktura til DF. Det burde de. Det kunne jo være, at der var lidt MELD (eller er det FELD?)-penge tilovers til formålet?

Tit kan jeg læse kommentarer fra DF's mange støtter, der piber over, at jeg tillader mig at være kritisk overfor DF, som er i skarp konkurrence med LA-støtterne om at være dårligst til at håndtere kritik af deres politiske yndlinge. Men faktisk synes jeg, at der kun må være ubetinget ros til DF for deres uforlignelige evne til at præsentere deres politiske budskaber på en letforståelig måde. De rammer i dette tilfælde lige ind i et bredt vælgersegment i det nyerobrede vælgerland: ”Det gule Danmark”, der gjorde DF til det blå Danmarks største parti. 

Hykleriet og frækheden overskrider dog alle grænser, når Thulesen Dahl forsøger at fremstille verden sådan, at han og hans parti slet ikke har været med til at træffe alle de forkerte beslutninger ”ovre i Kjøwenhawn”.

Jarl Cordua

Ved blandt andet at insistere på en ensartet kommuneskat bærer Thulesen Dahl ved til den kamp og splittelse mellem by og land, som især Folketingets alt andet end samlende formand Pia Kjærsgaard har gjort sig til talsmand for. DF har en interesse i at holde liv i den stærke flamme og de udbredte fordomme, der lever i ”Det gule Danmark” om, at det rige København har taget en vis legemsdel på resten af det glemte Udkantsdanmark. Det er der bestemt et publikum for.

Hykleriet og frækheden overskrider dog alle grænser, når Thulesen Dahl forsøger at fremstille verden sådan, at han og hans parti slet ikke har været med til at træffe alle de forkerte beslutninger ”ovre i Kjøwenhawn”, der antagelig rammer alle de stakkels mennesker i Jylland. Der kan alle, der gider, gå ind og læse stemmeafgivningen på Folketinges hjemmeside og forsikre sig om, at påstanden er løgn. Men nu er fakta forlængst blevet ligegyldigt i moderne politik.

Før man glæder sig ude omkring, så skal man huske på, at flere penge ikke kommer gratis. Prisen er endnu mere centralisering og hånd i hanke med, hvad pengene skal bruges til. Endnu mere kontrol og central styring. Fra København.

Jarl Cordua

Thulesen Dahl og hans mikrofonholder på BT bilder folk ind, at Udkanten snydes af den smarte elite i København ved for eksempel slet ikke at nævne, at der hvert år i kraft af udligningsordningerne overføres 12 milliarder kroner mellem rige kommuner og fattige kommuner.

Man dyrker en falsk forestilling om, at de københavnske kommuner lever i sus og dus, men glemmer helt at udligningsordningen tømmer kommuner i hovedstadens budgetter, og de dermed får muligheder for nye initiativer, netop fordi politikere på Christiansborg har for øje at sikre, at landet ikke knækker over. Thulesen Dahl får det til at se ud som om, at det er noget helt nyt, som han har fundet på. Det er det naturligvis ikke. 

Det er heller ikke noget realistisk forslag, at man uden videre afskaffer det kommunale selvstyre, hvad angår kommunernes skatteudskrivning - selv om politikerne er godt på vej. Den kommunale økonomi er for længst lagt i lænker af Christiansborg-politikerne, og de kan ikke bare uden videre sætte kommuneskatten op eller ned uden at der samlet set er styr på det fra centralt hold og i forhold til Kommunernes Landsforenings årlige aftale om kommunernes økonomi med Finansministeriet. 

Hvad ville der i øvrigt ske, hvis kommuneskatten var ensartet? Ja, det ville betyde, at kommunerne intet incitament har til at effektivisere. De ville bruge rub og stub og vente på, at Christiansborg sender flere penge. Det vil formentlig glæde et centralistisk parti som DF, der – uden at de selv vover at tage ansvaret i regeringen – bedre kunne styre tingene fra Slotsholmen med populistiske krav op mod en finanslovsaftale. 

Men før man glæder sig ude omkring, så skal man huske på, at flere penge ikke kommer gratis. Prisen er endnu mere centralisering og hånd i hanke med, hvad pengene skal bruges til. Endnu mere kontrol og central styring. Fra København. Det siger Thulesen Dahl endda selv i samme BT-artikel, da han kræver et mere ensartet serviceniveau over hele landet.

Imidlertid er forslaget ikke realistisk, så det må tjene et andet og vigtigere formål: At sælge DF, der kommunalpolitisk halter bagefter S og V, som et oprørsparti alle høtyvene i Udkantsdanmark kan fylkes omkring til kamp mod København. Til trods for at det, DF i virkeligheden foreslår, er mere centralisering, mindre lokal bestemmelse og mindre kommunalt selvstyre. I princippet kunne man nedlægge alle kommunerne og så styre det hele fra Christianborg, hvor DF så har flere mandater, end de har kommunalt, til at præge beslutningerne.

Men det er der næppe mange, der gennemskuer, så man må lette på hatten for Kristian Thulesen Dahl for endnu et mesterstykke i politisk kommunikation.

Realiteten er imidlertid, at DF's tilbud til vælgerne ved kommunalvalget er, at de er Danmarks Centralistiske Parti. 

.......

Jarl Cordua er liberal-borgerlig, politisk kommentator og vært på radioprogrammet "Cordua & Steno" på Radio24syv. Hver onsdag skriver han klummen "Liberale Brøl" i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00