Dagens overblik: Alternativet fik penge fra skattelylande

POLITISK OVERBLIK: Alternativet fik i 2015 valgkampstøtte på 450.000 kroner, som blev overført af en fond, der har adresse i Gibraltar og Luxembourg.

Foto: /ritzau/Carsten Bundgaard
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik, som står i registreringsafgiftens tegn. Men vi starter et andet sted.

Torsdag kom det nemlig frem, at Alternativets valgkamp i 2015 blev støttet med 450.000 kroner, som blev overført af en fond fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg. Ifølge Ekstra Bladet modtog Alternativet op til 2015-valget et privat støttebidrag på 299.950 kroner til landsorganisationen og 150.000 kroner til en storkreds.

Ifølge Alternativets officielle oversigt over privat partistøtte, så blev pengene doneret personligt af den meget diskrete danske rigmand og iværksætter Ditlev Bredahl, og ifølge TV 2 opdagede Alternativet først i sidste uge, at pengene kom fra et skattely.

”Jeg synes, at det er rigtig øv – helt afgjort. Derfor er jeg også opsat på, at vi får en helt klar praksis på området fremadrettet, og politisk fortsætter vi vores linje i forhold til at få internationale regler på plads, så skattelylande slet ikke kan operere,” skriver Nilas Bay-Foged, forperson for Alternativets hovedbestyrelse, i et skriftligt svar til TV 2.

Ny registreringsafgift!
Og så videre til dagens helt store historie: registreringsafgiften!

Torsdag aften lykkedes det nemlig regeringen af lande en aftale om registreringsafgiften med Dansk Folkeparti.

I hovedtræk betyder aftalen, at næsten alle biler bliver billigere – dog ikke de helt små såkaldte mikrobiler, der bliver dyrere.

Den lave afgiftssats sænkes fra 105 procent til 85 procent, mens den høje afgift bevares på 150 procent. Dog hæves grænsen for, hvornår den høje afgift indtræder fra at være 106.600 kroner i dag til at blive på cirka 185.000 kroner.

Derudover indføres der blandt andet nye sikkerhedstiltag, som betyder, at de helt billige mikrobiler stiger i pris.

Regeringen har lavet priseksempler på 20 forskellige biler – se dem her.

Elementerne i aftalen
Men det er ikke kun registreringsafgiften, der er en del af aftalen. Udenlandske trafikanter og leasingselskaber skal nemlig være med til at betale for billigere biler til danskerne.

De aftalte initiativer lyder:

  • Registreringsafgiften nedsættes for personbiler og motorcykler
  • Sanering af eksisterende sikkerhedsfradrag i registreringsafgiften
  • Tillægget og grænserne for dårlig brændstoføkonomi i registreringsafgiften forhøjes
  • Stramninger af afgiftsreglerne vedrørende leasing af biler
  • Den grønne ejerafgift forhøjes for nye biler
  • Registreringsafgiften nedsættes for autocampere
  • Gradvis forhøjelse af reparationsgrænsen
  • Udvidelse af motorvej på Vestfyn
  • Indførelse af periodebaseret vejafgift

S vil tilslutte sig aftale
Ingen partier i rød blok har været inviteret med til forhandlingerne om en ny registreringsafgift, men Socialdemokratiet melder sig klar til at tilslutte sig den nye aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

”Det ligner umiddelbart noget, som vi kan tilslutte os,” siger Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, til Ritzau.

Han peger på, at aftalen har ændret sig tilpas meget fra regeringens udgangspunkt, så Socialdemokratiet nu kan tilslutte sig.

Mens Socialdemokratiet ser gode takter i den nye aftale, er Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested mindre begejstret:

”Dansk Folkeparti har bøjet sig for regeringens krav om en kraftig nedsættelse af registreringsafgiften. Det får som konsekvens, at vi sender mange flere biler på gaden. Til skade for miljø og klima. Samtidig med, at trængslen forøges,” siger Henning Hyllested i en pressemeddelelse.

K har vendt medlemsnedtur
Konservative holder i weekenden landsråd i København, og det er med en glædelig nyhed at varme sig på for partiet.

For første gang i 12 år har Konservative nemlig medlemsfremgang, og selvom det ikke er voldsomme tal, er kurven knækket, og partiet er gået fra 9.400 medlemmer sidste år til 9.750 medlemmer nu.

”Jeg er naturligvis jublende lykkelig. Vi bryder en historisk stime med færre medlemmer,” siger gruppeformand Mette Abildgaard til Altinget.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00