Dagens overblik: DF forhøjer indsatsen – smider nyt milliardkrav på bordet

POLITISK OVERBLIK: Dansk Folkeparti skruer op for kravene i forhandlingerne med regeringen, og så er der måske udsigt til højere løn til visse kvindefag. Her er morgenens politiske nyheder i kort form.

Foto: /ritzau/Philip Davali
Kristine Korsgaard

Hvis Dansk Folkeparti skal gå med til regeringens skattelettelser, skal der til gengæld øremærkes omkring 26 milliarder kroner til offentlig velfærd i 2025.

Efter et tumultarisk forhandlingsforløb, hvor Liberal Alliance har været ude og love historisk store skattelettelser, før aftalen er indgået, hæver Dansk Folkeparti nu indsatsen for at gå med i skatteaftalen. Det skriver Jyllands-Posten.

Partiet kræver en forsikring om, at velfærdsniveauet ikke forringes i de næste otte år, hvor der bliver stadig flere ældre.

"Vi vil have en garanti for, hvor mange penge der skal gå til velfærd, så vi kan modstå det demografiske træk," siger finansordfører René Christensen (DF).

I regeringsgrundlaget står der, at stigningen i det offentlige forbrug "i udgangspunkt" skal være 0,3 procent om året.

Men det dækker kun omkring halvdelen af de stigende udgifter til blandt andet ældre og sundhed. Derfor kræver DF nu, at det offentlige forbrug skal vokse med mere end det dobbelte, nemlig 0,65 procent om året. Det svarer til 26 milliarder kroner i 2025.

Læs også

Regeringen klar til mindre integration
Også i regeringens og DF’s forhandlinger om udlændingepakken er der fortsat knaster.

Regeringen erklærer sig ellers åben for det "paradigmeskifte", Dansk Folkeparti vil have, når det gælder behandlingen af flygtninge.

Efter forhandlingerne i går sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til DR og flere andre medier, at flere dele af regeringens helt konkrete politik er på forhandlingsbordet. Ministeren bekræfter, at blandt andet den såkaldte integrationsgrunduddannelse (IGU) nu er til diskussion.

IGU'en er ellers et af regeringens prestigeprojekter, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har store aktier i.

Uddannelsen skal få flere flygtninge ud på arbejdsmarkedet.

"Vi diskuterer også IGU'en, men det vil jeg lade blive inde ved forhandlingsbordet," siger Inger Støjberg.

Nej til strammere regler for familiesammenføring
Til gengæld har Dansk Folkeparti foreløbig løbet panden mod en mur, når det gælder partiets krav om at stramme familiesammenføringsreglerne for de midlertidigt beskyttede.

Regeringen mener, at man ikke kan forlænge ventetiden til familiesammenføring for en særlig gruppe flygtninge i mere end de nuværende tre år.

"Det har vi ønsket at gøre, men det siger de, at vi ikke kan," siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti krævede allerede på partiets sommergruppemøde i august, at særligt gruppen på omkring 4.200 hovedsageligt syrere helt skulle miste retten til familiesammenføring.

Højere løn måske på vej til SOSU'er
Og så til social- og sundhedsassistenterne, som formentlig kan se frem til lønstigninger.

Det er i hvert fald et af de få punkter, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere ser ud til at kunne blive enige i de kommende overenskomstforhandlinger.

Landets 564.000 ansatte i regioner og kommuner skal have ny overenskomst, og i går udvekslede KL, regionerne og fagforbundene krav.

De ansattes organisationer har på forhånd givet hinanden håndslag på, at reallønnen skal stige – og det skal den særligt for kvindedominerede fag, som halter bagefter lønmæssigt. Det har blandt andre Altinget beskrevet. 

Samtidig melder KL ud, at SOSU-personalet skal have en større del af kagen, når der eventuelt bliver delt lønstigninger ud.

”Vi står på nogle områder over for en betydelig rekrutteringsudfordring i de kommende år. Det gælder først og fremmest på ældre- og sundhedsområdet, hvor kombinationen af et stærkt stigende antal plejekrævende ældre og færre SOSU-uddannede allerede i dag betyder stor mangel på kvalificeret arbejdskraft,” siger Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg i en pressemeddelelse ifølge Danske Kommuner

Mange NGO'ere bryder lov om arbejdsmiljø
Danske velgørende organisationer bryder i stor stil arbejdsmiljøloven, viser en stikprøve fra Altinget.

Det gør de ved ikke at udarbejde de lovpligtige arbejdspladsvurderinger (APV), der skal modvirke eksempelvis stress, mobning og arbejdsulykker.

I Altingets stikprøve blandt 200 tilfældigt valgte små, mellemstore og store civilsamfundsorganisationer svarer 82, at de har gennemført en APV. Men 34 svarer nej, og 84 har ikke svaret, selvom redaktionen gentagne gange har bedt om svar.

Professor i arbejdsmiljø ved Aalborg Universitet, Peter Hasle, er bekymret over tallene. Han frygter, at medarbejderne i de små organisationer kan være særligt udsatte for dårligt arbejdsmiljø.

“For de små organisationer vil det væsentligste problem være, at de formodentlig ikke har en særlig professionel ledelse. Dermed bliver det ekstra alvorligt, at de ikke får lavet en APV, for så er det en ledelse, der ikke er særlig klar over arbejdsgiveransvaret,” siger professoren.

Forbud mod smartphones på sikret institution
Børne- og socialminister Mai Mercado vil nu forbyde smartphones for visse beboere på den sikrede institution Kofoedsminde.

Et nyt lovforslag, der bliver fremsat i dag, skal gøre det muligt at forbyde smartphones og andre enheder, som kan give adgang til internettet. Det skal forhindre pædofilidømte i at tage kontakt til børn.

Det fortæller Mai Mercado (K) til TV2:

”Det skal ikke være sådan, at når man er dømt for pædofili, så har man stadigvæk en mulighed for at benytte internettet til at komme i kontakt med børn og unge og i sidste ende det helt gruopvækkende at bestille en voldtægt via nettet,” siger ministeren.

Kofoedsminde er en specialinstitution for voksne, domsanbragte udviklingshæmmede, der har begået personfarlig kriminalitet.

Institutionen har flere gange oplevet, at pædofile har downloadet børneporno, og at indsatte har kontaktet ofre på nettet. Det har Ekstra Bladet tidligere afsløret.

Det sker i dag

10.00 Politisk aftale om togtrafik
Transportminister Ole Birk Olesen (LA) og en række transportordførere vil på et pressemøde i dag fortælle om en ny aftale om togtrafikken i hovedstadsområdet. Ifølge TV2 indebærer aftalen blandt andet, at S-togtrafikken frem over skal drives af private.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00