Dagens overblik: Nu kan Enhedslisten vælte en rød regering

POLITISK OVERBLIK: Enhedslisten ændrer 25 års parlamentarisk praksis, så partiet fremover kan vælte en S-ledet regering. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

En ny uge er i gang, og vi giver dig her de vigtigste historier denne mandag.

Vi starter hos Enhedslisten, der efter længere tids arbejde har vedtaget nye røde linjer, så partiet fremover kan vælte en rød regering.

Tiden med Thorning-regeringen har sat sine spor i Enhedslisten, og kommer der for eksempel en ny Dong-sag eller gentagelse af skattereformen vil Enhedslisten have muligheden for at trække støtten til en rød regering.

Søndag aften vedtog Enhedslistens hovedbestyrelse at ændre partiets parlamentariske principper, så man fremover kan vælte en socialdemokratisk regering. Dermed er der gjort op med 25 års praksis som støtteparti.

”Hovedopgaven nu er selvfølgelig at vælte Lars Løkke. Men det ikke er ligegyldigt, hvilken politik der kommer i stedet for. Og problemet er, at socialdemokraterne vil have Enhedslisten og tre andre partier til at bære dem ind i regeringskontorerne, men alligevel forbeholde sig retten til at lave al afgørende politik med højrefløjen. Det går ikke,” siger Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Socialdemokraterne vil ikke love basale forandringer som en tilbagerulning af kontanthjælpsloftet eller de skatterabatter til toppen, som regeringen lægger op til her i efteråret. Vores ledelse har i dag sagt meget klart, at den går ikke. Og vi siger dermed også klart til vælgerne, at der er en kæmpe forskel på, hvem man stemmer på i rød blok.”

Grøn politik ligger højt på vælgernes dagsorden
Ældrepleje og folkeskole ligger som sædvanligt i top på vælgernes ønskeliste til kommunalvalget i november. Men også klima, natur og miljø liger højt på danskernes dagsorden, når krydset skal sættes 21. november.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget. Her kommer miljø, natur og klima ind på en tredjeplads blandt vælgerne. Det står i modsætning til tidligere kommunalvalg, hvor målinger har vist, at den grønne politik ikke har fyldt særligt meget i vælgernes bevidsthed.

Valgforsker og professor på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen ser det også som en ny tendens, at miljø, natur og klima scorer højt blandt kommunalvælgernes interesser.

"Det er ikke et emne, der har ligget højt på de kommunale dagsordener tidligere. Ser man tilbage på valget i 2013, var det de store velfærdsdagsordener, der kørte showet," siger valgforsker Kasper Møller Hansen og fortsætter:

"Når det så er sagt, ligger ældre og folkeskole stadig allerhøjest. Der sker nok det, at når man skal sætte tre krydser, så tager man ældre og folkeskole først og så miljø, natur og klima i tilkøb."

Ny deleøkonomisk strategi: VLAK vil øge skattegevinst ved udlejning
Regeringen præsenterer til formiddag en ny deleøkonomisk strategi, der indeholder 22 nye initiativer. Et af forslagene går ifølge Politiken på, at folk, der lejer deres bolig ud i kortere perioder via tjenester som Airbnb, skal have et højere skattefradrag.

”Regeringen ønsker at omfavne dele- og platformsøkonomi, fordi det kan skabe vækst og arbejdspladser. Og på sigt skatteindtægter i Danmark. Regeringens plan understøtter det. Kronjuvelen i det er, at det fradrag på 24.000 kroner, der i dag er for udlejning af bolig, foreslås hævet til 36.000 kroner,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til Politiken.

Det højere bundfradrag bliver dog gjort betinget af, at skatteyderen bruger en tredjepart – for eksempel Airbnb – som indberetter brugernes fulde indtægter til Skat via en digital indberetningsløsning. Det skal gøre det attraktivt at bruge deleøkonomiske platforme og samtidig forhindre snyd og sikre korrekt beskatning.

Et stille V-landsmøde
I weekenden holdt Venstre landsmøde i Vejle, og det var et landsmøde uden de store nyheder eller dramaer. Det stod i klar kontrast til landsmødet i 2016, hvor Lars Løkke Rasmussen brugte landsmødet til at invitere Konservative og Liberal Alliance med i regering.

I Vejle i år var det et helt anderledes og roligt landsmøde, hvor særligt kommunal- og regionsrådsvalget fyldte på dagsordenen. Og så holdt politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen weekendens sjoveste tale, ligesom Lars Løkke proklamerede, at han bedre kan lide Mette Frederiksen i regering end i opposition. Det kan du se herunder:

 

Altinget har samlet fem nedslag fra landsmødet, som du kan se her.

Dagens runde fødselsdag
Charlotte Dyremose, der er tidligere folketingsmedlem for Konservative, fylder 40 år i dag. Vi kipper med flaget og ønsker stort tillykke.

Det sker i dag
Kl. 11.00: Regeringen præsenterer sin deleøkonomiske strategi i Nyborg.

Derudover mødes Disruptionrådet på Fyn, hvor regeringens ministre både før og efter selve mødet vil besøge fynske virksomheder, institutioner og kommuner sammen med rådets medlemmer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00