Dagens overblik: Nye DF-krav, ansvar placeres i Tibet-sag og "redaktionel frygt” i DR

POLITISK OVERBLIK: Nye tilbud og krav i de dramatiske forhandlinger om udlændingestramninger. Og så er Tibet-sagen på vej mod en ende, mens de lider af "redaktionel frygt" i DR. Få overblikket her.

DF-udlændingeordfører Martin Henriksen lægger i disse dage arm med regeringen om at få en strammere udlændingepolitik.
DF-udlændingeordfører Martin Henriksen lægger i disse dage arm med regeringen om at få en strammere udlændingepolitik.Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik fra Altinget.

Forhandlingerne mellem regeringen, der ønsker en skattereform, og Dansk Folkeparti, der ønsker nye udlændingestramninger, fortsætter på Christiansborg.

Mens forhandlingsklimaet mellem især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti synes forværret, er der igen kommet nye krav og tilbud om udlændingestramninger på bordet i forhandlingerne fra begge sider.

Regeringen har tilbudt Dansk Folkeparti, at man øger engangsbeløbet til over 150.000 kroner, hvis en flygtning opgiver at blive familiesammenhørt med sin familie og i stedet tager tilbage til sit hjemland. 

Dansk Folkeparti foreslår blandt andet, at alle flygtninge, der krydser den danske grænse til lands eller vands, bliver afvist i Danmark.

"Hvis du kommer ind fra et andet land, så er du ikke forfulgt, medmindre du rejser direkte fra Damaskus til Billund lufthavn. Det er vel de færreste, der gør det," siger DF-udlændingeordfører Martin Henriksen til DR.

Men det primære fokus for Dansk Folkeparti er fortsat at få stoppet al integration og få sendt flygtninge på midlertidigt ophold tilbage til hjemlandet, når der er mulighed for det.

Afgørelse i Tibet-sag på vej
Politikere, embedsmænd og hoffet ser ifølge Politiken ud til at gå fri i den såkaldte Tibet-sag.

I stedet står to ledende politifolk vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen og politikommissær Henrik Oryé til at få hovedansvaret for, at Københavns Politi i strid med grundloven forhindrede demonstrationer under et kinesisk præsidentbesøg i 2012 i Danmark.

Det er ifølge flere kilder tæt på sagen konklusionen i en længe ventet beretning fra Tibetkommissionen, der efter små to års undersøgelser offentliggør sin beretning i den kommende uge. 

DR ”ramt af redaktionel frygt”
TV 2 er kommet i besiddelse af mails sendt til henholdsvis Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten og instruktør Lotte Svendsen, der indikerer, at 'Jul i Republikken' angiveligt blev aflyst af politiske årsager.

"Vi er desværre blevet ramt af en redaktionel frygt for at ende i et DR stormvejr over »Røde lejesvende,« som det skete på Historien om Danmark", står der blandt andet i mailen.

Johanne Schmidt-Nielsen har tidligere udtrykt bekymring for, hvorvidt der er tale om selvcensur i DR's ledelse. Hvis det er tilfældet, er det alvorligt, mener hun.

Men DR's kulturdirektør fastholder, at beslutningen blev truffet uden politiske hensyn. 

Enighed og uenighed i EU
EU’s statsledere mødtes i går til topmøde i Bruxelles. Her var der enighed blandt alle lande undtagen Danmark, der har et forsvarsforbehold, og Malta om at indgå i et nyt forsvarssamarbejde i EU.

Derimod var der stor uenighed om, hvordan EU skal takle fordelingen af flygtninge, der er kommet til EU. Skal de tvangsfordeles mellem EU-landene eller ej? Det kom der ingen god løsning på.

Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) var klar i mælet i forhold til Danmarks position:

"Vi skal ikke tale om, hvordan vi fordeler "problemet" mellem os – vi skal tale om, hvordan vi gør problemet mindre," siger han til Altinget.

Frivilligrådet får ny formand
Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen, får pladsen for bordenden i regeringens nye frivilligråd. Han er udpeget af børne- og socialminister Mai Mercado (K) og afløser Vibe Klarup, som går af til februar. 

"Han har et godt strategisk blik og en stor viden om den frivillige verden, hvor han selv er en af nøglepersonerne. Og han er meget visionær. Så jeg er ikke i tvivl om, at han er den rigtige mand til denne opgave,” siger Mai Mercado til Altinget.

Det sker i dag:

  • Overenskomstforhandlinger fortsætter: Moderniseringsstyrelsen med innovationsminister Sophie Løhde (V) i spidsen udveksler hovedkrav med de statsansattes hovedorganisation CFU før de kommende forhandlinger om overenskomsten for ca. 180.000 ansatte i staten.
  • Altingets nye december-magasin udkommer med et hav af lækkerier fra både indland og udland – blandt har Altinget indgået samarbejde med New York Times, der har sendt Bill Clinton i Altingets spalter. Som en lille forsmag kan du her læse vores rekonstruktion af, hvordan planerne om at udbygge på Amager Fælled endte med at blive droppet her.
  • Kl 8: Europaudvalget skal blandt andet diskutere rammerne for frie datastrømme i EU forud for rådsmødet om transport, telekommunikation og energi 18. december.
  • Kl. 13: Sammen med frivillige vil Esben Lunde Larsen samle plastikaffald, når han besøger projektet Plastfri Roskilde Fjord. 
  • Den nye amerikanske ambassadør Carla Sands tiltræder i Danmark. Læs mere om hende her.
  • Nye ambassadører fra Norge, Egypten, Østrig, Israel, Mexico og USA skal i dag i audiens hos Dronning Margrethe.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00