Dagens overblik: Regeringen vil fjerne omstridt regel om mørklægning

POLITISK OVERBLIK: Et lækket dokument viser, at regeringen lægger op til at ændre den udskældte offentlighedslov. Få dagens politiske overblik her.

Der var heftig debat om offentlighedsloven, inden den blev vedtaget i 2013. En gruppe unge modstandere af den nye lov havde under navnet "Mørklægningsministeriet" taget opstilling på slotspladsen uden for folketingssalen.
Der var heftig debat om offentlighedsloven, inden den blev vedtaget i 2013. En gruppe unge modstandere af den nye lov havde under navnet "Mørklægningsministeriet" taget opstilling på slotspladsen uden for folketingssalen.Foto: /ritzau/Per Folkver
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik – den sidste, inden Folketinget går på efterårsferie.

Vi lægger ud med nyheden om, at regeringen vil ændre den udskældte offentlighedslov. Det viser et lækket dokument, som Berlingske er i besiddelse af.

I det fortrolige dokument, som sendt til partierne bag offentlighedsloven, foreslår regeringen justeringer af loven, der blev solgt som en åbning af den offentlige administration.

Regeringens foreslår blandt andet at ophæve ministerbetjeningsreglen, som særligt har været udskældt, og erstatte den af to nye undtagelsesregler. Folketingets ombudsmand vurderede i en undersøgelse sidste år, at reglen i praksis har ført til væsentlig indskrænkning af retten til aktindsigten.

To af de jurister, der har beskæftiget sig mest med offentlighedsloven, er dog uenige om, hvorvidt regeringens ændringsforslag er en opblødning.

Ifølge forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen er regeringens forslag kosmetiske ændringer, og han peger på, at forslaget vil fastholde undtagelser, så man fortsat kan hemmeligholde det faglige grundlag for regeringens beslutninger.

Sten Bønsing, lektor og forvaltningsretsekspert ved Aalborg Universitet, ser dog anderledes på udspillet.

”Jeg betragter det som en åbning, der kommer tættere på det, som vi havde før ministerbetjeningsreglen,” siger Sten Bønsing til Berlingske.

Bag aftalen om offentlighedsloven fra 2013 står Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Radikale og SF, og de tre sidstnævnte partier har siden aftalen erkendt, at loven ikke har virket efter hensigten.

Hjort: Rusland får os ikke til at holde mund
Torsdag opfordrede Rusland danske politikere – heriblandt forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) – til at droppe den "uvenlige retorik", når de taler om Rusland.

Men der er ikke noget at komme efter, lyder det fra forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

”Det er jo ikke sådan, at de med deres adfærd kan få os til at holde mund og ikke sige, hvordan vi opfatter situationen, og hvordan vi reagerer i situationen,” siger Claus Hjort Frederiksen til dr.dk.

Forsvarsministeren peger samtidig på, at Rusland i hans optik i stigende grad er aggressive i sin adfærd med blandt andet løbende uvarslede alarmeringsøvelser tæt på grænsen til Nato.

Dagens beløb: 223.957.092,14 kroner i gyldne håndtryk
Næsten en kvart milliard kroner er siden 2014 endt i lommerne hos topchefer i kommunerne og regionerne. Det viser en aktindsigt, som TV 2 har foretaget blandt landets 98 kommuner og fem regioner.

Siden det seneste kommunalvalg i 2014 er der blevet udbetalt 86 millioner kroner til kommunaldirektører, koncernchefer og andre topledere i kommunerne og regionerne som en form for bonus for, at de enten har opfyldt deres kontrakt eller forlænget den.

72 millioner kroner er udbetalt som fratrædelsesgodtgørelser til fyrede chefer, mens kommunerne har betalt knap 66 millioner kroner i opsigelsesperioden til topledere, der er blevet fritstillet.

Se et kort over, hvad hver enkelt kommune har brugt på gyldne håndtryk hos TV 2.

Presset regering varsler millionbøder for offentligt datasjusk
Hårdt presset af Folketinget vil regeringen nu straffe myndigheder med bøder på op til 16 millioner kroner for brud på datalovgivningen. Det skriver Politiken.

I ugen efter efterårsferien vil justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremsætte et forslag til en ny databeskyttelseslov, og her vil det fremgå, at bøderne kan blive på op til fire procent af en myndigheds driftsbevilling – dog med et loft på 16 millioner kroner.

”Overholder man ikke reglerne om databeskyttelse, er det en alvorlig sag, som skal have mærkbare konsekvenser. Derfor har regeringen besluttet, at også offentlige myndigheder skal kunne få bøder, hvis de overtræder reglerne,” skriver Søren Pape Poulsen i en kommentar til Politiken.

Ud over Folketinget har også erhvervslivet, organisationer og eksperter presset på for at få regeringen til at skifte kurs, så man kan straffe myndigheder med bøder, hvis de ikke passer ordentligt på borgernes cpr-numre, sundhedsoplysninger eller andre persondata.

Færre end hver tredje kommunalkandidat er kvinde
31,8 procent af de opstillede til kommunalvalget er kvinder, viser en opgørelse, som professor i statskundskab Ulrik Kjær fra Syddansk Universitet har foretaget. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Opgørelsen er lavet, efter at fristen for at stille op er udløbet. Og selvom 31,8 procent måske ikke lyder imponerende højt, er det faktisk rekord. Det er således den højeste andel kvindelige kandidater til et kommunalvalg nogensinde.

Ved seneste kommunalvalg i 2013 var 30,8 procent af de opstillede kandidater kvinder.

Det sker i dag
Kl. 7.30: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti til forhandlinger om finansloven 2018.

Kl. 11.30: Transportminister Ole Birk Olesen (LA) skal i samråd om, hvordan regeringen med sit skatteudspil, sit erhvervsudspil og sit finanslovsforslag vil sikre, at EU-reduktionsmålene bliver overholdt.

Kl 18.00: Kulturnat i København, hvor man blandt andet kan besøge Christiansborg og ministerierne. Se en oversigt her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00