Dagens overblik: Støjberg vil stramme uden at kende problemets omfang

POLITISK OVERBLIK: Udlændinge skal have frataget deres pas i fem år, hvis de snyder med det, mener Inger Støjberg. Få dagens politiske overblik her.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

En ny uge er i gang, og vi lægger ud med historien om, at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil stoppe med straks at udstede pas til udlændinge, som misbruger deres pas. Det skriver Jyllands-Posten.

Udlændinge, der forsøger at snyde, skal nemlig have en karantæne på fem år, hvis det står til Støjberg og regeringen.

Der findes dog ingen tal for, hvor mange udlændinge der har snydt sig til et nyt pas, men der har i visse tilfælde været mistanke hos udlændingemyndighederne og politiet om, at misbrug har fundet sted.

Som reglerne er i dag, skal myndighederne udstede et nyt pas, hvis en person mister sit pas. Det betyder, at en udlænding kan snyde ved at give eller sælge sit pas til en anden person, der ligner i udseende, og så selv få et nyt pas.

Og det bliver op til myndighederne at afgøre, hvorvidt en udlænding reelt har mistet sit pas, eller om der bliver snydt, fortæller udlændingeministeren.

”Det er op til en konkret vurdering hver gang,” Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Merkel kan fortsætte som kansler
Søndag var Tyskland til valg, og Angela Merkel kan fortsætte på posten som forbundskansler. Med 33 procent af stemmerne bliver Angela Merkels konservative parti, CDU, og søsterpartiet CSU det største parti i det tyske parlament, mens modkandidaten Martin Schulz og hans socialdemokratiske parti SPD må nøjes med 20,5 procent af stemmerne.

Mens SPD og CDU/CSU oplever tilbagegang, er det højrenationale parti Alternative für Deutschland (AfD) stormet frem. Partiet, der har promoveret sig på sin indvandrer- og EU-kritiske linje, fik 12,6 procent af stemmerne og er dermed valgt ind i Forbundsdagen for første gang.

Læs mere her.

Danskerne udråber Fogh som bedste statsminister
Anders Fogh Rasmussen har været den bedste statsminister i nyere tid, hvis man spørger danskerne. I en måling lavet af Norstat for Altinget peger 25 procent på Fogh som den bedste af de nuværende statsministre, og dermed får han størst opbakning.

”Anders Fogh Rasmussen er den af de fem, der fremstod som den mest værdige statsminister. Man skal ikke undervurdere, at vælgerne på en og samme tid ønsker sig en statsminister, der ser dem i øjnene og er som os andre, men samtidig optræder i alle sammenhænge med værdighed og autoritet,” siger historiker Bo Lidegaard og tilføjer:

”Han formåede at fremstå som en person, der aftvang respekt også langt ud over de vælgere, der stemte på ham.”

Forsvarsudspil er på trapperne: Får Danmark et ubådsforsvar?
Når man ikke kan få det bedste, må man gå efter det næstbedste. Sådan er tankegangen hos Konservative, der erkender, at der ikke bliver råd til ubåde i det kommende forsvarsforlig. Derfor bør Danmark i stedet købe et forsvar mod fjendtlige ubåde i de danske farvande, siger Rasmus Jarlov til Ritzau i forbindelse med Konservatives landsråd, der blev afholdt i København i weekenden.

”Det er meget farligt ikke at have egne ubåde. For det betyder, at vores flåde er meget udsat for ubådsangreb. Derfor er vi nødt til at have nogle modtræk til det,” siger Rasmus Jarlov og peger på, at der derfor skal indkøbes torpedoer, der kan monteres på skibe, og sonar, som kan opdage ubåde.

Regeringens udspil til et nyt forsvarsforlig forventes præsenteret om et par uger.

V står til kommunal vælgerlussing
I en ny Gallup-måling står Venstre til bare 19,1 procent af stemmerne ved det kommende kommunalvalg 21. november. Det skriver Berlingske.

Det er en markant tilbagegang i forhold til kommunalvalget i 2013, hvor partiet fik 26,6 procent. Og selvom det ser skidt ud for Venstre, tvivler valgforsker og professor Kasper Møller Hansen på, at det ender så skidt.

”Landspolitikken vil trække i negativ retning for Venstre. Her er partiet gået tilbage siden 2013, men det slår ikke så stærkt igennem for de store partier som for de små. Venstre er dygtige til at føre valgkamp, og så skal vi lægge en borgmestereffekt oveni,” siger Kasper Møller Hansen til Berlingske.

De vigtigste ting fra K-landsråd
Weekendens konservative landsråd i København blev helt efter planen det mest rolige længe. Efter en årrække med rutsjeture i meningsmålinger og valgresultater skal der nu der nu bygges stille og roligt op igen, og partiets landsråd blev derfor i år et for kernepublikummet – snarere end den brede befolkning.

Formand Søren Pape Poulsen åbnede landsrådet med en klassisk konservativ tale, mens Konservativ Ungdom brugte landsrådet på at foreslå et forbud mod partihoppere. Et forslag, som K-ledelsen ikke bakker op om.

Altinget har samlet fem nedslag fra landsrådet, som du kan finde her.

Nyt udspil straffer tusinder for at gå tidligt på pension
Det kan blive dyrt for tusinder af danskere, hvis regeringen forringer muligheden for at trække sig delvist tilbage fra arbejdsmarkedet før pensionisttilværelsen. Sådan lyder meldingen ifølge Finans fra to af landets store pensionskasser i forbindelse med regeringens forslag til en pensionsreform, man i øjeblikket forhandler om.

Danskere kan i dag benytte en delpensionsordning, hvor man går på nedsat tid, og ordningen finansieres af egne opsparede pensionsmidler. Men den ordning er regeringen ifølge pensionskasserne nu i gang med at ødelægge. Det kan tvinge flere til helt at forlade arbejdsmarkedet og ende på offentlig forsørgelse, lyder vurderingen.

”Regeringen lægger op til at forringe den nuværende delpensionsordning på en måde, så den de facto forsvinder. I dag er det eksempelvis muligt at få delpension fem år før folkepensionsalderen,” siger Annie Kristensen, der er medlemschef i Pædagogernes Pension, til Finans.

”Det betyder, at man kan arbejde 25 timer om ugen og lade ens arbejdsmarkedspension spæde til for at dække løntabet. Det vil ikke kunne lade sig gøre i fremtiden,” fortsætter hun.

Det sker i dag

  • Klokken 11.00:
    Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) inviterer til Marienborg-topmøde om idræt, hvor repræsentanter fra idrætsforeninger, kommuner og regioner, arbejdsmarkedets parter, fonde, frivillige samt en række ministre er inviteret med.
  • Kronprins Frederik og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) er i Kina for at brande Danmark som vidensnation og for at styrke det dansk-kinesiske forhold.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00