Danmark åbnes for mere udenlandsk arbejdskraft

ØST-AFTALE: Grænserne til det danske arbejdsmarked åbnes endnu mere for lønmodtagere fra de to nye EU-lande Bulgarien og Rumænien. Til gengæld bliver de mødt med strengere kontrol.
Håndværkere og andre lønmodtagere fra Bulgarien og Rumænien får nu lettere ved at komme til Danmark for at arbejde.
Håndværkere og andre lønmodtagere fra Bulgarien og Rumænien får nu lettere ved at komme til Danmark for at arbejde.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Friere adgang til det danske arbejdsmarked til gengæld for en strengere kontrol.

Sådan kommer hverdagen til at se ud for de arbejdere, der kommer til Danmark fra Bulgarien og Rumænien.

Regeringen, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre er netop blevet enige om at ophæve overgangsordningen for arbejdere fra de to nye EU-lande. Dermed vil almindelige EU-regler om arbejdskraftens frie bevægelighed herefter gælde for statsborgere fra de to lande.

Ikke noget problem
"Vi stod foran en udfasning fra 1. maj 2009, hvor alle nye EU-østlande skulle udfases, og i den forbindelse har vi kigget på, om Bulgarien og Rumanien udgjorde et problem for arbejdsmarkedet. Men det gjorde de ikke," siger Thomas Adelskov, Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører.

Vi får måske ikke brug for så mange arbejdere fra de lande lige foreløbigt, men vi får helt sikkert brug for dem igen, og derfor åbner vi nu op.

Jens Vibjerg
Arbejdsmarkedordfører for Venstre

Dermed fjernes de sidste rester af den såkaldte Østaftale fra 2003, der har begrænset adgangen fra en række østeuropæiske EU-lande fra den overenskomstdækkede del af arbejdsmarkedet, så det nu bliver lettere for østeuropæiske lønmodtagere at komme til Danmark for at arbejde.

Ikke mindst fordi arbejdere fra de nye lande har bidraget til væksten i Danmark, og fordi der kun er kommet omkring 250 fra Bulgarien og Rumænien årligt til Danmark, er grænserne blevet åbnet.

Får brug for dem på sigt
For Jens Vibjerg, arbejdsmarkedsordfører for Venstre, er det vigtigt at sende et politisk signal om, at de to lande er fuldgyldige medlemmer af EU.

"Vi får måske ikke brug for så mange arbejdere fra de lande lige foreløbigt, men vi får helt sikkert brug for dem igen, og derfor åbner vi nu op," siger Jens Vibjerg.

Mere kontrol og id-kort
Men de politiske partier bag aftalen lægger dog fortsat stor vægt på, at kontrol og forebyggelse skal forhindre illegalt arbejde.

Blandet andet skal det såkaldte Register for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) udbredes. Registret indeholder oplysninger om udenlandske virksomheder med opgaver i Danmark. Ud over Skat og Arbejdstilsynet vil også arbejdsmarkedets parter få adgang til registret.

"Det er vigtigt at få bundet regeringen op på, at vi skal have fokus på at få Skat og Arbejdstilsynet til at kontrollere området, og samtidig at fagbevægelsen får de nødvendige redskaber til at klare situationen. For fagbevægelsen har ønsket mere kontrol, og det kommer nu," siger Thomas Adelskov.

Fagbevægelsen ser gerne, at det bliver obligatorisk at udstede id-kort på byggepladser, og allerede nu er der drøftelser blandt parterne om, hvordan en ordning kan se ud. Det skal så senere forhandles politisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Vibjerg

Fhv. MF (V), medlem af Miljø- og Fødevareklagenævnet, fhv. gårdejer
Landbruger (Bygholm Landbrugsskole 1972)

Thomas Adelskov

Byrådsmedlem (S), Odsherred Kommune, formand, Arbejdsmarkedets Feriefond, bestyrelsesmedlem, Odsherred Forsyning, næstformand, Pensam, Regeringens Ghettorepræsentant

0:000:00