Danmark giver kvart milliard ekstra til nødhjælp

GENOPFYLDNING: Igen i år er kassen til akutbistand tømt, mens de humanitære katastrofer fortsat står i kø. Derfor har Udenrigsministeriet været på rov i egne kasser og fundet en kvart milliard ekstra til nødhjælp. Det skulle dække resten af året, mener handels- og udviklingsminister Mogens Jensen. 

Danmark vil i alt ved året slutning have givet omkring 1775 mio. kr. til nødhjælp i hele verden.
Danmark vil i alt ved året slutning have givet omkring 1775 mio. kr. til nødhjælp i hele verden.
Kasper Frandsen

Borgerkrig i blandt andet Syrien, Irak og Sydsudan har været med til at tømme den danske akutkasse, der går til akutte og langvarige humanitære kriser i verdens brændpunkter. Faktisk har man allerede brugt mere, end der var i kassen.

Men i Udenrigsministeriet har man været på jagt og fundet 250 mio. kr. ekstra til at genopfylde akutkassen, der ved årets start var på 271 mio. kr.

”På grund af rekordmange flygtninge og seks meget alvorlige humanitære kriser er der et kæmpe behov, som vi bliver nødt til at imødekomme ved at bede mit ministerium om at gøre alt for at finde penge til en yderligere indsats i år. Situationen er meget alvorlig,” siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) til Altinget.

For første gang siden Anden Verdenskrig er antallet af fordrevne i verden oversteget 50 millioner mennesker. Alene i og omkring Syrien er over 9 mio. mennesker på flugt.

Fakta
Her er de største humanitære kriser

Med mere end 50 mio. flygtninge og internt fordrevne er antallet af mennesker på flugt højere end nogensinde før, og der er pt. fire humanitære kriser i FN-kategorien for de mest alvorlige og omfangsrige humanitære kriser: Syrien, Irak, Sydsudan og Den Centralafrikanske Republik (CAR).

I Syrien anslås det, at i alt 10,8 mio. mennesker har behov for nødhjælp, heraf er 6,5 mio. internt fordrevne. I Irak er flere hundrede tusinde mennesker fordrevet fra deres hjem alene i perioden siden juni måned, hvilket bringer det samlede antal fordrevne i Irak op på ca. 1-1,2 mio. mennesker. 

I Sydsudan er mere end 1,5 mio. mennesker nu fordrevet fra deres hjem, og 7,3 mio. mennesker har nu behov for humanitær assistance. I CAR har 2,5 mio. mennesker akut behov for humanitær bistand, heriblandt 512.000 internt fordrevne. Dertil kommer 400.000 flygtninge i nabolande.
 
Somalia er ikke pt. i kategorien for de mest alvorlige og omfangsrige humanitære kriser, men omkring 2,9 mio. mennesker har behov for humanitær bistand, og der er udsigt til en meget alvorlig sultkatastrofe, hvis der ikke gribes hurtigt ind med flere humanitære midler fra det internationale samfund.

Der er tre puljer i Udenrigsministeriet, der går til humanitære indsatser:
- Ikke-øremærkede bidrag til internationale organisationer på i alt 610 mio. kr
- Strategiske partnerskaber med danske og internationale organisationer med et budget på i alt 644 mio kr.
- Øvrige bidrag til akutte og langvarige kriser med et budget på i alt 271 mio. kr. fra årets start. Derudover de 250 mio. kr. ekstra.
I alt 1.775 mio. kr.

Også i 2013 og 2012 var mange og store kriser med til at tømme akutkassen relativt tidligt på året. I 2013 skete det allerede inden sommerferien.

Er det holdbart i længden, at man hvert år skal kigge med lup efter flere penge?

Det meget store behov på den humanitære front går ikke væk foreløbigt.

Mogens Jensen
Handels- og udviklingsminister

”Vi forsøger at lægge et budget, som holder. Det er noget, der kan forandre sig fra år til år. Men det er evident, at der er humanitære kriser i så mange lande, at vi er nødt til at vurdere det igen. Det meget store behov på den humanitære front går ikke væk foreløbigt, ” siger ministeren og fortsætter:

”Derfor skal vi vurdere, om vi skal opjustere den del af bistanden, der går til humanitærstøtte. Det er jeg langt inde i overvejelserne omkring, fordi det er nødvendigt, hvis vi fortsat at være i front, når det gælder humanitære kriser. Her ved FN, at de kan stole på Danmark.”

Pengene fra den danske akutkasse er især gået til de humanitære kriser i og omkring Sydsudan og Syrien, der henholdsvis har modtaget hjælp for 86,5 og 92 mio. kr. foreløbigt i 2014. Humanitære indsatser i Irak har modtaget 23 mio. kr.

Mere fokus på nødhjælp

Kan man forestille sig, at I tager penge fra udviklingsdelen og giver til de humanitære indsatser, som tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach argumenterede for efter tyfonen ramte Filippinerne i november 2013?

”Det er klart, at pengene skal findes indenfor den samlede bistandsramme. Den eneste måde, vi kan gøre det, er ved at omprioritere mellem langsigtet udvikling og humanitærstøtte eller ved at finde nye penge," siger ministeren.  

Vil man kunne se de her overvejelser på finansloven, når den bliver fremlagt på tirsdag?

”Det må vi se, når finansministeren fremlægger finansloven. Men som sagt – og det er ikke noget nyt – så må vi kigge på det her, når vi kan se, hvor alvorlig situationen er p.gr.a. de mange humanitære kriser,” siger mogens Jensen og fortsætter:

"Jeg kan bare sige, at vi altid arbejder sådan, at vi selvfølgelig forsøger at allokere ressourcer derhen, hvor der er behov for dem. Og det er der på de humanitære indsatser."

Forventer du nu, at I med de 250 mio. kr. har nok penge til resten af året, eller kan der blive tale om at finde ekstra midler igen?

”Det er min klare vurdering, at en kvart milliard kroner vil kunne dække til resten af året,” slutter han.

De ekstra penge kommer fra landeprogrammer i Ghana og Benin, der ikke vil blive afholdt i år. 

Dokumentation

Sådan er pengene til fra akutkassen fordelt (i alt 300.819.000 mio. kr.) 

Afghanistan 1.800.000
Bolivia 300.000
CAR 15.000.000
Interregional 5.719.000
Iraq 23.500.000
Jordan 7.750.000
Lebanon 14.250.000
OPT 11.000.000
Somalia 20.000.000
South Sudan 67.000.000
South Sudan regional 25.000.000
Sudan 10.000.000
Syria 31.500.000
Syria regional 55.000.000
Turkey 3.000.000
Yemen 10.000.000


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00