Danmark har god indsats mod radikalisering

FÆNGSLER: Danmark er en duks, når det kommer til antiradikalisering, og det ændrer en enkelt smutter ikke på, siger international fængselsekspert.

Foto: www.colourbox.com
Lasse LangeLise-Lotte Skjoldan

Er danske fængsler gode nok til at spotte og forhindre radikalisering blandt indsatte? Det er spørgsmålet, efter forrige måneds attentater i København, der efter alt at dømme blev begået af en netop løsladt mand med sympati for terrorgruppen IS.

Svaret er, at Danmark allerede gør rigtigt mange af de ting, som den internationale forskning i fængselsradikalisering foreskriver.

Det siger professor emeritus Andrew Coyle fra Det Internationale Center for Fængselsstudier ved University of London. Han har arbejdet med fængsler i mere end 40 år. 

“Danmark gør det ret godt. En enkelt fiasko bør ikke give anledning til, at det danske fængselsvæsen ændrer sin operationelle struktur fuldstændigt,” siger Andrew Coyle, der blandt andet har arbejdet med antiradikalisering og deradikalisering i fængsler.

Danmark er et af de ledende lande i Europa, når det kommer til arbejdet med radikalisering i fængslerne. Men det er selvfølgelig ikke perfekt.

Andrew Coyle
Professor emeritus, Det Internationale Center for Fængselsstudier, University of London

For at imødegå risikoen for religiøs og politisk radikalisering i fængslerne er det vigtigt, at de er veldrevne, har en fornuftig bemanding og har ordentligt trænet personale, der kan kende forskel på ekstremister og indsatte, der bare dyrker deres tro, vurderes det i rapporten fra ICSR.

Samtidig anbefales det at ansætte fængselsimamer, der kan give muslimske indsatte, der ønsker at dyrke deres tro, et fredeligt og fornuftigt alternativ til ekstremister.

Disse anbefalinger følger Danmark i det store hele, forklarer Andrew Coyle. Og når det kommer til såkaldt afradikalisering af fanger, der allerede er blevet radikaliseret, bliver Danmark set som lidt af et foregangsland, siger den britiske professor.

“Det danske fængselsvæsen har sammen med andre myndigheder i Danmark arbejdet hårdt på at afradikalisere folk, der er dømt for terrorisme, hadforbrydelser eller andre ekstreme forbrydelser. Det garanterer dog ikke, at man eliminerer problemet. Der kan altid være folk, der slipper igennem nettet eller flyver under radaren,” siger han.

Læs hele artiklen på Altinget: justits her (kræver abonnement)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00