EU-dom kan åbne for homoseksuelle som bloddonorer

BLODBANK: Onsdag afgør EU-Domstolen, om det er i orden at livstidsudelukke mænd, der har sex med andre mænd, fra at give blod. Det kan presse Danmark til at ændre kurs.

Onsdag afgør EU-Domstolen, om det er ok permanent at udelukke mænd, der har sex med andre mænd, fra at give blod.
Onsdag afgør EU-Domstolen, om det er ok permanent at udelukke mænd, der har sex med andre mænd, fra at give blod.Foto: Colourbox
Rikke AlbrechtsenCecilie Gormsen

BRUXELLES: I Danmark har diskussionen om homo- og biseksuelle bloddonorer længe bølget. Og nu kommer den omdiskuterede praksis, der indebærer, at mænd, der har sex med andre mænd, ikke må give blod, under pres.

I en sag ved EU-Domstolen onsdag afgøres det, om det er i strid med EU-retten permanent at udelukke mænd fra de europæiske blodbanker på det grundlag. Sagen udspringer i Frankrig, som har stramme regler om, at mænd, der har eller har haft et seksuelt forhold til en anden mand, udelukkes på livstid fra at give blod.

I Danmark har Sundhedsstyrelsen udstedt en lignende anbefaling til blodbankerne. Lovgivningen bag anbefalingerne er dog mindre rigid og giver mulighed for et lægeligt skøn ude i blodbankerne, selv om dette ikke fremgår offentligt.

Sundhedsstyrelsen har dog hele tiden holdt fast i en generel undtagelse og gør det stadig.

”Rent statistisk ved vi bare, at forekomsten af hiv-smittede, der er homoseksuelle, er langt større, end hvis man er heteroseksuel. Derfor siger vi, at der også er større risiko for, at patienten bliver smittet,” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen Anette Lykke Petri.

Generaladvokat: Ingen hjemmel til udelukkelse 
Det er franske Geoffrey Léger, som har hevet det franske sundhedsministerium og det nationale donorkorps for retten for at få afklaret, om det er i overensstemmelse med regler om forskelsbehandling på grund af køn og seksuel orientering. Det spørgsmål har den nationale domstol i Strasbourg nu sendt videre til EU-Domstolen for at få svar på.

Allerede i sommer gav EU-Domstolens generaladvokat Paolo Mengozzi sin udtalelse i sagen, hvor han klart konkluderer, at der ikke er hjemmel i EU-reglerne til en sådan udelukkelse. Generaladvokatens udtalelser er ikke bindende for Domstolen. Men i mere end fire ud af fem tilfælde når dommerne frem til samme konklusion.

En række EU-lande har mere lempelige reglerne for bloddonorer, så sex mellem mænd ikke giver permanent udelukkelse. Det gælder Spanien, Italien, Slovakiet, Finland, Sverige og Storbritannien.

Læs hele artiklen på Altinget EU (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00