Danmark oplever det største jobtab siden 2009

JOB: Trods regeringens kickstart mister Danmark arbejdspladser i stor stil. 16.000 fuldtidsjob er forsvundet i 2012. Hovedparten i den private sektor. Venstres kur er skattelettelser. S kalder det useriøst, når Venstre ikke anviser finansiering.
Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede
Danmark oplever i år det største tab af arbejdspladser, siden finanskrisen var på sit højeste i 2009.

På trods af regeringens kickstart, så forsvinder arbejdspladserne fra Danmark i stort tal. I år er der foreløbigt forsvundet arbejdspladser svarende til 16.000 fuldtidsjob. Det er dobbelt så stort et jobtab som i 2011 og 2010, viser helt nye tal fra Danmarks Statistik.

Heraf er hovedparten, cirka 10.000 job, gået tabt i den private sektor, som samlet set har mistet over 160.000 arbejdspladser, siden krisen begyndte i 2008.

V: Kuren hedder skattelettelser
Hos det store oppositionsparti Venstre er man ikke i tvivl om, hvilken kur der skal til for at vende udviklingen. Skattelettelser. Helst i stor stil, så de kan lægge en dæmper på lønstigningerne.

"Jeg siger ikke, at vi absolut skal ned på svensk skat og tysk løn. Men vi skal dernedad," sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, på et pressemøde onsdag forud for weekendens landsmøde i Venstre.

Fakta

Så mange arbejdspladser er gået tabt

2012*: 16.000
2011: 6.000
2010: 8.000
2009: 111.000
2008: 19.000
I alt: 160.000

* Til og med 3. kvartal.
**Antallet af job er regnet om til fuldtidstillinger og korrigeret for sæsonudsving.

Hele jobtabet siden krisen er samlet set sket i den private sektor, hvor lidt over 160.000 arbejdspladser er forsvundet siden 2008.

Den offentlige sektor har lige så mange fuldtidsjob som i 2008. Den offentlige sektors størrelse toppede i 2010. Siden er der blevet 28.000 færre job i det offentlige, hvilket svarer til 2008-niveau.


Kilde: Danmarks Statistik

Dermed er han på linje med sin tidligere finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), der sidste weekend sagde, at skatten skal drives ned på svensk niveau og lønnen på tysk niveau.

"Claus Hjort giver en præcis analyse af Danmarks udfordringer. Som nation har vi behov for at drive skattetrykket ned. Hvis vi skal være en konkurrencedygtig nation, handler det ikke om at have produktionsomkostninger som i Kina og Indien. Det handler om vores nærmeste konkurrenter som Sverige og Tyskland," siger Lars Løkke.

Lars Løkke skylder os og alle andre danskere at forklare, hvordan han vil finde de penge. Når han slynger om sig med skattelettelser til højre og venstre, så må han anvise helt konkret finansiering. Alt andet er useriøst.

John Dyrby Paulsen (S)
Finansordfører

Løkke har ingen bud på finansiering
At komme ned på svensk skattetryk vil kræve skattelettelser for hele 65 milliarder kroner. Altså langt mere end skattereformens skattelettelser på 7 milliarder kr. Men Lars Løkke vil foreløbigt ikke svare på, hvor pengene til skattelettelserne skal komme fra.

"Det er ikke en færdig opskrift. Det handler om at sætte en retning. Hvis ikke det lykkes os at genvinde vores lønkonkurrenceevne, så mister vi vores arbejdspladser, og så er der slet ikke nogen løn at få," siger Lars Løkke.

S: Skattetrykket er ikke hovedproblemet
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra finansminister Bjarne Corydon (S). Men hos Socialdemokraterne mener man ikke, at verdens højeste skattetryk er det primære problem.

"Hovedproblemet er ikke højt skattetryk, men at danskerne holder på pengene, og at det går dårligt i landene omkring os. Vi skal have bragt optimismen tilbage," siger finansordfører John Dyrby Paulsen (S).

"Man skal gøre sig klart, at krisen ikke er ovre. Den er dybere og rækker længere, end de fleste troede. Jobtallene understreger, hvor alvorlig situationen er, og der kan gå noget tid, før det vender. Men vi holder hånden under beskæftigelsen med vores finanslove. Hvis vi ikke havde gjort det, havde tabet af job været endnu større," siger John Dyrby Paulsen.

S: Useriøst af Løkke
Han kalder det useriøst af Venstre at foreslå skattelettelser uden at have et klart bud på, hvor pengene skal komme fra.

"Vi har sat os for, at vi skal have pengene i kassen, før vi kan bruge pengene. Lars Løkke skylder os og alle andre danskere at forklare, hvordan han vil finde de penge. Når han slynger om sig med skattelettelser til højre og venstre, så må han anvise helt konkret finansiering. Alt andet er useriøst," siger John Dyrby Paulsen.

I de netop overståede forhandlinger om finansloven foreslog Venstre, at man brugte pengene fra en kommende reform af kontanthjælpen på skattelettelser. Men det afviste regeringen. Og penge fra nye reformer af kontanthjælp og SU i foråret skal ikke bruges på skattelettelser, mener Socialdemokraterne.

"Jeg ser ikke for mig, at pengene fra en reform af eksempelvis kontanthjælpen skal gå til skattelettelser. Den største udfordring er at få økonomien til at hænge sammen frem mod 2020. Kan man ikke det, så glem alt om skattelettelser," siger John Dyrby Paulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

John Dyrby Paulsen

Direktør, Dansk e-Mobilitet, fhv. MF og borgmester i Slagelse (S)
cand.polit. (Københavns Uni. 1990), hd i udenrigshandel (Handelshøjskolen i København 1992)

0:000:00