Danmark savner tv om erhverv og vækst

KLUMME: "DR formidler den offentlige sektor villigt, mens den private sektor enten negligeres eller mistænkeliggøres," mener Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen.

Rasmus Nielsen

DANSK TV MANGLER i den grad dækning af erhvervslivet og vækstdagsordenen.

Det blev ikke bedre med ugens kedelige meddelelse om, at TV 2 for en gangs skyld må opgive et projekt, betalingskanalen Business, der gik i luften i maj, men må lukke med årets udgang. Der skulle have været et stort tocifret antal tusinde abonnenter, men man nåede kun et lille etcifret antal tusinde. Øv.

Er det, fordi danskerne ikke interesserer sig for den private sektor, for vækst, innovation og fremgang, for iværksætteri? Nej, sådan virker det ikke. Dagbladene har i mange år konkurreret om erhvervsstoffet, der gerne har store, selvstændige sektioner. Faktisk kan det siges, at erhvervsstoffet er noget af det mest ombejlede – altså bare ikke i dansk tv.

TV 2 NEWS DÆKKER erhvervslivet pænt, men erhvervsstoffet er gerne fraværende i de store tv-aviser fra DR. Tag en almindelig tv-avis: Et typisk indslag handler om retssikkerhed eller mangel på samme for de hundredetusindevis af danskere i den arbejdsduelige alder, der af uransagelige årsager er på overførselsindkomst. Så har de ikke fået en korrekt behandling af kommunekontoret dér ... så er de blevet glemt af statens regler hér. 

Naturligvis er det vigtigt for medierne at dække, hvis borgere ikke har de rettigheder eller ikke får de ydelser, der er politisk vedtaget. Passiv modtager som topskatteyder. Men come on: Noget er særligt vigtigt: Det er vækstdagsordenen. Hvordan kommer Danmark tilbage på sporet fremfor at sakke agterud? Hvordan og hvornår begynder Danmark igen at skabe virksomheder, der kan vokse sig større end 1.000 medarbejdere?

For et år siden gik skærmtalentet, DR's erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin, til en attraktiv stilling som kommunikationsdirektør i Finansrådet. Hun kunne over for den brede offentlighed formidle erhverv og vækst, og det i en stil, som flere andre DR-værter med et særligt ansigtsryk fra side til side à la Munch-Perrin har taget til sig. Siden har erhvervs- og vækststoffet ikke været det samme.

ER JEG UDE i et borgerligt ærinde? Nej, ikke decideret. Dansk Metal, Henrik Sass Larsen (S), Pia Olsen Dyhr (SF) og andre gode kræfter vil være enige i synspunktet. Naturligvis også regeringspartierne.

Det er bestemt ikke populært i byen i byen – DR-byen – at argumentere for, at ejeren, staten, bør pålægge de daglige driftsansvarlige at ændre kursen. Men i dette tilfælde burde ejeren gøre det. Konturerne til et nyt medieforlig begynder at tegne sig, og det bliver uden tvivl den nye trekløverregering, der skal lave det inden næste valg.

Vi ved, at de private mediers organisation, Danske Medier, ønsker et slankere DR, bl.a. i takt med, at dagbladene taber volumen til de sociale medier. Snart er Google i Danmark lige så store omsætningsmæssigt som landets største private mediehus, JP/Politiken. Vi ved, at Dansk Folkeparti vil skære licensen 25 procent over fem år. Og vi ved, at det også står i regeringsgrundlaget, at licensen skal ned. Så mon ikke?

RENT UD SAGT formidler DR den offentlige sektor villigt, mens den private sektor enten negligeres eller mistænkeliggøres. Sagt generaliserende. Hvis jeg redigerede Altinget sådan, ville vi hurtigt miste vores ry som et af landets mest neutrale og pålidelige medier.

Hvis DR vil forsøge at minimere den forestående økonomiske reduktion, ville et godt sted at begynde være at bringe mere stof om erhvervslivet, vækst, iværksætteri, innovation – kort sagt: privat virkelyst. Hvis man begynder i morgen, kan man lige nå at gøre indtryk på det stensikre politiske flertal for lavere licens.

Dét kunne de tale om derhjemme ved middagsbordet, et af Danmarks power-couples, direktør i Dansk Erhverv Laurits Rønn og DR's generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

Og om 5-10 år vil virkningen være der, for nationalt tv har fortsat stor magt over den danske folkesjæl: Det vil blive mere populært at tage en risiko, skabe en arbejdsplads, omsætte grundforskning og patenter til faktura, øge den danske eksport. Så bliver der råd til statslige medier. Og til at give dem de arbejdsduelige på overførselsindkomst alle de rettigheder, de måtte have.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Laurits Rønn

Viceadministrerende direktør, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1991)

Maria Rørbye Rønn

Generaldirektør, DR
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00