Danmark sender F-16-fly til Irak

ISIL: Et bredt flertal i Folketinget har vedtaget at sende danske F-16 fly til Irak i kampen mod Islamisk Stat. 

Danmark sender syv F-16 fly til Irak i kampen mod Islamisk Stat. 
Danmark sender syv F-16 fly til Irak i kampen mod Islamisk Stat. Foto: Forsvaret
Anne Justesen

Torsdag formiddag vedtog Folketinget med stemmerne 94 for og 9 imod beslutningen om at sende danske F-16 kampfly til Irak for at deltage i den internationale koalition mod Islamisk Stat (ISIL). 

"Danmark leverer i dag endnu et solidt bidrag til bekæmpelsen af den brutale terrororganisation ISIL. Og det sker i en meget bred koalition med godt 50 andre lande, herunder ti lande fra regionen. ISIL udgør en betydelig sikkerhedsrisiko – både mod folk i regionen, men jo også mod Danmark. Derfor er det glædeligt, at der er så bred opbakning til forslaget," siger udenrigsminister Martin Lidegaard (R) i en pressemeddelelse og fortsætter: 

"For regeringen og mig er det væsentligt, at vores militære bidrag ikke står alene, men er ét led i den samlede og brede indsats til at bekæmpe ISIL. Vi skal også bruge vores politiske, diplomatiske og humanitære instrumenter."

Socialdemokraterne, Radikale, SF, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative og Liberal Alliance stemte alle for, mens Enhedslisten og Uffe Elbæk (løsgænger, Alternativet) stemte imod forslaget. 

Forhandlinger afbrudt
Folketinget hastebehandlede allerede onsdag beslutningsforslaget. Men de borgerlige partier afbrød sent onsdag aften forhandlingerne og krævede en afklaring om, hvorvidt danske krigere, der drager til Irak for at kæmpe for ISIL, kan dømmes for landsforræderi. 

Efter et hasteindkaldt udvalgsmøde i Forsvarsudvalget onsdag aften og et samråd i Retsdudvalget med justitsministeren og udenrigsministeren torsdag morgen blev forhandlingerne om beslutningsforslaget genoptaget i folketingssalen, og forslaget blev vedtaget. 

Fakta
Det militære bidrag vil bestå af tre dele:
1) Et F-16 kampflybidrag, som vil omfatte op til i alt ca. 140 personer.
2) Et stabsbidrag bestående af op til ca. 20 personer.
3) Et kapacitetsopbygningsbidrag, inkl. logistikbidrag, som forventes at omfatte op til i alt ca. 120 personer.

Beslutningsforslaget skal ses i sammenhæng med B 122 om et dansk militært bidrag til støtte for indsatsen i Irak, hvor Folketinget gav sit samtykke til, at et dansk transportflybidrag blev stillet til rådighed for indsatsen mod ISIL.


Kilde: Resume af beslutningsforslaget (B123), FT.dk

Væbnet konflikt
Ifølge regeringen er der ikke tale om, at Danmark nu er i krig: 

I et udvalgssvar til Folketingets Forsvarsudvalg skriver udenrigsminister Martin Lidegaard (R) om beslutningsforslaget:

"Efter regeringens opfattelse eksisterer der en ikke-international væbnet konflikt mellem den irakiske regering og ISIL. Indsættelse af danske F-16 fly i offensive luftoperationer mod ISIL-mål i Irak betyder efter regeringens opfattelse, at Danmark indtræder på Iraks side, sammen med de øvrige militært aktive koalitionslande, i den væbnede konflikt mod ISIL i Irak.

Det betyder bl.a., at de danske F-16-fly skal operere i overensstemmelse med den humanitære folkeret." 

De danske kampfly sætter allerede senere i dag kursen mod Irak. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00