Danmark vil med i omstridt FN-råd

FN: Regeringen med udenrigsminister Kristian Jensen vil have Danmark med i FN's Menneskerettighedsråd, som Danmark ellers tidligere har været dybt uenig med. 

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil have Danmark med i FN's Menneskerettighedsråd.
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) vil have Danmark med i FN's Menneskerettighedsråd.Foto: Colourbox
Cecilie Gormsen

Danmark skal have plads i FN's Menneskerettighedsråd. 

Det mener regeringen med udenrigsminister Kristian Jensen (V) i spidsen, der har meldt Danmarks kandidatur til rådet for perioden 2019-2021, oplyser Udenrigsministeriet. 

"Danmark skal kæmpe for menneskerettigheder for borgere i hele verden. Derfor vil regeringen nu søge at blive medlem af FN’s menneskerettighedsråd," siger udenrigsminister Kristian Jensen i en skriftlig kommentar.

Værdipolitisk kampplads
Kristian Jensen peger på, at menneskerettighedsområdet i stigende grad udvikler sig til en international værdipolitisk kampplads, og der skal Danmark være med:

"De rettigheder, som vi i Danmark ser som givne og naturlige, udsættes i stigende grad for pres. Det gælder for eksempel ytrings- og pressefriheden, religionsfriheden og beskyttelse af minoriteter og kvinders rettigheder," siger udenrigsministeren og fortsætter: 

”Det er vigtigt, at Danmark placeres så centralt som muligt i drøftelserne af disse vigtige værdispørgsmål. Der er naturligvis ikke nogen garanti for indvalg, men det er en kamp, der er værd at kæmpe.”

Omstridt råd
Menneskerettighedsrådet er omstridt, og i dag sidder lande som Rusland, Kina og Saudi-Arabien og er med til at bestemme rådets linje. Tilbage i 2009 gik Danmark ind i et opgør med rådet i forbindelse med vedtagelsen af en resolution om at begrænse retten til at krænke religioner, blandt andet med henvisning til Muhammed-tegningerne. 

Menneskerettighedsrådet har 47 medlemmer, og landene vælges for en treårig periode af FN's Generalforsamling. Rådet blev oprettet i 2006, og det er her FN’s centrale drøftelser af menneskerettighedsspørgsmål foregår. Blandt andet drøfter Menneskerettighedsrådet det nærmere indhold af menneskerettighederne. Det er samtidig i Menneskerettighedsrådet, at alle FN’s medlemslande hvert fjerde til femte år modtager anbefalinger vedrørende egen efterlevelse af menneskerettighederne fra de øvrige medlemslande.

Danmark forsøgte efter Muhammed-krisen at blive medlem af Menneskerettighedsrådet, men uden held.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00