Dansk bidrag til Syrien sætter rekord

BIDRAG: Danmark giver i år et rekordhøjt humanitært bidrag til ofrene for krisen i Syrien. Det beviser, at regeringen prioriterer nærområderne, siger udenrigsminister Kristan Jensen (V). Martin Lidegaard (R) er ikke imponeret.

Rekordhøjt bidrag til Syrien viser regeringens prioritering af nærområderne, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).
Rekordhøjt bidrag til Syrien viser regeringens prioritering af nærområderne, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).Foto: Kasper Frandsen
Kasper Kaasgaard

I 2015 giver Danmark flere penge end nogensinde før til Syriens nærområder.

Helt præcist 459 millioner kroner løber det humanitære bidrag til ofrene for krisen i Syrien op i, viser tal fra Udenrigsministeriet.

Sidste år gav Danmark 329 millioner kroner, mens tallet i 2013 var 387.

Rekorden glæder udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Den katastrofe, vi står over for, er så stor, at om vi kanaliserede hele vores humanitære hjælp ned til de syriske nærområder, ville det ikke være nok.

Kristian Jensen (V)
Udenrigsminister

”Det skyldes primært, at vi har prioriteret hjælp til nærområderne og flyttet hjælpen så tæt på flygtningenes hjemland som muligt, fordi vi den vej igennem kan hjælpe flere. Men også fordi man den vej igennem kan gøre det mere sandsynligt, at de har et land at vende hjem til, når konflikten på et tidspunkt er overstået,” siger Kristian Jensen.

Stadig stort behov
På trods af rekorden i år, er der stadig brug for flere penge, fortæller udenrigsministeren.

”Den katastrofe, vi står over for, er så stor, at om vi kanaliserede hele vores humanitære hjælp ned til de syriske nærområder, ville det ikke være nok, til vi kunne løse den alene,” siger Kristan Jensen, der understreger, at der er brug for at få andre lande til at give mere.

”Det forsøger jeg at gøre gennem mine kontakter med andre udenrigsministre,” siger han.

Radikale ikke imponeret
Radikales udenrigs- og udviklingsordfører, Martin Lidegaard, glæder sig isoleret set over det høje beløb. Men det er ikke det fulde billede, mener han.

”Hvis man tegner en cirkel nøjagtig rundt om Syrien, har man en stigning. Men det dækker over, at man lidt længere ude i nærområderne, eksempelvis Afrikas Horn eller andre dele af Mellemøsten, har reduceret dramatisk,” siger Lidegaard.

Han understreger, at der stadig er kæmpe behov, også i Syrien og dets nabolande. FN's hjælpeprogrammer oplyste for få måneder siden, at de kun har fået finansieret halvdelen af behovet.

”Det kan godt være, at regeringen har omprioriteret, så de i kroner og ører kunne give mere, men relativt set har behovet aldrig været større. I det lys er jeg ikke imponeret over regeringens prioriteringer,” siger Martin Lidegaard

Han opfordrer regeringen til at tage initiativ til en europæisk donorkonference, som skal samle 15 milliarder kroner til FN's indsats.

Øremærkede midler til NGO'er
Tidligere på efteråret bebudede statsminister Lars Løkke Rasmussen, at Danmark ville give ekstra 250 millioner kroner til Syrien i år. Penge, som er talt med i de rekordhøje beløb.

80 af de millioner var øremærket til danske nødhjælpsorganisationer, og de er netop blevet fordelt mellem syv organisationer. Se fordelingen i boksen til højre.

Det er endnu for tidligt at sige, om Danmark også samlet set leverer et rekordhøjt bidrag i år, oplyser udenrigsministeren.

”Med de ekstra 250 millioner, vi har lagt ind, nærmer vi os niveauet fra 2014. Det er lige på målstregen, om det bliver over eller under,” siger Kristian Jensen.

Det endelige tal kender man først allersidst på året, når det står klart, om der er ubrugte midler, som kan flyttes til det humanitære bidrag.

Dokumentation

Regeringen har for nylig øremærket 80 millioner kroner til danske nødhjælpsorganisationer. Pengene fordeles således:

Dansk Flygtningehjælp: 18 millioner
Red Barnet: 18 millioner
Dansk Røde Kors: 18,5 millioner
Folkekirkens Nødhjælp: 8,5 millioner
Mission Øst: 6 millioner
Caritas: 6 millioner
ADRA: 5 millioner


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00