Dansk Folkeparti står ved Europol-garanti

EUROPOL: Dansk Folkepartis garanti om, at Danmark kan forblive i Europol, hvis vi selv vil, står stadig ved magt. Sådan lyder det fra DF's EU-ordfører, som samtidig slår fast, at prisen dog kan blive for høj.

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

”Dybest set er jeg ikke særligt interesseret i, hvad en eller anden EU-bureaukrat mener.”

Sådan siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, efter Europa-Kommissionens næstformand tirsdag erklærede en dansk parallelaftale om Europol som så godt som umulig,

”Jeg er mere interesseret i, hvad statsministeren mener, og det må jo være op til ham, hvornår han mener, at der skal konkluderes. Og det har jeg ikke hørt ham gøre endnu. Så indtil andet er bevist, går jeg ud fra, at vi får en parallelaftale,” siger Kenneth Kristensen Berth.

EU-næstformand står fast på ingen aftale
Næstformanden for Europa-Kommissionen, Frans Timmermans, erklærede tirsdag, at Danmark ikke skal gøre sig forhåbninger om at få en parallelaftale om Europol på plads. Og det standpunkt understreger han igen onsdag:

"Det, jeg sagde i går, er bare en forklaring af den juridiske situation. Situationen er – korrigér mig, hvis jeg tager fejl – at det danske folk stemte imod en tilvalgsordning," siger Frans Timmermanns og fortsætter:

"Danmark er et medlemsland, så Danmark kan ikke behandles som et tredjeland (som for eksempel ikke-EU-landet Norge, der har en parallelaftale om Europol, red.). Det er den juridiske situation. Og efter min mening betyder det, at Danmark ikke kan være medlem af Europol," slår han fast.

DF står fast på garanti
Under valgkampen op til afstemningen om retsforbeholdet i december sidste år, garanterede Dansk Folkeparti, at Danmark kan blive i Europol, hvis danskerne selv vil. Og den garanti står partiet ved, siger Kenneth Kristensen Berth.

”Der er en klokkeklar garanti for det. Men prisen kan jo blive for høj efter vores overbevisning,” siger Kenneth Kristensen Berth.

DF-ordføreren understreger, at en parallelaftale om Europol er Dansk Folkepartis plan A. Men kan det ikke lade sig gøre, opfordrer han regeringen til at udskrive en folkeafstemning om Schengen.

”Hvis der ikke kommer en aftale, anbefaler vi, at danskerne må høres om Schengen. Om de vil have, at Danmark skal kunne indføre grænsekontrol uafhængigt af, hvad de mener nede hos Juncker og Tusk,” siger Kenneth Kristensen Berth.

Når I stillede en garanti i valgkampen, har I så ikke også et ansvar i forhold til at sikre, at Danmark kan blive i Europol?

”Ja og nej. Vi har lovet det, vi har lovet, og det holder stadigvæk. Regeringen kan selv beslutte sig for, om den vil lave en ny folkeafstemning om Europol. Vi vil bare ikke anbefale et ja,” siger Kenneth Kristensen Berth.

”Det vil vi ikke, fordi vi ikke vil være med til at aflevere nøglerne til grænserne nede på Junckers skrivebord.”

Regeringen har ikke opgivet
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har onsdag gjort klart, at der ikke er en ny folkeafstemning linet op, så længe der stadig forhandles med EU om en parallelaftale om Europol. Udenrigsministeren er ikke overrasket over meldingen fra Europa-Kommissionen og Timmermanns:

”Det er ikke overraskende. Det er en svær opgave, og det er naivt at forestille sig, at man bare kunne få en parallelaftale i løbet af en eftermiddag, hvilket nogle tegnede et billede af,” siger Kristian Jensen ifølge Politiko.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frans Timmermans

Fhv. EU-kommissær for klimapolitik, ledende næstformand for den europæiske grønne aftale
mag.art. i fransk litteratur (Nijmegen Uni. 1985)

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

0:000:00