Går imod EU: Danske politikere vil bekæmpe forbud mod ålefiskeri

MODSTAND: EU-Kommissionens forslag om at forbyde ålefiskeri i Østersøen i 2018 møder hård kritik. Regeringen vil forholde sig meget kritisk til forslaget, siger minister.

Ifølge fiskeriminister Karen Ellemann (V) vil regeringen forholde sig meget kritisk overfor EU-Kommissionens forslag om at forbyde ålefiskeri i Østersøen i 2018.
Ifølge fiskeriminister Karen Ellemann (V) vil regeringen forholde sig meget kritisk overfor EU-Kommissionens forslag om at forbyde ålefiskeri i Østersøen i 2018.Foto: /ritzau/Casper Dalhoff
Amalie Bjerre Christensen

BRUXELLES: Det er for drastisk at forbyde ålefiskeri i Østersøen til næste år.

Sådan lyder meldingen fra et bredt politisk spektrum på Christiansborg, efter EU-Kommissionen tirsdag foreslog et totalforbud for ålefiskeri i Østersøen i 2018 med henblik på at forbedre levevilkårene for den truede ål.

”EU-Kommissionen går langt, langt udover, hvad der er rimeligt i det her forslag,” siger Simon Kollerup, fiskeriordfører for Socialdemokratiet.

”Den tilgang, som Kommissionen vælger nu, løser ikke problemet for ålen, men den slår til gengæld et fiskerimiljø ihjel i Danmark, og det kan vi ikke leve med,” tilføjer han.

Fakta
EU’s foranstaltninger for 2007 forpligter medlemslande til at reducere fangsterne med 50 procent i forhold til den gennemsnitlige fangst, der fandt sted i perioden mellem 2004 og 2006.
Ifølge fiskeriminister Karen Ellemann (V) lå den samlede danske reduktion i de kommercielle fangster i udgangen af 2016 på 52 procent og altså mere end EU’s påkrævede 50 procent.

Læs også: EU-forbud mod ålefiskeri er dødsstød til danske fiskere

Samme toner kommer fra Dansk Folkeparti, og også i regeringen finder man EU-Kommissionens forslag hårdt.

”Regeringen vil forholde sig meget kritisk til Kommissionens forslag,” siger fiskeriminister Karen Ellemann (V) i en skriftlig kommentar til Altinget.

”Der er tale om en europæisk ålebestand, som siden 2009 har været reguleret i Danmark og i EU efter reglerne om genopretning af bestanden af europæisk ål. Vi mener derfor, at hvis der skal ske en regulering, så bør det ske i alle relevante farvande – og ikke kun i de regionale farvande, som for eksempel Østersøen,” fortsætter hun.

Ministeren efterlyser nu en mere grundig gennemgang af eventuelle nye regler på området.

Forbud er nødvendigt
EU-Kommissionens forslag om at indføre et forbud mod alt ålefiskeri i Østersøen i 2018 er en del af et nyt udspil om fiskekvoter i Østersøen.

Baggrunden for forslaget er, at undersøgelser har vist, at 57 procent af de europæiske ål, der finder ud på åbent hav, bliver fanget i Østersøen. Og på trods af flere års forsøg på at regulere og kontrollere området er det endnu ikke lykkedes at forbedre ålebestandens levevilkår, fastslår Kommissionen.

Ålebestanden har siden slutningen af 1990’erne ligget på et historisk lavt niveau, og ifølge EU-Kommissionen er den europæiske ål i en "alarmerende alvorlig tilstand". Derfor er et totalforbud mod både kommercielt fiskeri og lystfiskeri nu et nødvendigt skridt, hvis ålen skal bevares, lyder det fra Kommissionen.

Forslaget skal diskuteres blandt de europæiske fiskeriministre, når de mødes den 9. til 10. oktober i Luxembourg.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Dokumentation

Ifølge EU-Kommissionen står Danmark og Sverige for den største fangst af ål. Tal fra Kommissionens viser, at Danmark fra 2014 til 2015 rapporterede 463 tons ålfangst, mens Sverige rapporterede 364. Tallene inkluderer fangster i og udenfor Østersøen.

Tal fra den danske fiskeristyrelse viser, at danske erhvervsfiskere fangede 267 tons ål i 2016. Tallene dækker over alle farvande og ikke kun Østersøen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karen Ellemann

Generalsekretær, Nordisk Ministerråd, fhv. minister, MF (V) og medlem af Folketingets Præsidium
lærer (N. Zahles Seminarium. 2004)

Simon Kollerup

MF (S), formand, Folketingets Finansudvalg, forsvarsordfører
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00