Danske reaktioner: Putin er den eneste, som bør juble i dag

REAKTIONER: Brexit-flertallet skaber jubel og chok hos danske politikere. Ifølge Radikale får det helt uoverskuelige konsekvenser.

Foto: Geoff Caddick / Scanpix
Cecilie GormsenSøren Elkrog Friis

Et flertal af de britiske vælgere har stemt for at forlade EU.

Det historiske resultat sender lige nu chokbølger gennem EU. Blandt danske politikere er der både jubel og skuffelse.

Den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen ærgrer sig over udsigten til Brexit.

“Jeg er utrolig ked af det. Det er helt uoverskueligt, hvilke konsekvenser det får. De eneste, som har grund til at juble i dag, er Putin og Marine Le Pen," siger han.

Resultat overrasker ham dog ikke.

"Englænderne betaler prisen for at have en skinger EU-debat. Når man i årevis bruger alle kræfter på at tale EU ned under gulvbrædderne, kan man ikke pludselig forvente, at folk skal synes, at det er en god ide,” siger Morten Helveg Petersen.

DF: Den rigtige beslutning for briterne
Enhedslistens EU-ordfører Søren Søndergaard er mere begejstret. Han har været i London som valgobservatør og vågnede op med et smil på læben fredag morgen.

"Det siger noget om, hvor grundlæggende upopulær EU er, når et land som Storbritannien efter næsten 44 år vender ryggen til EU. Det kan man græde længe over, hvis man vil, men jeg synes, at man bliver nødt til at se mulighederne i det her. Hvis EU ikke er i stand til det, vil vi se den samme situation andre steder," siger han.

EU-ordfører i Dansk Folkeparti, Kenneth Kristensen Berth, mener, at ansvaret for resultatet ene og alene ligger i Bruxelles.

"For Storbritannien er det en rigtig beslutning, man har truffet. Og jeg synes, det er ganske imponerende, at man har stået imod alle de skræmmekampagner, som vi kender alt for godt herhjemme med vores EU-afstemninger, og så alligevel leverer det resultat, som man har i dag," siger han.

Krav om dansk folkeafstemning
Både Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU vil nu presse på for en vejledende dansk folkeafstemning om det danske EU-medlemskab.

"Det er en syngende lussing til Juncker, Tusk og alle jubeleuropæerne, og den synes jeg sådan set, at de har fortjent. De har overhørt så mange advarsler fra det europæiske folk i forbindelse med folkeafstemninger og meningsmålinger og hvad ved jeg. Og man kan ikke agere i modsætning til befolkningen for evigt. På et tidspunkt er der nogle, som trækker stikket, og det er det, som briterne har gjort i dag," siger Kenneth Kristensen Berth.

Socialdemokraterne ærgrer sig over resultatet.

"Jeg havde gerne set et stærkt Storbritannien i et effektivt EU-samarbejde. Og jeg tror, at Storbritannien havde været stærkere, hvis de var blevet i fællesskabet med os andre EU-lande," siger Jeppe Kofod, som er medlem af Europa-Parlamentet.

S: Vigtigt ikke at sætte samarbejdet i stå
Jeppe Kofod understreger, at det er vigtigt, at man ikke sætter EU-samarbejdet i stå.

"Vi skal ikke sætte Europa i stå og lade være med at løse alle de her problemer, fordi der er en skilsmisse med Storbritannien. Det ville være tragisk for borgerne i Europa, hvis vi nu bare så til. Det handler nu om, at vi skal reformere og effektivisere EU-samarbejdet, så vi kan løse nogle af de problemer, som vi står i," siger han.

Morten Helveg Petersen forventer, at de seks oprindelige EU-lande, Frankrig, Tyskland, Italien, Holland, Belgien og Luxembourg, allerede i starten af næste uge sætter sig sammen for at definere, hvad der er kernen i det europæiske samarbejde.

"På den måde tror jeg desværre, at briternes udtræden af unionen vil efterlade Danmark i en meget speciel position," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kenneth Kristensen Berth

Souschef og daglig leder af politisk afdeling, DF, byrådsmedlem (DF), Vallensbæk Kommune
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2002)

Morten Helveg Petersen

MEP (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1992)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)

0:000:00