Danskerne siger nej til SU-ændringer

SU: Danskerne bakker op om både SU til hjemmeboende og et ekstra års SU på de videregående uddannelser. Regeringspartierne holder muligheden for SU-ændringer åben.
Mads BangLasse Lange

Der er langt fra folkelig opbakning til at ændre i SU-reglerne. 

Ifølge en ny meningsmåling foretaget af A&B analyse for Altinget.dk mener 60 procent af de adspurgte, at der fortsat skal gives SU til studerende, som bor hjemme under deres ungdomsuddannelse. Samtidig vil 55 procent bevare de studerendes mulighed for at få SU i et ekstra år, hvis de bliver forsinkede. 

Regeringen vil ifølge Altinget.dks oplysninger fremlægge et udspil i løbet af de næste uger, men regeringspartierne har indtil videre ikke løftet sløret for, præcis hvordan de studerende skal komme hurtigere igennem uddannelserne.

I den nye meningsmåling giver et repræsentativt udsnit af befolkningen opbakning til at beholde to af de dele af SU'en, som blandt andet Venstre og De Konservative har peget på som mulige besparelsesområder: SU'en til hjemmeboende på ungdomsuddannelserne og det ekstra års SU på de videregående uddannelser.

"Det viser, at danskerne generelt bakker op om, at vi bruger mange midler på at sikre uddannelse til alle. Det er fint, men vores opgave er at få de studerende hurtigere igennem deres uddannelser, også i forhold til SU," siger Radikales finansordfører, Sofie Carsten Nielsen, som skynder sig at tilføje, at alt stadig er i spil.

Hun understreger, at det en bunden opgave at finde to milliarder kroner ved at få studerende hurtigere gennem deres uddannelse.  

Naturlig opbakning
Venstres SU-ordfører, Mads Rørvig, giver ikke meget for meningsmålingens resultater.

"Det er lidt unuanceret at spørge folk, om de vil have flere penge eller ikke vil have flere penge. Det kan man ikke bruge til noget som helst," konstaterer Mads Rørvig, som åbner for, at Venstre vil være med til ændringer på både SU'en på ungdomsuddannelserne og nedskæringer på antallet af SU-klip.

"Venstre vil gerne fjerne 12 klip fra SU-klippekortene, så man kun i særlige tilfælde kan få SU ud over den normerede tid," siger Mads Rørvig, som tilføjer, at Venstre helst ser en løsning, hvor man fjerner hele det ekstra SU-år og ikke bare skærer ned til et halvt år.

Læs hele historien på Altinget | Forskning (her) eller Altinget | Uddannelse (her). Kræver abonnement.

Dokumentation

Sådan har vi spurgt: 

Mener du, at regeringen skal afskaffe SU'en til unge, der bor hjemme, mens de tager en ungdomsuddannelse?

 Svar i procent
 Ja 33.1 
 Nej  60.4
 Ved ikke 6,5
 I alt  100

I dag er det muligt at få SU i et år ekstra, hvis man bliver forsinket på sin videregående uddannelse. Hvilket udsagn er du mest enig i?

 Svar i procent 
 Det skal fortsat være muligt at få SU, hvis man bliver forsinket i op til et år  55,2
 Det skal være muligt at få SU, hvis man bliver forsinket op til et halvt år 13,1
 Det skal kun være muligt at få SU i den periode, som studiet normalt tager 28,1
 Ved ikke 3,6
 I alt 100

  

Meningsmålingen er udført af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 17/1 - 22/1 2013. Målingen er foretaget på nettet blandt henholdsvis 1019 og 1025 politisk repræsentativt udvalgte svarpersoner. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sofie Carsten Nielsen

Underdirektør, DI Biosolutions
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2002), MA i europæisk politik og administration (Brügge, Belgien, 2001)

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

0:000:00