Danskerne til Alternativet: Drop de grønne forbehold – I er røde

LANDSMØDE: Syv ud af ti vælgere placerer Alternativet på venstrefløjen. Et flertal af vælgerne mener samtidig, at partiet skal pege betingelsesløst på Mette Frederiksen som rød statsminister.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Scanpix
Klaus Ulrik MortensenKim Rosenkilde

Alle som ét har partierne til venstre for Socialdemokratiet på det seneste haft travlt med at understrege, at de ikke skal regnes som stemmekvæg for en kommende rød statsminister.

Det har affødt en række mere eller mindre bindende krav til Mette Frederiksen (S) om indflydelse på en ny regerings politiske mærkesager.

Grøn maksimering
Alternativet har således annonceret, at man i jagten på den grønnest tænkelige regering ikke forlods vil pege på en statsministerkandidat. Men derimod i første omgang lade vælgerne tale.

Og det har et repræsentativt udvalg nu gjort. To målinger, som Norstat har foretaget for Altinget i forbindelse med partiets landsmøde i Odense, viser, at et flertal mener, at Alternativet skal pege betingelsesløst på den socialdemokratiske formand.

Forvirrede vælgere er svære at håndtere
Men grafen viser også, at mange vælgere har svært ved at tage stilling til spørgsmålet. Og spørger man Alternativets egne vælgere, viser det sig, at de er splittede.

Mens 47 procent vil pege betingelsesløst på Mette Frederiksen, ønsker 36 procent, at støtten skal gøres betinget af Socialdemokratiets vilje til at møde de alternative krav.

Det kan blive virkelig kompliceret for Elbæk at manøvrere efter valget, hvis regeringen taber. Alternativets vælgere er jo meget splittede om, hvor hårdt partiet skal køre frem med krav til Mette Frederiksen. Så uanset hvad Elbæk vælger, risikerer han at skuffe mange af sine vælgere.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Og denne rådvildhed kan gøre det svært for Uffe Elbæk at navigere efter valget, vurderer Altingets politiske kommentar, Erik Holstein.

"Det kan blive virkelig kompliceret for Elbæk at manøvrere efter valget, hvis regeringen taber. Alternativets vælgere er jo meget splittede om, hvor hårdt partiet skal køre frem med krav til Mette Frederiksen. Så uanset hvad Elbæk vælger, risikerer han at skuffe mange af sine vælgere,” siger han.

Enhedslisten som oplagt alternativ
I en anden måling giver vælgerne deres bud på, hvilket parti Alternativet minder mest om. Her er resultatet anderledes tydeligt. Enhedslisten skiller sig med afstand ud som det mest oplagte alternativ til Uffe Elbæks parti. 

Og kigger man igen på partiets egne vælgere, ville 43 procent foretrække Enhedslisten, mens SF og Radikale erobrer anden- og tredjepladsen med henholdsvis 24 og 23 procent.

Alternativet er ikke i midten
I alt forbinder 71 procent af vælgerne Alternativet med den røde blok. Og det er ifølge Erik Holstein et klart signal til partiet om, at det kan blive svært at definere et nyt – grønt – ståsted.

"Alternativets vælgere føler sig slet ikke i familie med socialdemokrater eller borgerlige. Det understreger, at Alternativet på ingen måde er et midterparti,” siger han og fortsætter:

"Det er ikke noget tilfælde, at Alternativets egne vælgere føler sig mest beslægtede med partier som Enhedslisten, SF og Radikale. De er alle partier, der prioriterer det grønne område højt. Men det er kun Alternativet, der har det grønne område som den absolutte hovedprioritet – foran økonomisk politik og værdipolitik."

Kedelig navneleg
I en pause på weekendens landsmøde i Odense forklarer politisk ordfører Rasmus Nordqvist, at diskussionen om navnet på landets næste politiske leder i bund og grund er uinteressant.

“Der er mere end to personer i dansk politik. Jeg har svært ved at forstå, at det personspørgsmål skulle være så interessant her midt i en valgperiode. For os er det politikken, der er det interessante."

Men ville I kunne give et klart svar under en valgkamp?

"Måske. Vi siger, at vi ikke peger på nogen fra den nuværende regering som forhandlingsleder. Men for os er det politikken, som vi vil have opmærksomhed på."

Der er forskel på os
Hvad slægtskabet med Enhedslisten angår, kommer det dårligt bag på Rasmus Nordqvist. Alligevel ser han markante forskelle på de to partier.

“Langt hen ad vejen er vi enige om retningen. Men redskaberne til at nå vores mål adskiller sig på flere punkter. Når det for eksempel handler om social ulighed, er vi enige i behovet for stærke sociale ydelser, men vi adskiller os, når det kommer til at skabe nye arbejdspladser.”

“Der satser vi rigtig meget på folks iværksætterlyst og initiativ. Vi er et iværksætterparti. Det er ikke noget, som vi hører så meget om fra Enhedslisten. Og så har vi en større tro på den individuelle frihed."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00