Danskerne udråber Fogh som Danmarks bedste statsminister

MÅLING: Anders Fogh Rasmussen har været den bedste statsminister i nyere tid, hvis man spørger danskerne. Han optrådte med stor autoritet, vurderer Bo Lidegaard.

Anders Fogh Rasmussen (V) er Danmarks bedste statsminister, hvis man spørger danskerne.
Anders Fogh Rasmussen (V) er Danmarks bedste statsminister, hvis man spørger danskerne.Foto: /ritzau/John McConnico
Kristoffer Kvalvik

Han trak Danmark ind i Irak-krigen, der her 14 år senere stadig er stærkt omdiskuteret. Og hans politik er beskyldt for at have været en af årsagerne til, at den økonomiske krise ramte Danmark hårdere end andre lande.

Få statsministre har været mere kontroversielle og omdiskuterede end Anders Fogh Rasmussen.

Alligevel peger 25 procent af vælgerne på ham som den bedste statsminister i 35 år, viser ny måling fra Norstat, der er foretaget for Altinget.

Dermed er han af de nulevende statsministre den, som flest udpeger som den bedste i landets højeste politisk embede – tæt forfulgt af Poul Nyrup Rasmussen, som 21 procent peger på. Og Foghs placering er der en god grund til, mener historiker og tidligere ansvarshavende chefredaktør på Politiken Bo Lidegaard:

Det er en hårfin balance, man skal ramme, og det er åbenbart Fogh, der står skarpest i folks bevidsthed. Og det synes jeg egentlig ikke er så mærkeligt.

Bo Lidegaard
Historiker og tidligere ansvarshavende chefredaktør på Politiken

”Anders Fogh Rasmussen er den af de fem, der fremstod som den mest værdige statsminister. Man skal ikke undervurdere, at vælgerne på en og samme tid ønsker sig en statsminister, der ser dem i øjnene og er som os andre, men samtidig optræder i alle sammenhænge med værdighed og autoritet. Han formåede at fremstå som en person, der aftvang respekt også langt ud over de vælgere, der stemte på ham.”

De fem nulevende statsministre består af Poul Schlüter (K), Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V), der i de seneste uger har deltaget i DR-programmet 'Statsministrene', hvor de har talt og diskuteret jobbet som statsminister.

Bo Lidegaard kan ikke se et mønster i forhold til, hvilke partier statsministrene repræsenterede.

”Tallene tyder ikke på, at partifarven er afgørende. De to topscorere er henholdsvis Fogh og Nyrup. De to bundskrabere Løkke og Thorning,” siger han.

Den laveste score bliver givet til Lars Løkke Rasmussen, der kun får seks procent af stemmerne. Lidt over ham ligger Helle Thorning-Schmidt med elleve, og det er ikke tilfældigt, mener Bo Lidegaard.

”Det er klart, at jo tættere på embedsperioden, des mere får din aktuelle politiske sympati eller mangel på samme lov til at spille ind i din vurdering. Jo længere tilbage perioden lå, dets mere ser du uafhængigt af, hvem du selv stemte på,” siger han.


Tid som en faktor
Ifølge Bo Lidegaard kan danskerne bedre huske Helle Thorning og Lars Løkkes politik, hvilket giver den lave score. Men der kan også gå for lang tid.

”Poul Schlüter har ikke så mange proselytter tilbage, og der ikke så mange, der kan huske ham som statsminister. Mens der er mange flere, der kan huske de senere,” siger Bo Lidegaard og fortsætter:

”Jeg tror, at Nyrup og Fogh nok i højere grad bliver vurderet uden de helt stærke politiske følelser, for de er alligevel så langt tilbage nu, at folk ikke i samme grad lader deres politiske sympati spille ind i vurderingen.”

Bo Lidegaard mener desuden, at serien Statsministrene, der har kørt på DR de sidste uger, kan have haft en effekt på resultatet.

"Der kan være et element af anmeldelse af, hvordan de klarede sig i TV-udsendelserne. Det er klart, at der havde de enkelte ministre en lejlighed til at sætte deres eftermæle i scene. Undersøgelsen tyder på, at Anders Fogh Rasmussen er den, der var bedst til det,” siger Bo Lidegaard.

Respekt og værdighed
Ifølge Bo Lidegaard er respekt og værdighed i embedet noget, befolkningen lægger stor vægt på.

”Folk hæfter sig meget ved, om statsministeren har løst sig fra opgaven med respekt. Folk vil gerne have respekt for deres statsminister. Og det er interessant med den ambivalens, at vi gerne vil have en ophøjet og dygtigere end os selv statsminister, men samtidig er meget opmærksomme på, at de ikke må være arrogante eller lukke sig ind i sig selv,” siger han.

”Det er en hårfin balance, man skal ramme, og det er åbenbart Fogh, der står skarpest i folks bevidsthed. Og det synes jeg egentlig ikke er så mærkeligt.”

Dokumentation

Bo Lidegaard om de fem statsministre:

Poul Schlüte
r, statsminister fra 1982 til 1993
”Jeg tror, det er få i dag, der helt husker Schlüter, og hvilken politik han stod for. Han fik påbegyndt den genopretningspolitik, som Nyrup gav en ny dimension, og som i virkeligheden blev videreført helt frem til den store tilbagetrækningsreform under Fogh i 2006.”

Poul Nyrup Rasmussen, statsminister fra 1993 til 2001
”Poul Nyrup var jo allerede som statsminister en fighter, og jeg tror, at der også i dag står stor respekt om den økonomiske politik og genopretningspolitikken, Poul Nyrup førte. Det kan folk huske, og de har respekt for hans resultater. Det er lidt imponerende, at han når så tæt på toppen.”

Anders Fogh Rasmussen, statsminister fra 2001 til 2009
”Der er ingen tvivl om, at af dem her er Anders Fogh den, der optrådte med størst autoritet i de år, han var statsminister. Det betyder noget for vælgernes vurdering, at de ser en statsminister, som de opfatter som en, der kan løfte embedet uanset deres politiske sympati. Selvom han delte vandene, havde de fleste respekt for, at han var en person, der var embedet værdigt.”

Lars Løkke Rasmussen, statsminister fra 2009 til 2011 og igen fra 2015 
”Lars Løkkes meget lave rating hænger både sammen med, at han er siddende statsminister, hvilket gør, at al den politiske polemik, embedet medfører, er aktuel for hans vedkommende. Jeg tror også, at de seneste års meget svage regeringer og hans personlige image tilsammen gør, at folk har svært ved at få den respekt for ham, som de normalt ville ønske at have til en statsminister.”

Helle Thorning-Schmidt, statsminister fra 2011 til 2015
”Hun sad på posten for nyligt, så der er et stærkt politisk islæt i de her vurderinger. Også en vurdering, der går mere på hendes politik end hendes optræden, tror jeg. Men jeg tror også, at man føler, at det ikke lykkedes for hende. Blandt andet fordi hun tabte regeringsmagten og havde svært ved at holde sammen på en regering, der var præget af kriser.”


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Bo Lidegaard

Forfatter, partner, Kaya
cand.phil. (Købehavns Uni. 1984), dr.phil. (1997)

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00