Danskerne: Vi behøver ikke flere offentligt ansatte

MÅLING: Cirka hver anden dansker mener, at der de kommende år skal være færre eller et uændret antal offentligt ansatte.

Venstre ønsker i udgangspunktet et udgiftsstop i den offentlige sektor, mens Socialdemokraterne ønsker en vækst på 0,6 procent om året frem til år 2020. 
Venstre ønsker i udgangspunktet et udgiftsstop i den offentlige sektor, mens Socialdemokraterne ønsker en vækst på 0,6 procent om året frem til år 2020. Foto: Colourbox
Sine Riis LundLise-Lotte Skjoldan

Den offentlige sektor har ikke brug for flere ansatte, mener et flertal af danskerne.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Hver femte svarer, at antallet af offentligt ansatte bør falde de kommende år, mens 37 procent mener, at antallet skal forblive på det nuværende niveau.

“Jeg er da glad for resultatet, fordi det bekræfter mig i, at Venstre har lagt den rigtige linje, når vi siger, at vi helst ikke vil have vækst i de offentlige udgifter,” siger Jacob Jensen, kommunalordfører for Venstre.

Konsekvensen af Venstres nulvækst i 2020 vil være 28.000 færre offentligt ansatte og 20 milliarder kroner mindre til de fælles goder i forhold til det, som regeringen lægger op til. Målingen viser jo klart, at der ikke er opbakning til de forringelser.

Jesper Petersen
Finansordfører for Socialdemokraterne

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, har svært ved at se belægget for den tolkning.

“Konsekvensen af Venstres nulvækst i 2020 vil være 28.000 færre offentligt ansatte og 20 milliarder kroner mindre til de fælles goder i forhold til det, som regeringen lægger op til. Målingen viser jo klart, at der ikke er opbakning til de forringelser,” siger han.

Det er lidt overraskende, at et klart flertal enten mener, at det skal være samme antal offentligt ansatte, eller antallet ligefrem skal falde, da der alt andet lige er udsigt til flere opgaver med ældre på grund af den demografiske udvikling.

Erik Holstein
Altingets politiske kommentator

De seneste måneder er debatten om størrelsen på den offentlige sektor for alvor blusset op. Socialdemokraterne ønsker en vækst på 0,6 procent om året frem til år 2020 og er gået til angreb på Venstres udmeldinger om udgiftsstop – eller nulvækst.

Måske derfor blødte Venstre-formanden i februar op på begrebet i et interview med Berlingske. Her klargjorde Lars Løkke Rasmussen, at der muligvis kan blive tale om mere velfærd, hvis et borgerligt flertal efter et valg kan finde besparelser på andre udgiftsposter.

Kommer de borgerlige til magten efter et valg, vil borgernes modtagelse af nulvækst være helt afhængig af, hvordan det bliver udmøntet i praksis, pointerer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

“Det er helt afgørende, om man skærer ned på sosu-assistenten eller på en mere diffus stilling som mellemleder højere oppe i systemet. I det øjeblik man skærer ned på den mere borgernære velfærd, tror jeg, det fører til en stor modstand,” siger han.

{{graph,normal,pie-chart,0,Danskernes svar i procent på udsagnet: Hvordan mener du, at antallet af offentligt ansatte bør udvikle sig i de kommende år?}}

  Antal
Antallet bør falde 20
Antallet bør forblive på det nuværende niveau 37
Antallet bør stige 31
Ved ikke 13

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 16.-20. april 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Jacob Jensen

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 1998)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00