Danskernes tillid til embedsværket falder

MÅLING: Lidt over halvdelen af danskerne har begrænset tillid til ministeriernes embedsmænd, viser måling. Mistroen er øget det seneste år.

I september sidste år foreslog Bo Smith-udvalget ledet af tidligere departementschef Bo Smith, at ministerierne skal gardere sig mod den stigende mistro ved at indføre mere åbenhed om deres faglige arbejde.
I september sidste år foreslog Bo Smith-udvalget ledet af tidligere departementschef Bo Smith, at ministerierne skal gardere sig mod den stigende mistro ved at indføre mere åbenhed om deres faglige arbejde.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Sine Riis LundCecilie Gormsen

Embedsmændenes troværdighed halter. Det viser en meningsmåling, som Norstat har lavet for Altinget.

I målingen svarer 56 procent af de adspurgte, at de har begrænset tillid til embedsmænd i de danske ministerier, mens 37 procent udtrykker tillid. Resten er i tvivl.

“Det er da bekymrende, hvis borgerne ikke har tillid til, at de embedsmænd, der forvalter en stor del af vores samfund, gør det på en ordentlig måde,” siger Peter Munk Christiansen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet.

Den faglige organisation Djøf medgiver, at målingens resultat ikke er opløftende læsning.

Det er ikke umiddelbart tilfredsstillende, at betydeligt færre end halvdelen af befolkningen har tillid til arbejdet i centraladministrationen. Det er noget, vi er nødt til at tage meget alvorligt.

Henning Thiesen
Formand for offentlige chefer i Djøf

“Det er ikke umiddelbart tilfredsstillende, at betydeligt færre end halvdelen af befolkningen har tillid til arbejdet i centraladministrationen. Det er noget, vi er nødt til at tage meget alvorligt,” siger Henning Thiesen, formand for offentlige chefer i Djøf.

Danskernes mistillid er tilsyneladende øget. I en tilsvarende måling sidste år svarede 48 procent, at det kneb med tilliden til embedsmændene, mens 42 procent udtrykte tillid.

International topscorer
Denne uge har den partipolitisk uafhængige organisation Transparency International for fjerde år i træk kåret Danmark som verdens mindst korrupte land. Og andre internationale undersøgelser har tidligere påpeget, at Danmark har en af verdens mest effektive offentlige sektorer.

Derfor finder Peter Munk Christiansen den relativt høje mistillid uforståelig.

“Så det er et lidt mystisk fænomen med den lave tillid, men måske det kan have noget at gøre med den almindelige politiske mistillid, herunder til regeringen, som smitter af på embedsværket,” siger han.

En anden forklaring kan være den negative medieomtale i de forgange år. For eksempel har Skat sidste år ryddet adskillige forsider og sendeflader med negative sager om alt fra skattesvindel på flere milliarder til syltning af boligsager og et dyrt kuldsejlet it-system.

“Skat er lykkedes med at påkalde sig så mange ulykker, som man næsten kan tænke sig, og det er noget, som folk kan forholde sig til, så sådan en sag kan godt have haft en vis betydning,” siger Peter Munk Christiansen. 

Sådan har vi spurgt: Hvor stor tillid har du i al almindelighed til embedsmænd i de danske ministerier?

Kilde: Meningsmålingerne er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.000 personer fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i henholdsvis perioderne 11. til 17. januar 2016 og 15.-19. januar 2015.
Der er foretaget en sproglig ændring, så ordet "lille" i svarkategorierne 2015 er ændret til "begrænset" i 2016.

Læs hele artiklen på Altinget: embedsværk (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her

 

Dokumentation

Sådan har vi spurgt: Hvor stor tillid har du i al almindelighed til embedsmænd i de danske ministerier?

Meningsmålingerne er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.000 personer over 18 år fra et repræsentativt udsnit af befolkningen. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i henholdsvis perioderne 11. til 17. januar 2016 og 15.-19. januar 2015.
Der er foretaget en sproglig ændring, så ordet "lille" i svarkategorierne 2015 er ændret til "begrænset" i 2016.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henning Thiesen

Selvstændig rådgiver, fhv. formand for Djøf
cand.jur. (Aarhus Uni. 1977)

Peter Munk Christiansen

Professor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1983), ph.d. i statskundskab (Aarhus Uni. 1988)

0:000:00