Data-analyse: Det bliver en valgkamp classic

ANALYSE: Det bliver en klassisk valgkamp med klare holdninger til statens rolle og til håndtering af indvandrere og flygtninge. Her har partierne nemlig klart definerede holdninger, der samtidig er i stærk opposition til hinanden, viser Mikkel Krogsholms analyse af Altinget og DR's kandidatdatabase.

Hvis der er skarpe afklarede holdninger internt i partierne og stor uenighed mellem partierne, lover det til at blive gode valgkampsemner med stort diskussionspotentiale, skriver Mikkel Krogsholm. 
Hvis der er skarpe afklarede holdninger internt i partierne og stor uenighed mellem partierne, lover det til at blive gode valgkampsemner med stort diskussionspotentiale, skriver Mikkel Krogsholm. Foto: colourbox.dk
Mikkel Freltoft Krogsholm

Jeg har set nærmere på 585 kandidaters besvarelser i Altingets og DR’s kandidattest for at se, hvordan de enkelte svar fordeler sig internt i partierne og eksternt mellem partierne.

Hvis der er skarpe afklarede holdninger internt i partierne og stor uenighed mellem partierne, lover det til at blive gode valgkampsemner med stort diskussionspotentiale.

 

Note: Y-aksen viser, hvor uenige partierne samlet set er på disse spørgsmål. Jo højere oppe på aksen, desto mere er partierne uenige. X-aksen viser, hvor uenige partierne er internt på disse spørgsmål. Jo længere ude på aksen, desto mere uenig er man internt i partierne. 

 Rød: Kamppladsen classic

s2

En længere periode af barselsorloven skal være øremærket til faderen

s8

Virksomheder skal kunne drages til ansvar for, om deres udenlandske underleverandører i Danmark overholder danske regler om løn, moms og skat

s14

Reglerne skal strammes, så det bliver sværere at få asyl i Danmark

s16

Ulandsbistanden skal sænkes

Det er her, nogle af de skarpeste linjer er blevet trukket i dansk politik de seneste år: Det er uenigheder på den gamle og den nye højre-venstre skala, der slår igennem her. Partierne ved, hvad de mener, og oftest er de dybt uenige.

De to første er traditionelle spørgsmål på den gamle højre-venstre-skala: Skal staten have lov til at blande sig i private borgeres liv og i virksomheders anliggender? Spørgsmålet om øremærket barsel til fædre var også oppe før sidste valg, og ligeledes har virksomheders forhold til underleverandører og ansatte været politiske mærkesager længe (senest med overborgmester Frank Jensen (S) og Ryanair).

De sidste to spørgsmål viser skillelinjen i dansk politik, når snakken falder på flygtninge og indvandrere. Siden Dansk Folkeparti kom til i 90’erne, har denne dimension af dansk politik afgjort mere end et par valgresultater, og dette valg bliver heller ingen undtagelse.

Gul: Jokerne

s1

Efter folkeskolereformen får eleverne for lange skoledage

s4

Et besøg hos den praktiserende læge skal koste eksempelvis 100 kr.

s6

Afgifterne for privatbilisme skal sænkes, så det bliver billigere at køre i bil

s7

Man skal hurtigere kunne genoptjene retten til dagpenge

s9

Vækst i den offentlige sektor er vigtigere end skattelettelser

s13

Offentlige institutioner i Danmark tager for mange hensyn til religiøse minoriteter

Folkeskolereformen, brugerbetaling, registreringsafgiften, dagpengeretten, vækst eller skattelettelse og hensyn til religiøse minoriteter. Disse er alle på nær den sidste klassiske højre-venstre-spørgsmål, og de har potentialet til at blive helt afgørende i valgkampen. Der er ingen tvivl om, at den yderste venstrefløj vil køre hårdt på dagpengespørgsmålet, og den yderste højrefløj vil gøre, hvad de kan for at slå på det høje skattetryk. Om det lykkedes én eller begge dagsordener at bliver centrum i valgkampen, må tiden vise.

Grøn: Enighed

s5

Mere af ældreplejen skal udliciteres til private virksomheder

s10

Investeringer i kollektiv trafik skal prioriteres højere end investeringer til fordel for privatbilisme

s11

Straffen for grov vold og voldtægt skal skærpes

s15

EU bestemmer for meget i forhold til dansk lov

s17

Indsatsen for at forbedre miljøet skal gå forud for økonomisk vækst

Man fristes til at kalde disse spørgsmål for ”Det Danmark du kender”. Partierne er klare i mælet på disse områder, men ikke synderligt uenige. Det bliver derfor ikke her at de store politiske slagsmål kommer til at stå.

Grå: De fortrængte

s3

Afgiften på cigaretter skal sættes op

s12

Kontanthjælpen skal sænkes, så den økonomiske gevinst ved at arbejde bliver større

s18

Den offentlige kulturstøtte skal sænkes

s19

Huslejereguleringen skal ophæves

s20

Kirke og stat skal adskilles

Disse spørgsmål vil også blive undgået i valgkampen. Ikke fordi man er enige, men fordi man internt ikke er afklarede. På nær spørgsmålet om kontanthjælpen, der godt kan bevæge sig ind i jokerfeltet, så er disse spørgsmål, hvor partierne først mangler en intern afklaring. Afgiften på cigaretter og forholdet mellem kirke og stat er tilsyneladende emner, der kan dele et parti i to.

---
Mikkel Freltoft Krogsholm er direktør i 56North, som hjælper virksomheder med at analysere data. Han er tidligere medlem af Liberal Alliances hovedbestyrelse. På Altinget skriver han analyser om dansk politik med udgangspunkt i alt fra støvede registerdata til sociale medier. Analysen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00