De unge elsker grøn blok

VÆLGERPROFIL: Liberal Alliance er suverænt største parti blandt de unge, der også tiltrækkes af partierne i den såkaldte grønne blok. Især Socialdemokratiet skal se at komme ind i kampen om de unge vælgere, vurderer kommentator.

Foto: Ritzau/Philip Davali
Morten Øyen

Nutidens unge fravælger i stor stil Løkke, Frederiksen og Thulesen.

Fakta
Analysen er vægtet op mod valgresultatet ved FV2015 og Altingets gennemsnit af meningsmålinger for seneste kvartal. Endvidere er der taget højde for forekomst af sofavælgere ved FV15, førstegangsvælger nu, sofavælgere nu og sidstegangsvælgere ved 2015. Dvs. andel, som er død el. udvandret siden FV15. Procenterne er på baggrund af alle stemmeberettigede. 

Kilde: Interviews foretaget af Kantar-Gallup i perioden 1/4-17 til 31/06-17. I alt er det 10.968 interviews med i analysen. Undersøgelsen kan citeret som ”Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

For mens Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti tilsammen har et overvældende flertal blandt befolkningen som helhed, så ser det helt anderledes ud. når man ser på de 18-24-årige vælgere.

Her vendes bøtten næsten på hovedet:

Liberal Alliance er det klart største parti af alle, og den såkaldte grønne blok – Alternativet, Radikale, SF og Enhedslisten – er næsten tre gange så stor som Socialdemokratiet.

Især Socialdemokratiet er nødt til at komme ind i kampen om de unge. Selvom tallene nok bedrer sig noget, når de helt unge selv får børn og bliver forsørgere, så er det aktuelle tal simpelthen faretruende.

Erik Holstein
Politisk kommentator

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af næsten 11.000 Gallup-interviews.

LÆS OGSÅ: Sådan ser partiernes vælgerprofiler ud: køn og alder

”Var det alene de unge, der bestemte, så ville vi se et markant anderledes politisk landskab end det, vi har nu. Og med undtagelse af Radikale vil de etablerede partier få gevaldige hug,” siger Kasper Møller Hansen.

(artikel fortsætter under graf)

Styrkeforholdet mellem rød og blå blok er stort set det samme hos de unge som blandt alle vælgerne. Men inden for blokken vil der være store forskydninger, hvis de unge havde mere at sige.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00