Debat

Debat: Flere kvindelige programmører, tak

DEBAT: Når landets IT-uddannelser starter op efter ferien, vil langt størstedelen af de nye studerende have XY-kromosomer. Det er ærgerligt for kvinderne, som fravælger en branche med stort vækstpotentiale og jobsikkerhed, skriver formanden for Ungdommens Naturvidenskabelige Forening.

Signe Løntoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Rahbek Østergaard 
Landsformand for Ungdommens Naturvidenskabelige Forening

Nu hvor de kommende studerende er fordelt på deres drømmeuddannelser, er det tid til at reflektere over optaget. For en matematiker som mig er det interessant at kigge på adgangskvotienterne på de forskellige videregående uddannelser. Jeg har altid undret mig over fordelingen. Der er masser af uddannelser, hvor de mangler ansøgere, samtidigt med at der er et fåtal af uddannelser, som får tusindvis af ansøgere og dermed et adgangsgivende gennemsnit, som er unaturligt højt.

Noget, der undrer mig meget, er, at de naturvidenskabelige uddannelser stadig har et meget lille optag. Det er sjovt at se, at de naturvidenskabelige uddannelser først for nylig har fået optagelseskrav. Der er nogle uddannelser med tårnhøjt snit og masser af uddannelser med fuldt optag.

Over 90 procent mænd
Noget endnu mere mærkeligt end forskellen på adgangskvotienterne er imidlertid kønsfordelingen på forskellige uddannelser. Hvis man kigger på optaget på datalogi på Københavns Universitet i 2016 (tallene for 2017 er ikke offentliggjort endnu), er der noget galt. 93 procent af de optagne ansøgere er mænd og kun 7 procent er kvinder. Forholdet imellem optagne mænd og kvinder er nogenlunde det samme på samme studie på Aarhus Universitet, Aalborg Universitet og Syddansk Universitet.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det er virkelig uheldigt. Når man lærer at kode, er det som at lære et nyt sprog. Det er svært i starten, men efter en del træning lærer man det. Dét at kunne kode er meget efterspurgt, og dataloger - og andre programmører - er næsten garanteret job efter uddannelsen.

Kæmpe jobsikkerhed
Det er mig en gåde, at så mange kvinder fravælger uddannelser, hvor man lærer at programmere. Det er muligvis svært at gennemføre en kandidat i datalogi, men til gengæld giver det kæmpe jobsikkerhed på den anden side af uddannelsen. Der er i øvrigt også mange andre muligheder for kvinder, som gerne vil lære at programmere. Der er diverse erhvervsuddannelser i IT i alt fra spildesign til softwareudvikling. Og grundlæggende skaber det bedst dynamik både på uddannelsen og i branchen, hvis et fag har en nogenlunde ligelig fordeling af kønnene.

Det er mig en gåde, at så mange kvinder fravælger uddannelser, hvor man lærer at programmere.

Rasmus Rahbek Østergaard
Landsformand for Ungdommens Naturvidenskabelige Forening

Verden ændrer sig meget hurtigt, og hvis vi ikke tilpasser os, bliver vi hægtet af i farten. For fremtiden har vi ikke kun brug for gode håndværkere og dygtige lærere, men også dygtige forskere pg programmører. Fremtidens arbejdskraft skal kunne bruge fremtidens værktøj, og fremtidens værktøj har teknologi implementeret i sig og kan kommunikere med andre værktøjer via internettet.

Jeg tror, at det at kunne kode bliver lige så vigtig en egenskab i fremtiden, som det at kunne tale engelsk er i dag. Derfor bør der være flere kvindelige programmører.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00