Debat

Debat: Manglende vaccinationer koster liv

DEBAT: De positive effekter ved en vaccination overstiger langt de eventuelle bivirkninger, skriver Janus Tarp, PolioForeningen og Helge Hess, Rotary.

Under polioepidemien i Danmark i 1950'erne fik 3000 mennesker lammelser, og 350 børn døde.
Under polioepidemien i Danmark i 1950'erne fik 3000 mennesker lammelser, og 350 børn døde.Foto: Scanpix
Søren Kristiansen Jacobsen Damm
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Janus Tarp, formand for PolioForeningen
Helge Hess, formand for Rotary Danmark

Der er mange myter om vaccinationer, og vi kan godt forstå, at forældre kan komme i tvivl, om de gør det rette, når de får vaccineret deres børn. Medierne har de seneste mange måneder bragt en del historier om de påståede bivirkninger ved vaccinationer, men de har glemt den anden side af historien.

Faktum er, at manglende vaccination mod blandt andet polio, mæslinger, fåresyge og røde hunde kan medføre hospitalsindlæggelser, flere uger med voldsom feber og hoste, men desværre også mere alvorlige konsekvenser, som kan være invaliderende eller i værste fald dødelig.

350 døde børn
I sommeren 1952 og nogle måneder frem blev Danmark ramt af en polioepidemi, hvor cirka 7.000 mennesker – de fleste børn – blev angrebet af sygdommen. Omkring 3.000 fik lammelser og cirka 350 børn døde. Få år senere kom vaccinen, og det sidste tilfælde af polio i Danmark var i 1976.

Polio findes dog fortsat flere steder i verden, og det er en yderst smitsom sygdom. Rundt om i verden er WHO sammen med blandt andre Rotary yderst aktive i at få udryddet polio, så børn og deres familier ikke i fremtiden skal frygte den forfærdelige sygdom.

I Danmark lever der cirka 10.000 mennesker med den polio, de fik som små, inden vaccinen blev opfundet. Der er formentlig ingen af dem, der ønsker, at børn igen skal smittes med den frygtelige sygdom.

Janus Tarp og Helge Hess

Vacciner virker
Kampen mod polio går den rette vej takket været en massiv indsats for at få vaccineret verdens børn. I 1988 var der 350.000 poliotilfælde i 125 lande over hele verden, i 2015 var der 74 tilfælde af polio, og i 2016 var der kun omkring 40 poliotilfælde i blandt andet Pakistan, Afghanistan og Nigeria.

Den eneste måde, hvorpå vi kan bekæmpe polio og andre smitsomme sygdomme, er ved vaccination. Vaccination mod polio er fortsat en vigtig del af vaccinationsprogrammet, så når danske børn af den ene eller anden grund ikke får deres poliovacciner, så går det ikke alene ud over det enkelte barn, men også ud over hele befolkningen og kan medføre epidemier. Dermed udsætter man os alle for fare.

10.000 levende vidner
I Danmark lever der cirka 10.000 mennesker med den polio, de fik som små, inden vaccinen blev opfundet. Der er formentlig ingen af dem, der ønsker, at børn igen skal smittes med den frygtelige sygdom.

Fra Rotarys og PolioForeningens side kan vi kun opfordre til, at man som forældre bakker op om vaccinationsprogrammet og får vaccineret sine børn. Vi er af den klare overbevisning, at de positive effekter ved en vaccination langt overstiger eventuelle bivirkninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Janus Tarp

Formand, PolioForeningen og UlykkesPatientForeningen, chefjurist i Slagelse Kommune
cand.jur. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00