Delte meninger om at fjerne orkester og koncerter fra DR

MUSIK: Dansk Folkeparti og kulturministeren har foreslået at fjerne orkester- og koncertdelen fra DR. Et forslag går på at flytte DR SymfoniOrkestret til Det Kongelige Teater. God idé, hvis pengene flytter med, mener Det Kongelige Teater, mens S er skeptisk.

Ifølge regeringen og Dansk Folkeparti skal DR's koncerthus, orkestre og kor skæres væk.
Ifølge regeringen og Dansk Folkeparti skal DR's koncerthus, orkestre og kor skæres væk.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Pengene skal med, hvis DR SymfoniOrkestret skal flyttes over til Det Kongelige Teater.

Sådan lyder det fra Det Kongelige Teaters bestyrelsesformand, Lisbeth Knudsen.

”Det er en spændende tanke, hvis det samlet set ikke er en spareøvelse,” siger Lisbeth Knudsen ifølge Jyllands-Posten.

Teaterdirektør og tidligere direktør for DR Kultur, Morten Hesseldahl, tager ifølge Mediawatch imod forslaget med åbne arme. Han er dog enig med Lisbeth Knudsen i, at pengene skal følge med.

"Man skal være opmærksom på, hvordan man i finansieringen får licenskassen (der finansierer orkestrene i dag, red.) til at hænge sammen med finanslovskassen (der finansierer Det Kgl. Teater, red.), uden at der i den manøvre tabes penge. Men jeg forstår også på både kulturministeren (Mette Bock, LA, red.) og Alex Ahrendtsen, at det ikke er en spareøvelse, men en måde at tænke nyt på, og det tror jeg til gengæld, at der er brug for," siger Morten Hesseldahl til MediaWatch.

Fra DR til Det Kongelige Teater
Meldingerne kommer, efter det søndag kom frem, at både Dansk Folkeparti og kulturminister Mette Bock (LA) vil fjerne Koncerthuset og de musiske orkestre fra DR. Samtidig ser de gerne, at DR SymfoniOrkestret lægges under Det Kongelige Teater.

Ministerens idé, der blev præsenteret i en kronik i Jyllands-Posten i weekenden, er den første konkretisering fra regeringsgrundlaget, hvor man lægger op til at slanke DR, som ifølge regeringen i højere grad skal fokusere på sit virke som public service-medievirksomhed.

Ifølge Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen skal de foreslåede tiltag sikre, at DR ikke sparer på orkestrene.

Forslaget vækker dog ikke begejstring i Socialdemokratiet. Ifølge TV 2 mener Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen, at det er en bedre idé at bevare orkestrene ved at indskrive i medieforliget, at besparelser i DR ikke skal findes hos orkestrene.

”Jeg er skeptisk, for jeg kan ikke se formålet med det. I dag er det sådan, at vi har orkestrene og korene i Koncerthuset lige op ad DR, fordi det er DR, der formidler orkestrene gennem radio og tv,” siger Mogens Jensen (S) og tilføjer:

"Det er der stor fornuft i. Jeg har svært ved at se, hvorfor man skal lave om på det.”

Hos Enhedslisten er partiets medieordfører, Søren Søndergaard, modsat Socialdemokratiet åben for forslaget. Han mener dog, ligesom Det Kongelige Teater, at pengene skal med, hvis planerne realiseres.

"Som ide kan vi sagtens være med til at diskutere det. Men for os er det fuldstændig afgørende, at det ledsages af en langsigtet finansieringsaftale. Vi skal ikke først have en diskussion om, hvorvidt man skærer ned på DR for derefter at skære ned på Det Kongelige Teater et par år senere. Hvis det bare er en salamitaktik, er vi ikke med, men principielt kan vi sagtens tage en debat om, hvor det skal placeres," siger Søren Søndergaard (EL) til MediaWatch.

Plankede idéer
Planerne om DR’s fremtidige engagement i driften af koncerter og symfoniorkester fik i første omgang Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen til at gå i rette med kulturminister Mette Bock, som han beskyldte for at ’planke’ idéer fra Dansk Folkeparti.

Det skyldes, at Dansk Folkeparti i første omgang troede, at partiet sad alene med forslaget, som de senere kunne se ministeren lufte tanker om i en kronik i Jyllands-Posten.

Ifølge Ekstra Bladet lyder den seneste melding, at Alex Ahrendtsen har talt med Mette Bock, som ikke var klar over, at Dansk Folkeparti havde et lignende forslag i støbeskeen.

Tirsdag vil regeringen offentliggøre en prioriteret køreplan for foreslåede reformer, herunder på medieområdet. Ifølge Jyllands-Posten vil en køreplan for at få en ny mediepolitisk aftale blive præsenteret i løbet af de kommende uger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00