Departementschef om Dan J.: Du var en besværlig minister

MINISTERSKIFTE: Fødevareministeriets departementschef, Ib Byrge Sørensen, lagde i sin afskedstale til Dan Jørgensen (S) ikke skjul på, at samarbejdet har været udfordret.

“Jeg tror også, at vi kunne lære dig noget, hvis vi bare havde haft dig et par år til. Der er lidt med rummelighed og lydhørhed,” sagde departementschef Ib Byrge Sørensen i sin afskedstale til fødevareminister Dan Jørgensen (S).
“Jeg tror også, at vi kunne lære dig noget, hvis vi bare havde haft dig et par år til. Der er lidt med rummelighed og lydhørhed,” sagde departementschef Ib Byrge Sørensen i sin afskedstale til fødevareminister Dan Jørgensen (S).Foto: Michael Bothager/Scanpix
Sine Riis Lund

Den erfarne departementschef Ib Byrge Sørensen talte lige ud af posen, da han holdt afskedstale for fødevareminister Dan Jørgensen (S).

“For en gammel bureaukrat som mig, så har du været en besværlig minister. Du vidste, hvad du ville. Du var ret sikker på, at det kunne gennemføres, og også hvordan det skulle gennemføres. Så det var ikke så nemt,” sagde Ib Byrge Sørensen, der dog mente, at de sammen har opnået ganske meget.

Ib Byrge Sørensen roste da også Dan Jørgensens evne til at kommunikere og bedrive politik på området.

“En af grundene til, at vi gjorde det godt, var dig. For du har lært os meget. Du kastede et blik hen over vores ressort, og så uddrog du de områder, hvor der kunne udføres en reel værdipolitik. Og det gennemførte vi.”

Jeg tror, at et par år i opposition og en ældre Dan vil kunne gøre, at det kunne fungere bedre. Og lidt skyld var der nu også på din side. 

Ib Byrge Sørensen
Tidligere departementschef i Fødevareministeriet

Et splittet ministerium
Men Ib Byrge Sørensen mener nu også, at Dan Jørgensen har en del at lære endnu. Blandt andet henviste han til, hvordan samarbejdet ikke fungerede godt med de øvrige partiers ordførere.

“Jeg tror også, at vi kunne lære dig noget, hvis vi bare havde haft dig et par år til. Der er lidt med rummelighed og lydhørhed.”

For en gammel bureaukrat som mig, så har du været en besværlig minister. Du vidste, hvad du ville. Du var ret sikker på, at det kunne gennemføres, og også hvordan det skulle gennemføres. Så det var ikke så nemt.

Ib Byrge Sørensen
Tidligere departementschef i Fødevareministeriet

Og da Ib Byrge Sørensen bød Eva Kjer Hansen velkommen som ny minister for både miljø og fødevarer, lod han også en bemærkning falde om det lidt anstrengte samarbejde i ministeriet.

“Du får også et ministerium med de medarbejdere, jeg kender, både om jeg så må sige på min side og på modpartens side, fordi sådan har det jo været, som er enormt dygtige og loyale.”

Fremtidens minister
Ib Byrge Sørensen er dog ikke i tvivl om, at Dan Jørgensen (S) har fremtiden for sig.

“Jeg tror, at et par år i opposition og en ældre Dan vil kunne gøre, at det kunne fungere bedre. Og lidt skyld var der nu også på din side. Men når folk nu klager, det gør de ikke altid, de er også stolte af dig, men når de klager, så siger jeg, men Dan er fremtidens minister, og det, tror jeg, er situationen. Efter de år, der skal til, vil vi se dig igen.”

68-årige Ib Byrge Sørensen har været departementschef i Fødevareministeriet siden 2004, men det bliver Miljøministeriets mand på posten Henrik Studsgaard, der bliver ny departementschef for det nye sammenlagte ministerium.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Ib Byrge Sørensen

Fhv. seniorrådgiver, Rud Pedersen, fhv. departementschef, Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00