Rød bloks ulandsdrømme koster 30 milliarder

DYR DRØM: Der skal findes et stort milliardbeløb, hvis ulandsbistanden skal op på en procent af BNI. Socialdemokraterne tøver med at give bistandsløfter frem mod næste valg.

Udviklingsbistand kan forebygge flygtningestrømme, siger S. Alligevel afviser man at love flere penge til ulandsbistanden, hvis man vinder næste valg.
Udviklingsbistand kan forebygge flygtningestrømme, siger S. Alligevel afviser man at love flere penge til ulandsbistanden, hvis man vinder næste valg.Foto: Colourbox
Rasmus Dahl Løppenthin

28,2 milliarder frem mod 2021.

Så meget koster det at realisere rød bloks drøm om at få ulandsbistanden op på 1,0 procent af BNI. Det viser beregninger fra Finansministeriet.

Stopper Danmark samtidig med at kontere udgifter til modtagelsen af asylansøgere som udviklingsbistand, ender regningen på 31,2 milliarder.

“Jeg synes jo, det er en utrolig stor sum penge, der i givet fald skal gå til andre ting end den hjemlige velfærd,” siger finansminister Kristian Jensen (V).

Jeg synes jo, det er en utrolig stor sum penge, der i givet fald skal gå til andre ting end den hjemlige velfærd.

Kristian Jensen
Finansminister (V)

Socialdemokratiets udviklingsordfører Mette Gjerskov giver dog ikke meget for finansministerens reaktion på tallene. 

“Det er godt nok nogle tomme tønder, der buldrer. Sagen er jo, at regeringen ikke vil bruge pengene på velfærd. De går til skattelettelser." siger hun.

Skal Danmarks ulandsbistand op på 1,0 procent af BNI i et hug, bliver regningen på omkring 7 milliarder kroner i 2018. Og det skyldes i høj grad, at den V-ledede regering foretog massive besparelser på finansloven for 2016, mener Mette Gjerskov.

"Det betyder noget, når regeringen har skåret ned til 0,7. Og det er stærkt problematisk i en tid, hvor vi har brug for at hjælpe folk, hvor de bor, i stedet for at de kommer til Europa som flygtninge," siger hun.

S: Ingen garantier
Man skal imidlertid tilbage omkring årtusindskiftet for at finde år, hvor ulandsbistanden senest lå på 1,0 procent af BNI. Og selvom Socialdemokratiet principielt støtter resten af rød bloks målsætning, tøver Mette Gjerskov med at give garantier, hvis regeringsmagten skifter efter næste valg.

“Ulandsbistanden er noget, der ligger vores hjerte nær. Fordi vi tror på, at en mere lige verden er godt for os alle sammen. Det er bare ikke det samme som at sige, at vi i et bestemt år skal op på én procent igen.",” siger hun.

Men hvis det var så stor en fejl at spare på ulandsbistanden, hvorfor vil du så ikke love, at I hæver den igen, hvis Socialdemokraterne vinder næste valg?

"Belært af erfaringen skal vi lige se, hvad der ligger i kassen, før vi begynder at love noget," siger Mette Gjerskov.

S vil blive mødt af krav fra Enhedslisten
Står det til Enhedslisten slipper hun dog ikke så nemt. Resten af rød blok forventer, at en eventuelt Socialdemokratisk ledet regering kommer til at levere på ulandsbistanden.

“Hvis Socialdemokratiet ønsker samarbejde med os andre på det her område, vil de blive mødt med et krav om igen at hæve ulandsbistanden, så den kommer til at udgøre én procent af BNI,” siger Enhedslistens udviklingsordfører Christian Juhl.

Han vil finde pengene ved at spare en milliard om året på militæret.

“Vi har forståelse for, at det er mange penge at finde på en gang. Så vores forslag er, at man øger bevillingen til ulandsbistanden med en milliard om året, indtil man igen rammer 1,0 procent. Så har militæret også bedre mulighed for at omstille sig," siger Christian Juhl.

Finansminister Kristian Jensen (V) håber ikke, den drøm bliver til virkelighed.

“Jeg synes, det er godt, at Danmark lever op til FN’s målsætning om udviklingsbistand på 0,7 procent af BNI. Og jeg er uenig med de partier på venstrefløjen, der mener, vi skal hæve den. Og da slet ikke op til én procent, for det er en meget stor sum, vi i givet fald skal finde og prioritere væk fra enten danske skatteydere eller dansk velfærd," siger han.

Dokumentation

Så meget vil partierne bruge på udviklingsbistand:

Socialdemokratiet har en målsætning om en procent. Men partiet har afvist at love ekstra penge til udviklingsbistanden trods V-regeringens besparelser. Det kommer an på Danmarks økonomiske forfatning, når magtens igen skifter, lyder det.

Radikale ønsker en procent i udviklingsbistand. Og desuden ønsker partiet et loft på 10 procent af udgifterne til flygtningemodtagelse i Danmark

Alternativet ønsker en procent. Desuden vil partiet ikke tælle udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med.

Enhedslisten ønsker en procent til udviklingsbistand og vil heller ikke tælle udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med.

SF ønsker en procent i udviklingsbistand og vil heller ikke tælle udgifter til flygtningemodtagelse i Danmark med.

Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkepartiønsker alle en udviklingsbistand på 0,7 procent af BNI, som er FN’s anbefalede minimumsmål for de rige landes bistand.

Konservative ønsker, at udviklingsbistanden er på 0,8 procent. Men partiet har droppet det krav, så længe de sidder i regering.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00