Det mener aktørerne om Klimarådets rapport

OVERBLIK: Klimarådets nye rapport, der blandt andet anbefaler at fastholde målet om at reducere CO2-udledning med 40 procent inden 2020, deler vandene hos aktørerne. Læs et udpluk af deres reaktioner her.

Mens Dansk Energi er helt enige i Klimarådets anbefalinger, så vil de samme anbefalinger gå ud over landbruget, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. 
Mens Dansk Energi er helt enige i Klimarådets anbefalinger, så vil de samme anbefalinger gå ud over landbruget, lyder det fra Landbrug & Fødevarer. Foto: Colourbox
Franka Lykke Vedel Kessing

Klimarådets nye rapport splitter aktørerne.

Mens blandt andet Dansk Energi og Dansk Byggeri roser rapportens konklusioner, er Landbrug & Fødevarer og Dansk Metal meget mere skeptiske.

Nedenfor kan du læse en række af aktørernes reaktioner på Klimarådets rapport.

Dansk Energi

”Vi er helt enige, når Klimarådet understreger behovet for at fokusere på anvendelse af grøn strøm som den bedste måde at erstatte fossile brændsler i transport, opvarmning og store dele af industrien. I en fremtid, hvor det meste af energien leveres fra vindmøller, sol og noget biomasse, må el nødvendigvis blive den centrale energibærer.”

Se hele Dansk Energis reaktion på rapporten her.

Landbrug & Fødevarer

”Vi bliver nødt til at se produktionen af fødevarer i en global kontekst, og her er Danmark helt fremme blandt de mest klimaeffektive. Det er at gøre klimaet en bjørnetjeneste, hvis vi skubber produktion til udlandet, og det undrer mig meget, at Klimarådet ikke kan se tingene i rette perspektiv.”

Se hele Landbrug & Fødevarers reaktion på rapporten her.

Dokumentation

Danmarks klimamål

Med energiaftalen fra 2012 når Danmark 34 procents CO2-reduktion i 2020 i forhold til 1990-niveau.

I februar 2014 indgik SR-regeringen sammen med Enhedslisten, SF og Konservative en aftale om en klimalov, der indeholder et Klimaråd. Samme partier indgik samtidig også en aftale om, at der i 2020 skal reduceres 40 procent CO2-udledning.

Med klimaloven forpligtes regeringen til mindst hvert 5. år at fremsætte nationale klimamålsætninger med et perspektiv på 10 år. Klimarådet skal ifølge aftalen nedsættes per 1. januar 2015 og mindst en gang hvert år komme med anbefalinger til regeringen om klimaindsatsen. Ifølge aftalen skal Klimarådet have et budget på 9 millioner kroner om året, oveni afsættes også tre millioner til Energistyrelsens opkvalificering på klimaområdet. Udgifterne skal dækkes gennem finansloven.

Venstre-regeringen er ikke tilhænger af klimamålet og ønsker derfor umiddelbart ikke nye klimareducerende tiltag. Den allerede vedtagne politik forventes at levere 37 procents CO2-reduktion i 2020.

Det vil kræve nye tiltag svarende til en reduktion af udledningerne med to millioner ton CO2 at opfylde den nationale 40-procentsmålsætning.


0:000:00