Det mener politikerne om SF's farvel til regeringen

REAKTIONER: SF har valgt at forlade regeringen, og Annette Vilhelmsen har meddelt, at hun trækker sig som formand. Læs politikernes reaktioner her.

Foto: Pressebillede
Anne JustesenKasper FrandsenPer Bang Thomsen

 

[if gte mso 9]>  

[if gte mso 9]> Normal 0 false false false EN-US JA X-NONE  

[if gte mso 10]>  

StartFragment

Forløbet vidner om, at virkeligheden overgår fantasien. Manuskriptforfatterne til Borgen kunne ikke have opfundet det her forløb. 

Lars Løkke Rasmussen
Formand for Venstre

På Christiansborg og de sociale medier udtrykker en række politikere både forundring og respekt for SF's beslutning om at forlade regeringen. 

På Facebook kræver værdiordfører og tidligere formand for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, at der bliver udskrevet valg. Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, mener, at forløbet overgår fantasien.

Fra regeringspartierne Radikale og Socialdemokraterne lyder der respekt og tak for samarbejdet, mens en række SF'ere ærger sig over, at partiet har forladt regeringen. 

Løkke: Virkeligheden overgår fantasien
Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen mener, at forløbet overgår fantasien:

”Forløbet vidner om, at virkeligheden overgår fantasien. Manuskriptforfatterne til Borgen kunne ikke have opfundet det her forløb,” siger han.

Nedsmeltningen i SF er et kæmpe problem for regeringen, mener Løkke. Han regner dog med, at regeringen bliver siddende og peger samtidig på, at en SR-regeringen kan være positivt for Venstre: [endif]

”Nu har regeringen fået renset sin venstrefløj ud. Det gør, at hvis resten af regeringen så kan handle hurtigere, er det godt for os. Det vil være lettere for regeringen at komme Venstre i møde, og det skærper vores appetit på at lave forretninger,” siger han med henvisning til Vækstpakke II. 

EL støtter fortsat regeringen
Det ændrer ikke Enhedslistens syn på regeringen, at SF trækker sig, siger Enhedslistens gruppeformand Stine Brix:

"Det er klart, at vi foretrækker en regering ledet af Helle Thorning-Schmidt frem for en ledet af Lars Løkke Rasmussen, som vil blive afhængig af folkene i Liberal Alliance," siger Stine Brix og fortsætter:

"Jeg tror ikke, at det vil ændre på vores forhold til regeringen. Vi vil stadig arbejde for at trække i den retning, som vi mener, er den rigtige, og være hårde kritikere af det, som vi mener er forkert. Og det vil vi fortsætte med."


Vestager: Stor respekt for SF's beslutning

Formand for Radikale Venstre, Margrethe Vestager udtrykker respekt for SF’s beslutning og roser SF’s arbejde i regeringen:

”Jeg har stor respekt for den beslutning, SF har taget.  SF’s indsats i regeringen har bragt Danmark et bedre sted hen,” siger Vestager og nævner blandt andet aftalen om Togfond DK, som transportminister Pia Olsen Dyhr landede tidligere på måneden.  

Vestager ser frem til et godt samarbejde med SF fremadrettet. Hun har ingen kommentarer til den kommende regeringsrokade:

”Det er kun rimeligt, at vi får tid til at sammensætte et nyt regeringshold."

Om regeringen står stærkere uden et SF er for tidligt at vurdere nu, mener Vestager.

SF'ere kede af beslutningen
Sundhedsminister Astrid Krag er ked af beslutningen om, at SF forlader regeringen: 

"Der er brug for gode venstreorienterede kræfter i regeringen, der trækker os sikkert gennem krisen og tager ordentligt vare på velfærden," siger sundhedsministeren. Hun afviser samtidig at stille op som formand. Også SF's næstformand og borgmester i Lejre, Mette Touborg, afviser at stille op. Det samme gør miljøminister Ida Auken. 

Skatteminister Jonas Dahl (SF) er ærgerlig over, at SF nu forlader regeringen. Han vil ikke pege på en ny formand nu.

Om Dong-sagen siger han:

”Der er ingen fortrydelsesret i dansk politik. Derfor har jeg også stemt for salget af Dong. Det er vigtigt at sikre, at Dong bestod og kunne investere i grøn energi.

SF’s sundhedsordfører, Özlem Cekic, havde ikke ventet, at SF ville trække sig fra regeringen: 

”Vi er et regeringsparti, og jeg troede godt vi måtte sige nej ligesom Socialdemokraterne og Radikale har gjort nogle gange,” siger hun og henviser til sagerne om betalingsringen og den øremærkede barsel til mænd. 

Hun vil ikke pege på en formandskandidat:

 ”Jeg har ikke tænkt så langt og vil gerne have tid til at være ked af det.  Annette Vilhelmsen var min kandidat,” siger hun. 

EndFragment
Dokumentation

Politikernes reaktioner på Twitter og Facebook


SF i regering har gjort Danmark godt. Vi har sikret lighed i sundhed, en togfond, en milliard til uddannelse fra ufaglært til faglært, en ressourcestrategi, en afskaffelse af favoriseringen af privathospitalerne, en selvstændigt palæstinensisk repræsentation i DK for at nævne nogle af vores sejr. Jeg takker af som transportminister - det har været sjovt. Men jeg er klar til at sikre SF indflydelse, også udenfor regering. Vi skal ikke være et protestparti, men et parti der vil forandre DK
 
 
Jeg er blevet gruppeformand igen - i hvert fald indtil videre . Nu er det så mit meget store håb, at Pia Olsen Dyhr vil stille sig til rådighed som formandskandidat. Pia er stærk, driftsikker, dygtig, klog og en fantastisk dygtig forhandler. Alt det får SF brug for nu. Hold da op hvor vi bider i græsset i disse dage, men hold da op hvor skal vi nok komme stærkt tilbage.
 
 
Annette Vilhelmsen har valgt at trække SF ud af regeringen og gå af som formand. Det er hendes valg. Jeg er uenig i begge dele og det var heller ikke det, der var årsagen til mødet i går. Vi ønskede at diskutere DONG-salget og SF - fordi den er vigtig og principiel politisk, strategisk og økonomisk . 
Jeg er ked af hendes beslutning, men det er formandens ret at træffe.
 

Jeg er simpelthen så ærgerlig og ked af det. SF har arbejdet for at gøre Danmark til et bedre sted. Vi har fået store og vigtige resultater og vi har indgået kompromiser, for det gør man i politik. Det har været dramatisk og bevægende. Nu er det slut i denne omgang, men vi ses igen senere.
 
 
 
Det er ikke overraskende at SF forlader regeringen, efter de kaotiske tilstande der har hersket internt i SF og den underminering der er sket af regeringen og SF´s formand. Men hatten af for Anette Vilhelmsen der holdt et flot pressemøde og var både skarp og værdig. Det bliver ikke nemt for en ny formand at klinke skårene - til gengælde bliver dansk politik endnu mere spændende. 
 
 
 
Tak til gode kolleger i SF for samarbejdet i regeringen og tillykke med jeres mange rød-grønne resultater. Jeg glæder mig til at fortsætte samarbejdet med jer, selvom det bliver uden jer i regeringen.
 

Har så mange rigtigt gode venner i SF, venner med visioner, stærke værdier, enormt engagement. Ønsker og håber de og SF også i fremtiden kan udfolde alt det til gavn for Danmark, ja, hele verden! Tak for godt samarbejde, og held og lykke, SF!
 


Kære Annette, tusinde tak for din indsats - respekt for jer og resultaterne. Jeg glæder mig til fortsat samarbejde. 
 
 
 
 
 
Kære SF-ministre. Kommer til at savne jer og det fine samarbejde vi har haft om børn og unge. Men glæder mig til at fortsætte samarbejdet med jer i Folketinget om de vigtige fælles dagsordner for et klogere, grønnere og mere socialt Danmark.
 
 

Tak for dit store arbejde, Annette. Jeg stillede ikke op sidst, og jeg gør det heller ikke denne gang.
 
 
VALG NU!!
Så gik SF ud af regeringen! Helle Thorning-Schmidt magter ikke at være regeringschef. Der har på intet tidspunkt været sammenhold i denne regering, og regeringen har fra første dag været berettiget kritiseret for løftebrud efter løftebrud. Der er ikke troværdighed overhovedet, og derfor burde Statsministeren få renset luftet og udskrive folketingsvalg. Nu skal vi endnu engang opleve et show foran Amalienborg med nye ministre, der smilende forsøger at bilde danskerne ind, at nu kommer det til at gå rigtig godt. Ingen tror på denne regering. Gå af!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Stine Brix

Chef for politik og kommunikation, Dansk Socialrådgiverforening, fhv. MF og gruppeformand, Enhedslisten
Master i konfliktmægling (Københavns Uni. 2020)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)









0:000:00