Det sagde Wammen om handicapområdet: Vi har givet flere penge, men ikke alle problemer er løst

Finansminister Nicolai Wammens forsvarer finanslov uden ekstra penge til det specialiserede socialområde. Regering har tilføjet kommunerne flere penge, men ved også, at der venter ”svære prioriteringer”. Skal der ekstra penge til, må støttepartier prioritere det.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Kim Rosenkilde

Kommunernes kamp for at sikre flere midler til det specialiserede socialområde er ikke glemt.

Og finansminister Nicolai Wammen (S) slap heller ikke for at besvare kritiske spørgsmål om fraværet af ekstra midler til handicapområdet, da han mandag fremlagde regeringens forslag til næste års finanslov.

Men inden der blev tid til spørgsmål, nåede finansministeren selv at fremhæve netop forsommerens økonomiaftaler, som det måske nok vigtigste velfærdselement i regeringens finanslovsudspil.

”Velfærden har fortsat vores allerhøjeste prioritet, og vi ønsker et sammenhængende og balanceret Danmark, hvor der er adgang til gode velfærdstilbud uanset, hvor man bor.”

”En af de vigtigste velfærdsinitiativer i den her finanslov blev faktisk aftalt før sommerferien. Nemlig i de aftaler, vi lavede med kommunerne og regionerne, hvor vi for tredje gang i træk lavede aftaler, som betyder, at når – og det er dejligt – der kommer flere ældre og flere børn, så følger der også penge med.”

”Over de tre aftaler, den her regering har lavet med kommunerne, har vi givet et større løft af deres økonomi, end de ti forudgående aftaler tilsammen. Med andre ord, så er det her i den grad også en finanslov, hvor vi selv om vi strammer op, stadig passer godt på velfærden.”

Nu må støttepartier prioritere
Men den fortælling blev udfordret, da pressemødets mikrofon lidt senere blev åbnet for spørgsmål fra de fremmødte journalister.

En ville vide, hvad regeringen vil sige til de handicappede, som regeringen nu hverken havde afsat ekstra penge til i økonomiaftalerne eller i deres finanslovsudspil.

”Jeg vil sige, at den her regering har fra første dag, vi fik ansvaret for regeringskontorerne sagt, at vi ønsker at tilføre midler til kommunerne og regionerne, fordi vi inden da havde været igennem nogle ekstremt svære år. År hvor man inden man overhovedet kunne begynde at lave budgetter, og hvor der heldigvis kom flere børn og ældre, så ikke fik pengene med til at dække den ekstra udgift.”

0:000:00