Det skal du holde øje med i aften

GUIDE: Valgaftenen byder på drama i næsten alle valgkredse. Kendte ministre kan ryge ud, mens nye, markante politikere står på spring. Altinget guider dig her til de største slagsmål.
Foto: DR
Anders JerkingNiels Th. Dahl
Valgaftenens største drama er naturligvis opgøret om Statsministeriet. Men det er ikke kun Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V), som i aften har meget på spil. Se her kreds for kreds, hvor de store dramaer udspiller sig.

Københavns Storkreds
Enhedslisten kan slå SF. Enhedslistens bemærkelsesværdige fremgang på landsplan slår særligt igennem i København. Det betyder ifølge de sidste prognoser fra valgforsker Søren Risbjerg Thomsen, at Enhedslisten nu står til at få flere stemmer i København end SF. Både Villy Søvndal (SF) og Johanne Schmidt-Nielsen stiller op her, og det vil være en alvorlig bet for SF-formanden, hvis han får færre personlige stemmer end Johanne Schmidt-Nielsen.

SF-opgør. SF står til kun at få tre mandater i København. De første to går til Villy Søvndal og Ida Auken. Det betyder, at de to markante folketingsmedlemmer Özlem Cekic og Kamal Qurehsi skal slås med forkvinden for Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach, om kun ét mandat.

Spænding i V og S. Hos Venstre er Søren Pind sikker på genvalg, mens Martin Geertsen, Jan E. Jørgensen og Marion Pedersen slås om det andet mandat. Hos Socialdemokraterne kæmper Mette Reissmann, der er kendt fra TV 3's "Luksusfælden" om partiets fjerde mandat.

Københavns Omegns Storkreds
Konservativt blodbad: Konservative byder på et af valgkampens allermest spændende opgør i Københavns Omegn. Partiet står til to mandater, og det første vil med stor sandsynlighed gå til socialminister Benedikte Kiær. Det betyder, at uddannelsesordfører Charlotte Dyremose og udenrigsordfører Naser Khader skal slås om det sidste mandat.

Venstre i trekantsdrama: Går Venstre tilbage, risikerer partiet kun at få to mandater i kredsen. Det betyder, at forsvarsminister Gitte Lillelund Bech, miljøminister Karen Ellemann og miljøordfører Eyvind Vesselbo skal kæmpe om taburetterne. Også formanden for Venstre Ungdom, Jakob Engel-Schmidt, stiller op her.

Hvem får DF's andet mandat? Også i Dansk Folkeparti er der kamp - i hvert fald om ét af partiets to mandater. Det første går sikkert til udenrigsordfører Søren Espersen, mens folketingsmedlem Mikkel Dencker og den tidligere DFU-formand Kenneth Kristensen Berth sandsynligvis skal slås om mandat nr 2.

Nordsjællands Storkreds
MF'ere på vippen:
Går Socialdemokraterne tilbage, er partiets tredje mandat i Nordsjælland usikkert. Det kan koste Klaus Hækkerup pladsen i tinget. Også Dansk Folkeparti kan ifølge prognoserne miste et mandat i Nordsjælland. Det betyder farvel til Folketinget for enten Pia Adelsteen eller Marlene Harpsøe. Mister SF den ene af partiets to mandater, risikerer Nanna Westerby at ryge ud.

Radikal stjerne på vej: Radikale ser ud til at gå et mandat frem i Nordsjælland. Det betyder, at partileder Margrethe Vestager kan hive Christian Friis Bach med til Christiansborg. Han er tidligere international chef i Folkekirkens Nødhjælp og i dag professor på Københavns Universitet. Nævnes af nogle som et bud på en radikal minister.

Sjællands Storkreds
Får K to mandater? Konservatives tilbagegang i meningsmålingerne betyder, at partiets andet mandat i Sjællands Storkreds er i fare. Det første ventes med stor sikkerhed at gå til Brian Mikkelsen, mens Helle Sjelle ryger ud, hvis partiet mister mandat nr. to.

DF-kamp. Et af de største slagsmål i kredsen kommer til at foregå om Dansk Folkepartis mandater. Partiet står i de seneste geografiske snit af meningsmålinger til fire mandater - en tilbagegang på ét i forhold til 2007. Det første mandat går selvfølgelig til Pia Kjærsgaard. Karin Nødgaard, der er rykket til Sjælland fra Sydjylland og nu opstiller i sin hjemby Ringsted, menes også at være nogenlunde sikker. Det betyder, at der kun er to mandater til fordeling mellem folketingsmedlemmerne Liselott Blixt, Colette Brix, René Christensen og Henrik Brodersen - og den nyopstillede Yvette Espersen, Søren Espersens kone.

Bornholms Storkreds
Hvordan klarer Jeppe Kofod sig? Jeppe Kofod fik et fantastisk valg i 2007 med mere end 7.000 personlige stemmer og mere end hver 7. S-stemme. Siden har han imidlertid været på forsiderne med en sex-sag, som midlertidigt kostede ham sine ordførerskaber. Hans personlige stemmetal kan give et fingerpeg, om sagen er glemt hos de bornholmske vælgere.

Fyns Storkreds
Ny Ellemann måske på vej. I Venstre er der spænding om det sidste mandat. De to første vil formentlig gå til de siddende folketingsmedlemmer Erling Bonnesen og Lars Chr. Lilleholt. Den store joker er imidlertid Jakob Ellemann-Jensen, som opstiller for første gang, og som er fhv. Venstre-leder og udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens søn. Han har vældig gode chancer for at snuppe et mandat og kan måske endda overhale en af de siddende MF'ere.

DF'ere slås om ledige stemmer. I Dansk Folkeparti skal kandidaterne gå på rov blandt de næsten 20.000 DF-stemmer, der ved sidste valg gik til partiets gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, som nu har flyttet kreds. Kredsen kan give valg til for eksempel Jens Henrik Thulesen Dahl - Kristian Thulesen Dahls storebror - eller til Alex Ahrendtsen, der fik omtale i valgkampen på grund af en kontroversiel valgvideo fra Odense-forstaden Vollsmose.

Sydjyllands Storkreds
Drama i K: Sydjyllands Storkreds byder på et af de mest højspændte dramaer overhovedet. Her får partiet kun ét mandat, men to folketingsmedlemmer og én minister kæmper om det. Her opstiller nemlig politisk ordfører Carina Christensen, finans- og skatteordfører Mike Legarth og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen. Alle tre kører efter sigende en god og synlig kampagne.

Nye navne: Hos Socialdemokraterne er der sandsynligvis valg til Bjarne Corydon, der er ukendt af de fleste, men som er chef for partiets analyseafdeling på Christiansborg og derfor omtales som 'hjernen bag' mange af Socialdemokraternes udspil. Kredsen kan også give valg til Søren Krarups datter Marie Krarup, der stiller op for Dansk Folkeparti.

Østjyllands Storkreds
Kamp om S-mandater: Socialdemokraterne kan ifølge de seneste prognoser forvente seks mandater valgt i Østjylland. De første fire vil formentlig gå til Nicolai Wammen, Henrik Dam Kristensen, Kirsten Brosbøl og Leif Lahn Jensen. Det betyder, at folketingsmedlemmerne Torben Hansen, Maja Panduro og René Skau Björnsson skal slås om de sidste to mandater. Derudover vil Jens Joel, der har fået Svend Aukens gamle kreds, og Otto Ohrt blande sig i slagsmålet.

Vestjyllands Storkreds
Får Kristendemokraterne et kredsmandat? Kristendemokraterne med Per Ørum er meget langt fra at få de 2,0 pct. af stemmerne på landsplan, der ville kunne sende dem direkte i Folketinget. Partiet håber derfor på at score så mange stemmer i Vestjylland, at det vil give dem et såkaldt kredsmandat. Kristendemokraterne har slået sig sammen med Fælleslisten og sammen håber de at kunne mobilisere vælgere, der er utilfredse med sygehusplanen.

Hvem vinder K-opgøret? Helge Adam Møllers overraskende come back betyder, at der også her er slagsmål om Konservatives mandat. Sandsynligs skal Helge Adam Møller slås med Tove Videbæk om kun et mandat.

Sander i fare. Valget kan betyde et exit for den tidligere videnskabsminister Helge Sander (V). Hvis Venstre kun får fem mandater i kredsen, kan det blive svært for Sander, der kæmper om pladserne med Kristian Jensen, Inger Støjberg, Kristian Pihl Lorentzen i Viborg, Mads Rørvig i Silkeborg, Esben Lunde Larsen i Ringkøbing og Thomas Danielsen i Struer.

Andet SF-mandat i fare. Hvis SF går tilbage, kan det betyde, at partiet mister et ud af to mandater i kredsen. Det betyder farvel til enten Steen Gade eller Kristen Touborg, der begge er garvede folketingsmedlemmer.

Nordjyllands Storkreds
Falder Orla Hav igennem? Den tidligere amts- og regionsborgmester Orla Hav fik et fantastisk godt valgresultat ved sidste valg med næsten 30.000 personlige stemmer. Det var forventningen, at han ville blive en af de store spillere på Christiansborg - men han har haft vanskeligt ved transformationen fra lokal- til landspolitiker. Nu er spørgsmålet, hvilken betydning det får for hans personlige stemmetal.

Får K 1 eller 2 mandater? Konservative fik ikke færre end tre nordjyske mandater ved sidste valg. Denne gang står partiet til stor tilbagegang - mest sandsynligt til kun ét mandat. Det vil gå sikkert til udenrigsminister Lene Espersen, mens det vil sende begge folketingsmedlemmerne Tage Leegaard og Daniel Rugholm ud i kulden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00