Det sker der på EU-topmødet

OVERBLIK: EU’s chefer mødes torsdag og fredag i Bruxelles. Her er fem ting, der kommer til at dominere dagsordenen.

Britiske Theresa May og franske Emmanuel Macron er i spotlyset, når EU's stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles torsdag og fredag.
Britiske Theresa May og franske Emmanuel Macron er i spotlyset, når EU's stats- og regeringschefer mødes i Bruxelles torsdag og fredag.Foto: Scanpix / Christophe Archambault
Rikke Albrechtsen

Macrons første topmøde
Han har vundet håndtrykskonkurrencen med Donald Trump og har smigret sig ind på Angela Merkel. Den nye franske præsident, Emmanuel Macron, har nærmest kunnet gå på vandet, og hans topmødedebut vil derfor blive gransket nøje for tegn på, hvordan han har tænkt sig at gribe det europæiske samarbejde an. Hidtil har Macron undveget at bekende politisk kulør på EU-scenen ved at undlade at lade sit nystiftede parti, La République en Marche, indrullere i de eksisterende politiske partifamilier, som de øvrige EU-ledere bekender sig til. Det er ifølge franske kilder med vilje, fordi han foretrækker at svæve over de politiske vande. 

Forsvar og sikkerhed
Med NATO presset af Trumps tøvende opbakning til det internationale samarbejde er EU ved at træde mere i karakter på forsvarsområdet. EU-cheferne vil diskutere oprettelsen af et mere permanent forsvarssamarbejde, i EU-slang kaldet PESCO, der vil tillade alle lande, der ønsker det, at gå skridtet videre. Hidtil har området lidt under britisk modstand mod et mere robust europæisk forsvarssamarbejde, men med en fod ude af døren, stiller briterne sig ikke længere i vejen.  Formand for EU-chefernes klub, Donald Tusk, har også sat bekæmpelse af terrorpropaganda på internettet til debat. Han vil have nye værktøjer til automatisk at fjerne materiale, der opfordrer til vold. Danmark kommer ikke til at være særligt langt fremme i skoene i de diskussioner på grund af forsvarsforbeholdet og retsforbeholdet. 

Protektionister vs. liberalister
Den franske præsident tager en af sine kæpheste med til sit første topmøde i Bruxelles. Emmanuel Macron gik til valg på at tæmme globaliseringen ved blandt andet at begrænse udenlandske opkøb af strategiske industrier. Det er ikke mindst Kina, han og flere andre har i kikkerten, fordi kineserne shopper europæiske virksomheder for milliarder af euro, men selv har restriktioner på udenlandske investeringer. Der er dog stærkt delte meninger i EU-kredsen om, hvor hårdt der skal reguleres på området. De forventes derfor kun at blive enige om at lade EU-Kommissionen undersøge sådanne overtagelser, mens der ikke er appetit på nye love. 

Theresa Mays mea culpa
Den britiske premierminister har lovet at redegøre for sine planer for Storbritanniens udtræden af EU, efter det valg, hun udskrev i utide for at styrke sin position i Brexit-forhandlingerne, i stedet endte med at koste hendes Konservative Parti flertallet i Underhuset. May har lovet at komme med et stort udspil om europæiske borgeres vilkår i Storbritannien efter Brexit på mandag. Hun er dog stærkt hæmmet af, at det endnu ikke er lykkedes hende at finde et fungerende flertal, eftersom forsøget på at indrullere det nordirske Democratic Unionist Party som støtteparti hidtil er slået fejl.

Spillereglerne for den store EU-agenturdyst
Når den britiske premierminister har sagt det, hun vil sige om Brexit torsdag aften, sender de resterende 27 hende uden for døren. Derefter vil de forsøge at sætte rammerne for, hvordan de kan fordele de to London-baserede EU-agenturer, som skal have et nyt hjem, når briterne forsvinder. Danmark har sat alle sejl til for at score det ene af dem, EU’s Lægemiddelagentur. Men det er der cirka 20 andre EU-lande, som også gerne vil have. Derfor har EU-institutionerne foreslået en sindrig mekanisme bestående af en skønhedskonkurrence, hvor landene skal gøre sig til på seks forskellige parametre, hvorefter de i bedste Melodi Grand Prix-stil skal give hinanden point. Der er dog mange lande, der har store problemer med den model, og det bliver nu op til EU-cheferne at finde en spiselig løsning.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00