Det sker i dansk politik: Enhedslistens feministiske årsmøde og en udløbet grænsekontrol

OVERBLIK: Enhedslisten holder årsmøde, hvor kun kvinder kan være dirigenter og holde oplæg, statsministeren får fint besøg fra USA, og den midlertidige danske grænsekontrol udløber. Få overblikket over ugen her. 

Det er kvinderne, der er i front, når Enhedslisten afholder deres årsmøde. (Sophie Juliane Lydolph/ Scanpix). 
Det er kvinderne, der er i front, når Enhedslisten afholder deres årsmøde. (Sophie Juliane Lydolph/ Scanpix). 
Mette Pabst

Det er atter blevet mandag og med det tid til et nyt politisk overblik. Det får du som altid lige her.

I løbet af ugen begynder forhandlingerne mellem regeringen og KL om kommunernes økonomiske ramme for næste år.

Mandag kan du komme med til konference om metanol som fremtidens energigrundstof. Det er Teknologisk Institut, der sammen med Danmarks Tekniske Universitet inviterer til konferencen, hvor blandt andet miljø- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) deltager.

Det er også mandag, at TV 2-regionerne afholder høring om public service i provinsen. Kulturminister Mette Bock (LA) er hovedtaler ved høringen, der finder sted i Herning. 

Mandagen byder også på to samråd med udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). I det første skal han redegøre for, hvordan regeringen forholder sig til de seneste israelske bosættelsesplaner på Vestbredden. I det andet samråd skal Anders Samuelsen forklare, hvordan regeringen er repræsenteret ved FN’s forhandlinger om forbud mod atomvåben, og hvordan regeringen stiller sig til et sådant forbud.

Tirsdag er det tid til fødselsdag. Det er Peter Raben, næstformand i HK Stat, der fylder 60 år.

Og så får statsminister Lars Løkke Rasmussen fint besøg, når den amerikanske forsvarsminister Jim Mattis tirsdag kommer til Danmark. På dagsordenen er bl.a. kampen mod ISIL, det kommende NATO-møde for stats- og regeringschefer og forholdet til Rusland. 

Det er også tirsdag, at Digitalt Vækstpanel løfter sløret for sine anbefalinger til den digitale omstilling i Danmark og dansk erhvervsliv. Ved pressemødet, hvor anbefalinger gennemgås, vil både erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) være til stede.

På Christiansborg er der tirsdag konference om bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer. Det er Folketingets Arktiske arbejdsgruppe, der står bag konferencen.

Der er også to samråd på programmet tirsdag:

- Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om lektiehjælp. Samrådet holdes i kølvandet på, at ministeren tidligere har udtalt, at man skal 'skrotte' lektiehjælpen. 

- Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) skal i samråd redegøre for, om ledigheds- og optagelseskriterierne for uddannelsesloftets positivliste skal ændres, så uddannelser, der ikke kan fremvise ledighedsdata for et helt årti, kan inkluderes. 

Og så er der tirsdag debat i Folketingssalen, hvor politikerne blandt andet skal stemme om at indføre biblioteksafgift for e-bøger, blokering af hjemmesider og stop af offentlige ydelser til fremmedkrigere samt en folketingsbeslutning om ligestilling mellem fysisk og psykisk arbejdsmiljø.

Vi springer let og elegant videre til en onsdag, der bugner af høringer.

Grundtvigsk forum inviterer onsdag til høring om religion og sekularisering. Det foregår på Christiansborg, og du kan blandt andet høre Yildiz Akdogan (S) og Alex Ahrendtsen (DF) debattere, om religion hører til i det offentlige rum.

Og som om det ikke var nok, er det også onsdag, du kan komme til høring om ligeløn. Høringen vil tage udgangspunkt i SFI’s rapport om lønforskellene mellem mænd og kvinder, samt hvilke forklaringer og konsekvenser der kan være for den fortsatte kønsopdeling på arbejdsmarkedet. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil blandt andet tale.

Endelig er der også onsdag høring om værdien af en tidlig børneindsats. Høringen afsøger, hvordan en tidlig indsats over for børn i alderen 0-6 år kan mindske betydningen af social baggrund. Det er Folketingets Social-, Indenrigs- og Børneudvalg, der inviterer til høringen, der foregår på Christiansborg.

Og så har Folketingets Ligestillingsudvalg onsdag udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om blandt andet ministerens holdning til Kvinfo og Kvinfos arbejde med mentornetværket. 

Politikerne mødes også onsdag i folketingssalen til ministerspørgetid. Ud over spørgsmål til ministrene skal politikerne diskutere et forslag om tiltag for at fremme elbiler og ændringer af lov om anvendelse af tvang i psykiatrien.

Onsdag indbyder KL politikere og embedsmænd til Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg. Der vil i år være fokus på de tendenser, der præger social- og sundhedsområdet samt de muligheder og dilem­maer, som kom­munerne skal være opmærksomme på i årene frem. Arrangementet varer to dage, og børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil holde tale torsdag.

Onsdag kan du kommer til international konference om sikkerhedspolitik. Det er den europæiske demokratifond European Endowment for Democracy, der iniviterer til debat om, hvordan EU bedst kan involvere sig i udviklingen af demokrati i nabolandene. Blandt talerne er Mogens Lykketoft, tidligere formand for FN's Generalforsamling, og Alexandr Graf Lambsdorff, næstformand for Europa-Parlamentet. 

Vi slutter onsdagen af med to fødselsdage. Ældreminister Thyra Frank (LA) fejrer onsdag 65 års fødseldag, mens borgmester i Egedal kommune, Karsten Søndergaard (V), fylder 50 år.

Torsdag er der igen debat i Folketingssalen, når politikerne blandt andet skal debattere muligheden for i en krisesituation at afvise asylansøgere ved grænsen og et beslutningsforslag om ret til tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Torsdag er der sættemøde mellem regeringen og Danske Regioner om regionernes økonomi for 2017. Det foregår i Finansministeriet.

Det er også torsdag, at Undervisningsudvalget indbyder til høring om bevægelse i folkeskolen. Høringen, der foregår på Christiansborg, vil fokusere på den aktive skole, og hvordan skolerne kan integrere bevægelse ind i skoledagen. 

Torsdag er der konference om energi- og forskningspolitik hos DTU. Konferencen skal blandt andet afdække spørgsmålet om regeringens prioriteringer inden for energi- og forskningspolitikken fremover. Lars Chr. Lilleholt, energi-, forsynings- og klimaminister (V), vil deltage på konferencen.

Torsdag er der indkaldt til to samråd:

- Folketingets Forsvarsudvalg har forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i samråd om det nyligt omtalte russiske hackerangreb mod det danske forsvar. 

- Og så skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om det lave antal af kriminelle udlændinge, der er sendt til afsoning i hjemlandet i 2016. 

Fredag starter Enhedslisten tredages årsmøde, der afholdes på Nørrebro. Årsmødet vil blandt andet byde på folketingsgruppens beretning, valg til hovedbestyrelsen og vedtagelse af kandidatliste. Som noget nyt i år har Enhedslisten valgt, at mandlige medlemmer hverken får lov at aflægge beretninger, holde oplæg eller være dirigenter ved årsmødet, og dermed må de vente med at sige noget, til efter kvinderne. Det kan du læse mere om her.  

Og så udløber den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse fredag. Selvom EU-Kommisionen har anbefalet Danmark at udfase kontrollen inden for de næste seks måneder, og selvom Sverige har ophævet deres ID-kontrol, er det stadig regeringens ønske, at Danmark forlænger sin grænsekontrol.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00