Det sker i dansk politik: Finanslov, 2025-plan og politikere på studietur

OVERBLIK: Ugen kommer til at stå i finanslovens og 2025-planens tegn, for tirsdag præsenterer regeringen nemlig sit bud på, hvordan prioriterne de næste år skal se ud. Få overblik over ugen i dansk politik her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Flere af Folketingets udvalg er på studieture. Mest opsigtsvækkende er det, at en gruppe medlemmer af Udlændinge- og Integrationsudvalget lørdag tog mod Austra­lien og Nauru for at blive klo­gere på den austral­ske flygt­nin­gepo­li­tik. Austra­lien beta­ler stil­le­havs­sta­ten Nauru for at ind­lo­gere de asylan­sø­gere, der søger mod Austra­lien.

Folketingets Grønlandsudvalg er også på tur, og destinationen er ikke overraskende Grønland. De tog af sted i sidste uge, og turen varer indtil torsdag. Her skal politikerne blandt andet mødes med politi, retsvæsen, forsvar og høre om udviklingen af fåreavl.

Mandag indleder miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen en turné rundt i landet for at besøge danske landmænd. Her skal der blandt andet diskuteres landbrugspakke, vandområdeplaner og eksportstrategi, og det første møde foregår i Agerskov i Sønderjylland. De kommende uger vil Esben Lunde Larsen besøge yderligere fire steder.

Tirsdag bliver den politiske sæson for alvor skudt i gang, når regeringen præsenterer ikke mindre end tre forskellige ting; nemlig finanslovforslag, 2025-plan og Økonomisk Redegørelse. Både finanslov og 2025-plan står på regeringens to do-liste i efteråret, og det tegner ikke til, at forhandlingerne i blå blok bliver lette. De to ting skal forhandles sideløbende, og tirsdag løfter regeringen altså sløret for udgangspunktet for forhandlingerne. Vi tør godt love en heftig nyhedsdag.

Læs mere: Travlt efterår i vente her venter de store slagsmål

På Christiansborg siger SF tirsdag farvel til Turid Leirvoll, der forlader posten som landssekretær, som hun har haft i 13 år. Det sker med en reception i gruppeværelset.

Tirsdag er der samråd i Retsudvalget, hvor justitsminister Søren Pind (V) skal forklare sig i sagen om Scandinavian Star.

Tirsdag eftermiddag kan man på Vartov møde Poul Smidt, der er forfatter til en ny bog om den tidligere socialdemokratiske statsminister Viggo Kampmann. Det sker på Vartov. Bogen fik i øvrigt en fin anmeldelse i forrige uge fra vores anmelder Jarl Cordua.

Torsdag er der høring om overvågning på internettet på Christiansborg arrangeret af Retsudvalget. Høringen vil omfatte forskellige problemstillinger, for eksempel afvejningen mellem behovet for overvågning til brug for efterforskning og kriminalitetsforebyggelse og beskyttelse af borgere og virksomheder over for retten til privatliv. Her vil blandt andet Advokatsamfundet give sit besyv med.

Torsdag er der to samråd på dagsordenen. Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen skal i samråd i Ligestillingsudvalget om regeringens holdning til spørgsmål om familieplaner med videre til ansættelsessamtaler. Senere på dagen skal social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i samråd om indsatsen over for anbragte børn.

Fredag holder EU's udenrigsministre uformelt møde i Slovakiets hovedstad, Bratislava.

Søndag begynder G20-topmødet, som holdes i den kinesiske by Hangzhou. I G20-mødet deltager 19 lande og EU. Deltagerne kommer fra de lande med de væsentligste økonomier, og samlet udgør G-20-økonomierne mere end 80 procent af det globale BNP og omkring 80 procent af verdens handel. Mødets slutter mandag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00