Det sker i dansk politik: Folkemøde, John Kerry-besøg og klimarapport

OVERBLIK: Bornholm, Bornholm, Bornholm ... Ugen står i Folkemødets tegn, og det kan mærkes i den politiske verden. Derudover kommer den amerikanske udenrigsminister på besøg, ligesom en række samråd skal afholdes inden sommerferien. Få overblikket over ugen her.

Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Cecilie Gormsen

Mandag mødes udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) med sine slesvig-holstenske kolleger indenrigsminister Stefan Studt og justitsminister Anke Spoorendonk i Kiel.

De tre skal drøfte grænsepolitik, asylregler og sikkerhed samt disse forholds betydning for det danske mindretal.

Klimarådet kommer mandag med sin hovedrapport for dette år, hvor rådet præsenterer sine forslag til klimavenlige afgiftsomlægninger.

Selvom Folketinget er gået på ferie, er der stadig lidt aktivitet på Christiansborg. Ligestillingsudvalget har nemlig mandag kaldt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om måltal for kønssammensætningen i bestyrelser på baggrund af urigtige oplysninger, som ministeren har videregivet til Folketinget.

Senere mandag er der reception hos Ingengiørforeningen IDA, hvor Frida Frost, der netop er trådt tilbage efter seks år som formand, markerer afskeden.

Tirsdag er skatteminister Karsten Lauritzen kaldt i samråd om betydningen for skattegabet og Skats kontrolmuligheder, når virksomheder fravælger revision.

Onsdag er der ikke mindre seks samråd på dagsordenen:

  • Skatteminister Karsten Lauritzen skal i samråd om sagen om svindel med refusion af udbytteskat.
  • Sundhedsminister Sophie Løhde (V) skal i samråd om fødende kvinders vilkår.
  • Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) skal i samråd om finansieringen af dagpengereformen ved at afskære muligheden for at tage en ny videregående uddannelse.
  • Udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg skal i to samråd. Et handler om tilbudspligtreglerne i lejeloven, mens det andet handler om ledelsesstil i flygtningelejrene.
  • Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd om statsfinansierede forsøgsprojekter med SIC drænrørssystem.

Torsdag går årets Folkemøde i gang – en begivenhed, der nok ikke går ubemærket hen. Det er sjette gang, at borgere, erhvervsfolk, politikere og organisationer mødes under uformelle former i Allinge på Bornholm. Altinget er også til stede og vil hver dag samle de bedste, sjoveste og skarpeste pointer, ligesom der hver dag vil blive bragt et program med udvalgte arrangementer. Stay tuned.

Når Folkemødet er åbnet, er der en enkelt partiledertale på programmet torsdag. Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, går nemlig på Hovedscenen klokken 17.

På Christiansborg er der et enkelt samråd på dagsordenen torsdag. Her skal justitsminister Søren Pind redegøre for den aktuelle udvikling i rocker- og bandemiljøet, herunder konfliktniveauet og myndighedernes redskaber i kampen mod rocker- og bandemiljøet.

Torsdag og fredag er der fint besøg, når USA's udenrigsminister John Kerry kommer til landet. Kerry skal besøge udenrigsminister Kristian Jensen (V), og de to skal blandt andet diskutere samarbejdet om Arktis, klima, Syrien, Islamisk Stat, Ukraine og handel. John Kerry skal også besøge Grønland i forbindelse med besøget.

Fredag holder tre partiledere tale på Folkemødets Hovedscene. Først er det Liberal Alliances Anders Samuelsen, herefter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og til sidst Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Fredag aften gæster russiske Pussy Riot Hovedscenen, og i samtale med Martin Krasnik fortæller de om deres politiske aktivisme og de demokratiprojekter, de er engageret i. Det kan følges live på Altinget fra klokken 19.

Af andre arrangementer på Folkemødets fredagsprogram kan blandt andet nævnes, at Politikens nytiltrådte chefredaktør Christian Jensen interviewer Mette Frederiksen (S) om rigets tilstand, Klimarådets debat om fremtidens energisystem og Beskæftigelsesministeriets debat om det danske arbejdsmarkedet.

Lørdag vil udenrigsminister Kristian Jensen (V) præsentere regeringens udviklingspolitiske strategi, som skal sætte retningen for Danmarks globale engagement i udvikling og humanitære indsatser. Det sker (som det meste andet disse dage) på Folkemødet i Allinge.

På Folkemødets hovedscene er der tre partiledertaler på menuen lørdag. Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, lægger ud, og han efterfølges af S-formand Mette Frederiksen. Radikales politiske leder, Morten Østergaard, lukker hovedscenen lørdag.

Af andre arrangementer lørdag på Folkemødet kan blandt andet nævnes:

  • Den danske madkultur er på dagsordenen hos De Samvirkende Købmænd
  • Flygtningestrømmens betydning for Danmarks omdømme er til debat hos Infomedia
  • Og mange, mange flere ting, som du kan se, når Altinget bringer program for dagen lørdag morgen.

Søndag skal de sidste to af Folketingets partiledere holde tale på Hovedscenen i Allinge, nemlig SF's formand, Pia Olsen Dyhr, og Konservatives formand, Søren Pape Poulsen

Et andet arrangement søndag, som er værd at nævne, er en session med Altingets klummeskribent Benjamin Rud Elberth, som sætter fokus på politisk kommunikation på sociale medier.

Folkemødet slutter med en afslutningsceremoni søndag, hvor blandt andet vinderen af årets dialogpris skal findes. Sidste år vandt Ida Auken, og Folkemødets gæster kan torsdag, fredag og lørdag indstille alle debattører til prisen.

Radikales formand Morten Østergaard fylder fredag 40 år. Tillykke til ham – mon ikke han får en fødselsdagssang eller to på Folkemødet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00