Det sker i dansk politik: Pia Kjærsgaard fylder rundt

OVERBLIK: Folketinget er tilbage efter vinterferien. Ugen byder blandt andet på debat om færgetakster, samråd om transportministerens kvindesyn og fødselsdagsreception for Pia Kjærsgaard. Få overblik over den kommende uge i dansk politik.

Folketingets formand Pia Kjærsgaard fylder 70 år torsdag 23. februar.
Folketingets formand Pia Kjærsgaard fylder 70 år torsdag 23. februar.Foto: Nils Meilvang/Scanpix
Martin Lyngbæk Olsen

Velkommen til en ny uge i dansk politik. 

Ugen starter med møde i Europaudvalget mandag, hvor de kommende rådsmøder om økonomi, finans og retlige anliggender er på dagsordenen. 

Tirsdag er der møde i salen med forhandling om konsekvenser af kontanthjælpsloftet. Derudover er der en del lovbehandling. Man skal blandt andet 3. behandle forslag om ændring af udlændingeloven, så man får styrket kontrol med udlændinge på tålt ophold. 

Der er tre samråd på programmet tirsdag. Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om pædagoger i folkeskolen, og hvordan de bidrager til at styrke elevernes læring og trivsel. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er kaldt i samråd om Danmarks indsats i Irak. Her skal ministeren redegøre for, hvad der ligger i statsministerens udtalelser om, at Danmarks indsats i Irak bliver årelang. Ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om værdig ældrepleje på landets plejehjem.

Tirsdag er der lancering af ny analyse om udledning af drivhusgasser. Det er fem nordiske tænketanke, Nordisk Ministerråd, Nordisk Energiforskning og det Internationale Energi Agentur, der står bag analyserne, som viser, at 15 afprøvede nordiske løsninger kan reducere drivhusudledningen med 4 gigaton årligt, hvis de bliver anvendt i andre dele af verdenen med lignende forudsætninger. Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) deltager blandt andre.

Onsdag starter med, at Folketingets kulturudvalg afholder høring om armslængdeprincippet. Her vil en række eksperter belyse princippet i en historisk og praktisk kontekst.

Der afholdes et enkelt samråd onsdag. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i samråd om årsagerne til stigningen i ventetiden i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES).

Senere onsdag er der møde i salen med ministrenes spørgetid. Onsdag holder Statsrevisorerne møde. Europaudvalget mødes også onsdag sammen statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Statsministeren deltager onsdag også i møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

Onsdag afholder Folketingets udvalg for landdistrikter og øer høring om tilskud til færgetakster til og fra øer og effekterne af tilskud.

Onsdag er der også høring om digital dannelse. Det er Dansk IT, der står bag høringen. Blandt oplægsholderne her er blandt andre uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), mens Ida Auken (R), Mette Reissmann (S), Rene Gade (ALT), Jan Rytkjær Callesen (DF) og Jakob Engel-Schmidt (V) deltager i debat.

Danmission holder onsdag konference, hvor der bliver spurgt, om interreligiøs dialog kan være med til at forebygge ekstremisme og polarisering i Danmark og den arabiske verden? Blandt andre deltager Michael Aastrup Jensen (V), Anna Mee Allerslev (R) og tidligere PET-chef Jakob Scharf.

Torsdag er der møde i salen. Her skal der andet 1. behandles forslag om et nedskæringsstop i ældreplejen og økonomisk kompensation til kommunerne for væksten i antallet af ældre borgere.

Torsdag er der en række samråd på programmet. Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i samråd om renovering af lejeboliger Tingbjerg. Finansminister Kristian Jensen (V) er kaldt i samråd om udstedelsen af 30-årige statsobligationer i 2008. Ministeren skal oplyse, om han er enig i, at udstedelsen var en del af statens kriseløsning, og om salget oversteg statens behov for likviditet. Senere på dagen er transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) kaldt i samråd igen. Denne gang omhandler samrådet ministerens udtalelser om kvinder i indlægget ‘Jeg anklager kvinder’ fra 2010. Ministeren skal svare på, om holdningerne kommer til at påvirke hans arbejde, når han skal udnævne medlemmer til bestyrelser, nævn, kommissioner og råd under ministeriets ressort. Du kan læse indlægget her.

Torsdag er der også debat om europæiske valgår og Europas fremtid. Det er Nyt Europa og Europabevægelsen, der afholder debatten. Her deltager Peter Hummelgaard Thomsen (S), Marie Krarup (DF), Zenia Stampe (R) og Jakob Ellemann-Jensen (V).

Torsdag skal der fejres en rund fødselsdag. Det er Folketingets formand Pia Kjærsgaard, der fylder 70 år. Tillykke! Der afholdes reception i dagens anledning i Fællessalen på Christiansborg.

Der afsiges dom torsdag i sagen om annoncer, hvor Dansk Folkeparti har anket afgørelsen fra Københavns Byret fra oktober sidste år. Partiet blev her idømt en bøde i en injuriesag.

Fredag er der møde i salen. Her skal der 1. behandles forslag til folketingsbeslutning om en systematisk nedbringelse af antallet af unødvendige regler og administrative byrder for ansatte i den offentlige sektor. Derudover er der forhandling af, hvad undervisningsministeren og uddannelses- og forskningsministeren vil gøre for at øge den sociale mobilitet gennem uddannelse.

Fredag er der også møde i Europaudvalget.

Københavns Universitets rektor Ralf Hemmingsen fratræder med udgangen af februar efter mere end 11 år på posten, og det markeres fredag med en afskedsreception.

Lørdag holder Liberal Alliances Ungdom landsmøde. Her skal de unge LA'ere blandt andet tage stilling til suspenderingen Stefan Roy Frederiksen som formand. Han blev suspenderet efter mistanke om overvågning af to medlemmers mail og konti på sociale medier, men har anket beslutningen til landsmødet.

Lørdag og søndag samler Folketinget ”mini-Danmark” til Folkehøring om EU. Her er 200 repræsentativt udvalgte danskere inviteret til at fortælle, hvad de synes er vigtigt, og hvad de mener, politikerne bør sætte som mål for Danmarks EU-politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00