Det sker i dansk politik: 6 ministre i samråd og Esben Lunde til sammenskudsgilde

OVERBLIK: Christiansborg er så småt ved at komme op i omdrejninger, og denne uge byder på åbne samråd for ikke mindre end seks ministre.

Seks af Regeringens ministre skal i løbet af denne uge møde til samråd i deres udvalg. 
Seks af Regeringens ministre skal i løbet af denne uge møde til samråd i deres udvalg. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Daniel Bue Lauritzen

Vi tager i dag fat på en travl uge i dansk politik, hvor hele seks ministre er indkaldt i samråd. Altinget giver et overblik.

Den politiske uge begynder i Aarhus, hvor erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) gæster Dele-økonomisk Folkemøde. Folkemødet har fokus på dele- og cirkulær økonomi og varer hele mandagen.

Mandag besøger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Aarhus. Her vil han først besøge Søndervangskolen i Viby for at møde elever, lærere og ledelse for at høre om skolens arbejde med at løfte eleverne. Og herefter deltager statsministeren sammen med kronprinsesse Mary i prisuddelingsshowet for UNLEASH, der samler 1.000 unge talenter fra hele verden til at udvikle nye løsninger til at nå FN’s 17 Verdensmål.

Tirsdag skal justistminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd i retsudvalget. Her skal han stå til regnskab for en række misforståelser om Danmarks tilknytning til Europol-aftalen.

Samme dag skal sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd i sundheds- og ældreudvalget. Samrådet handler blandt andet om risiko for monopoldannelser i tandplejen.

Kulturminister Mette Bock (LA) er hovedperson i dagens tredje samråd, der skal give en status på udflytningen af KVINFO's bibliotek.

Foruden de tre samråd er der tirsdag justitskonference i Landstingssalen på Christiansborg. Konferencen har fokus på lige adgang til retsvæsenet og byder blandt andet på oplæg ved Birgitte Arent Eriksson, Justitia, og Nanna Gotfredsen fra Gadejuristen. Arrangementet afsluttes med en paneldebat mellem Peter Skaarup (DF), Rune Lund (EL), Line Barfod (EL), Preben Bang Henriksen (V) og Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Midt på ugen holder Dansk Energi en stor konference onsdag, der stiller spørgsmålet: Hvor skal væksten komme fra? Her deltager både finansminister Kristian Jensen (V), Mette Frederiksen (S), Peter Skaarup (DF) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K). Arrangementet foregår i Landstingssalen.

Onsdag holder Dansk Flygtningehjælp en åben debat om, hvordan Danmark kan bidrage til at løse flygtninge- og migrantkrisen. I debatten deltager en række danske ambassadører i Afrika og Grækenland samt Danmarks ambassadør i FN i Geneve.

Det er også dagen, hvor det nye supersygehus i Midtjylland skal navngives. Og det kan ifølge TV 2 få en ny bykrig mellem Holstebro og Herning til at blusse op. Der har været et længerevarende skænderi, om sygehuset skal hedde Regionshospitalet Gødstrup eller Regionshospitalet Herning, men onsdag tages den endelige beslutning altså.

Onsdag aften varmes der op til det verdensomspændende fødevaretopmøde World Food Summit, der de næste to dage skal foregå i København. Her deltager 300 gæster, heriblandt miljø- og fødevaminister Esben Lunde Larsen (V), i et sammenskudsgilde på Israels Plads i København.

Ugens anden store-samråds-dag er torsdag, hvor både ældreminister Thyra Frank (LA), energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) og finansminister Kristian Jensen (V) skal stille op til kritiske spørgsmål fra deres respektive udvalg.

Thyra Frank skal forklare, hvorfor ældre kan opleve at have op til 40 forskellige ældreplejere. Lars Christian Lilleholt skal svare på spørgsmål om det såkaldte Total Cost Ownership i vandsektoren, mens Kristian Jensen skal forsvare, at regeringen imod anbefalinger fra embedsmænd har valgt at omlægge realkreditlån i almene boliger til statslån.

Torsdag indledes Enhedslistens sommergruppemøde, der i år har kommunalvalg, velfærd og miljø som temaer.

Kulturmødet på Mors starter også torsdag og strækker sig til lørdag. Altinget er naturligvis med hele vejen.

Ugen sluttes af fredag med to åbne samråd i forsvarsudvalget. Her skal forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) først svare på spørgsmål om, hvorfor danske soldater ikke har fået udbetalt erstatning fra FN som de har krav på. Derefter skal han redegøre for nogle formodede overgreb på tilbageholdte på Al Asad-basen i Irak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00