Det sker i dansk politik: Statsbesøg, trepart og 1.861 nye danskere

OVERBLIK: Ugen i dansk politik står blandt andet på statsbesøg fra Mexico, godt nyt til campisterne og 1.861 nye statsborgere. Derudover fortsætter trepartsforhandlingerne.

Søndag er der statsborgerskabsdag på Christiansborg, hvor alle dem, der i 2015 fik dansk statsborgerskab, er inviteret til fejring.
Søndag er der statsborgerskabsdag på Christiansborg, hvor alle dem, der i 2015 fik dansk statsborgerskab, er inviteret til fejring.Foto: Linda Kastrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Velkommen til en ny uge, hvor der sker en hel del i dansk politik. Først og fremmest skal der forhandles ny gymnasiereform i Undervisningsministeriet med minister Ellen Trane Nørby for bordenden. Også forhandlingerne i Kirkeministeriet fortsætter, hvor der skal findes en løsning, som kan gøre noget ved de radikaliserede imamer, der i danske moskéer modarbejder demokratiet.

Mandag holder KL og Forhandlingsfællesskabet en konference om psykisk arbejdsmiljø. Her taler blandt andet Forhandlingsfællesskabets formand Anders Bondo, og KL's Michael Ziegler (K). Konferencen markerer opstarten på SPARK, som er et samarbejde om et godt psykisk arbejdsmiljø.

Tirsdag er der godt nyt til campisterne, der til sommer kan komme hurtigere på sommerferie. Folketinget giver nemlig efter alt at dømme campingvogne lov til at køre op til 100 kilometer i timen på motorvej, hvor grænsen i dag er 80 kilometer i timen. Stemmer Folketinget ja til lovforslaget, hæves grænsen på andre veje fra 70 til 80 kilometer i timen.

Der er også godt nyt til 1.861 personer, der får dansk statsborgerskab, hvis Folketinget som forventet stemmer regeringens indfødsretsmeddelelse igennem tirsdag.

Senere tirsdag sætter Enhedslisten lobbyisme på dagsordenen i Folketingssalen. Det sker med to beslutningsforslag. Det første handler om at indføre et offentligt tilgængeligt lobbyregister over ministres møder med eksterne aktører, herunder lobbyister, foreninger og virksomheder. Det andet forslag handler om karensperioder for ministres ansættelse i lobbyvirksomheder.

Ikke mindre end fem samråd er også på dagsordenen tirsdag.

  • Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) skal i to samråd. Det ene handler om realkreditten og de stigende bidragssatser, mens han senere skal redegøre for regeringens syn på de samlede effekter af den finansielle regulering indført siden finanskrisen.

  • Børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) og social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) er sammen kaldt i samråd om blandt andet behovet for et øget antal dagsinstitutioner og modtageklasser.

  • Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pind (V) er sammen kaldt i samråd om konsekvenserne af længere sagsbehandlingstid i asylsager og sikkerhedsscreening af asylansøgere.

  • Sidst, men ikke mindst, skal justitsminister Søren Pind igen i samråd, denne gang i Retsudvalget om administrative frihedsberøvelser.

Onsdag er der to høringer på dagsordenen i Folketinget. I kølvandet på afsløringerne om skattely, der er kommet fra Panama-lækagen, har Skatteudvalget inviteret til høring. Her vil både Jyske Bank og Nordea, der begge nævnes i forbindelse med skattely-lækagen, stille op.

Retsudvalget holder også høring, hvor der sættes fokus på stalking og belyses, hvordan indsatsen på området kan styrkes.

Et enkelt samråd er der også på menuen onsdag. Beskæftigelsesminister Jørgen Neergaard Larsen (V) og finansminiser Claus Hjort Frederiksen (V) skal i samråd om nedskæring på boligydelsen.

Onsdag og torsdag er Mexicos præsident Enrique Peña Nieto og hans kone, Angélica Rivera, på statsbesøg. På ankomstdagen er der officiel modtagelse ved dronning Margrethe og den kongelige familie, og senere er dronningen vært for gallataflet. Se hele programmet her

Torsdag mødes præsident Enrique Peña Nietoblandt andet med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og herefter med statsminister Lars Løkke Rasmussen. De to holder også et pressemøde efter mødet.

Torsdag er der opstillingsmøde hos Venstre i Næstved, hvor forsvarsminister Peter Christensen stiller op som folketingskandidat. Efter han ikke blev valgt til Folketinget i sommer i Aabenraa-kredsen, prøver han nu lykken på Sjælland.

I folketingssalen skal politikerne torsdag førstebehandle et lovforslag fra regeringen om en forsøgsordning med kørekort til 17-årige. De unge skal dog have en ledsager over 18 år med i bilen.

I forlængelse af regeringens forslag foreslår Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative at nedsætte aldersgrænsen for kørekort til stor knallert og lille motorcykel fra 18 år til 16 år. De tre blå partiers beslutningsforslag skal også førstebehandles torsdag.

Folketingets Social- og Indenrigsudvalg har torsdag kaldt social- og indenrigsminister Karen Ellemann og justitsminister Søren Pind i samråd. Det handler om de nuværende forældelsesfrister og erstatningsgrænser mod kommuner i sager, der drejer sig om overgreb på anbragte børn.

I Aalborg holder KL torsdag sin årlige konference Teknik og Miljø, der har temaet Byen, landet og vandet. Blandt oplægsholderne er energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) og formand for KL’s Teknik- og Miljøudvalg, Jørn Pedersen (V).

Fredag kommer EU-kommissær Margrethe Vestager på besøg i Danmark, og her skal hun blandt andet tale med statsminister Lars Løkke Rasmussen og Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. 

Fredag fortsætter trepartsforhandlingerne. Efter trepartsaftalen på integrationsområdet var regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne enige, om at Danmark står over for andre væsentlige udfordringer. Tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft i hele Danmark og praktikpladser til unge er blandt de første temaer, der vil blive taget fat på.

SF's landsmøde begynder fredag og varer hele weekenden. På landsmødet, der afholdes i Vejle, kommer formand Pia Olsen Dyhr lørdag med sin beretning. Søndag skal der blandt andet vælges medlemmer ind i landsledelsen. I forrige uge blev Annette Vilhelmsen og Pernille Vigsø Bagge smidt ud, hvilket har givet ledige pladser, ligesom flere også er på genvalg.

Lørdag fylder dronning Margrethe 76 år, og det fejres traditionen tro på Amalienborg. Her kan danskere komme og ønske tillykke og vifte med Dannebrog, når hun sammen med sin familie lader sig fejre fra balkonerne på Christian IX’s Palæ.

Søndag er der statsborgerskabsdag på Christiansborg. Her er alle dem, som i 2015 fik dansk statsborgerskab, inviteret med. Her vil der blive budt velkommen af Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, være indslag med blandt andre Ghita Nørby, Eventyrteatret og Dodo & The Dodos.

Koncernchef i Danfoss, Niels B. Christiansen, der også er formand for regeringens Energikommission, fylder tirsdag 50 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00