Det sker i dansk politik: Løkke besøger Trump og nye pensionsregler for politikere

OVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen rejser over Atlanten for at mødes med USA's præsident. Herhjemme skal danskerne ud at samle affald i naturen, politikerne får nye pensionsregler, og så er det også i denne uge, at Storbritannien melder sig endeligt ud af EU. Få hele det politiske overblik her.

Det er i denne uge, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal mødes med USA's præsident Donald Trump. (Joshua Roberts/Scanpix)
Det er i denne uge, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal mødes med USA's præsident Donald Trump. (Joshua Roberts/Scanpix)
Mette Pabst

Velkommen til en ny uge i dansk politik.

Ugen skydes i gang mandag af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der holder møde på Marienborg. Han har indkaldt erhvervstoppen til diskussion om Brexit, og hvilke konsekvenser det kan få for Danmark.

Samtidig i den anden ende af Danmark åbner beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mandag vækstugen i Varde Kommune, hvor han også giver sit bud på, hvordan man skaber vækst.

Mandag er der også danmarkspremiere på det nye statslige dyrevelfærdsmærke Bedre Dyrevelfærd. Det er miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der præsenterer det nye dyrevelfærdsmærke, og lanceringen vil foregå i en svinestald i Slangerup. Læs mere om pressemødet her.

Vi springer hastigt videre til tirsdag, hvor der royalt besøg, når det belgiske kongepar besøger Danmark. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mødes i den forbindelse med den belgiske vicepremier- og udenrigsminister Didier Reynders i København.

Det er også tirsdag, at DAKOFA afholder konference om bygge- og anlægsaffald. Den konference kan du læse mere om her.

På Christiansborg afholder tænketanken Ret & Sikkerhed – i samarbejde med Altinget og med støtte fra TrygFonden – tirsdag konference om cyberkriminalitet. Forhenværende justitsminister Lars Barfod (K) samt adm. direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov, holder oplæg på konferencen. Læs mere her

Og tirsdagen byder også på ikke mindre end tre samråd:

  • Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er kaldt i samråd om, hvorvidt folkeskoleloven overholdes, når skoler opfordrer eleverne til selv at medbringe digitalt udstyr.
  • Børne-­ og socialminister Mai Mercado (K) er i samråd om social arv og social ulighed.
  • Og så skal uddannelses­- og forskningsminister Søren Pind (V) svare på spørgsmål om nedskæringer på pædagoguddannelsen.

Tirsdag behandler politikerne også flere lovforslag i Folketingssalen, blandt andet forslag om, at der skal være krav om en antimobbestrategi på folkeskolerne. Desuden er der forhandling efter ønske fra Socialdemokratiet om løftet fra Liberal Alliance, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om at få indført optjeningsprincipper for børne-­ og ungeydelsen (børnechecken) for EU-­borgere.

Onsdag forventes Storbritanniens premierminister Theresa May at udløse Artikel 50. Dermed starter den officielle udmeldelse af EU. Læs mere om den sag her.

Onsdag er der ligeledes spørgetid med ministrene i Folketingssalen. Desuden behandler politikerne to lovforslag fra udlændinge­- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om ægtefællesammenføring og opholdsordning.

Miljø-­ og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er onsdag kaldt i samråd om maritime virkemidler. Ministeren skal redegøre for, om de kompenserende virkemidler kan sikre det miljømæssige råderum, som udvidelsen af havbrugsproduktionen nødvendiggør.

Europaudvalget mødes onsdag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal afrapportere fra det uformelle EU-­topmøde, som fandt sted i weekenden. 

Og så runder vi onsdagen af med en høring, som kulturudvalget afholder på Christiansborg. Fokus for høringen er den sprogteknologiske udvikling globalt, herunder særligt EU, og hvordan Danmark placerer sig i denne kontekst. Du kan tilmelde dig høringen her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager over Atlanten for at mødes med en markant personlighed torsdag. Han skal nemlig for første gang mødes med USA’s præsident Donald Trump i Det Hvide Hus i Washington D.C. På mødet skal de ifølge statsministeren diskutere, hvordan forholdet mellem USA og Danmark kan fastholdes og udbygges.

Mens Lars Løkke Rasmussen mødes med Donald Trump, skal flere af hans ministre stå skoleret til samråd i Folketinget torsdag:

  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i samråd om politiets døgnrapporter. Ministeren skal blandt andet redegøre for bevæggrundene for, at Østjyllands Politi angiveligt har udeladt indbrud fra døgnrapporterne.

  • Udlændinge- og Integrationsudvalget har kaldt udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i åbent samråd om hjemsendelse af afviste asylansøgere.

  • Og ikke mindre end tre ministre er kaldt i samråd i sundheds- og ældreudvalget om arbejdsmiljø på offentlige arbejdspladser. Det er sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), ældreminister Thyra Frank (LA) og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der skal svare på, hvordan de vil gøre arbejdsmiljøet bedre på deres respektive områder.

I Folketingssalen torsdag skal politikerne behandle en række lovforslag. På dagsordenen er blandt andet forslag om krav om etablering af målrettede efterafgrøder, ændring af sanktionerne på køre- og hviletidsområdet og behandling af økonomi­- og indenrigsministerens forslag om frikommuner.

Fredag skal Europaudvalget mødes med de danske medlemmer af Europa-Parlamentet. Udvalget skal ligeledes diskutere landbrug og fiskeri, der er emnerne for de kommende rådsmøder i EU.

Transportøkonomisk Forening holder fredag konference om kollektiv trafik i samarbejde med Kollektiv Trafik Forum. Konferencen omhandler blandt andet grøn transport, førerløse køretøjer og digitalisering. Folketingsmedlem Rasmus Prehn (S) og regionsrådsformand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S) vil begge deltage på konferencen.

Fredag er der flere mærkedage, der bliver fejret. Først åbner kulturminister Mette Bock (LA) fredag jubilæumsudstillingen på Johannes Larsen Museet kaldet 'Haven ved Havet'. I år fejrer museet, at det er 150-­året for Johannes Larsens fødsel. 

Og så kan Landdistrikternes Fællesråd også fredag fejre 20-års jubilæum. Det fejrer de med en reception, hvor blandt andet folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V) taler.

I Folketingssalen skal politikerne fredag behandle et forslag fra Radikale om at legalisere cannabis i en treårig prøveperiode. Desuden er der forhandling  om EU's sociale dimension, hvor ministeren skal svare på, om regeringen vil undgå, at EU udvikler en søjle med sociale rettigheder.

Altinget inviterer fredag til konference i Børsbygningen om strategisk benyttelse af effektstyring i fonde og foreninger. Læs mere om konferencen her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejser fredag oven på mødet med præsident Donald Trump på officielt besøg til Jomfruøerne og Mexico.

Og endelig inviterer DR fredag til afskedsreception for mediedirektør Gitte Rabøl, der har valgt at fratræde sin stilling i slutningen af marts. Du kan finde mere information her.

Lørdag træder nye regler for fuldtidspolitikeres pensioner og lønninger (også kaldet vederlag) i kraft. Aftalen betyder, at fuldtidspolitikernes pensionsalder hæves fra efterlønsalderen til folkepensionsalderen. Samtidig indebærer aftalen, at fuldtidspolitikernes vederlag fremover skal reguleres årligt på baggrund af den faktiske lønudvikling i den offentlige sektor.

Søndag er det tid til at samle affald, når Danmarks Naturfredningsforening holder Affaldsindsamling. Affaldsindsamlingen er en årlig tilbagevendende begivenhed, der samler op imod 100.000 danskere til en forårsrengøring i naturen. Læs mere her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00