Det sker i dansk politik: To til tango og tre til trepart

OVERBLIK: Denne uge står i to- og trepartsforhandlingernes tegn, hvor regeringen sammen med kommuner, arbejdsgivere og lønmodtagere skal forsøge at finde en flygtninge-løsning. Derudover besøger tegneren Lars Vilks Christiansborg i anledning af årsdagen for terrorangrebet i København. 

Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Cecilie Gormsen

Mandag præsenterer Rockwool Fonden en ny rapport, der hedder Arbejdstid og familie. Her er sammenhængen mellem arbejdstid og familien blevet undersøgt, da familien er omdrejningspunkt for en række beslutninger i form af arbejdstidsønsker, arbejdstid og skat, børn og skilsmisse og pensionering og samvær.

Til præsentationen vil blandt andre Alternativets Uffe Elbæk og Liberal Alliances Joachim B. Olsen være til stede og kommentere undersøgelsens resultater.

Tirsdag er der spørgetime med statsminister Lars Løkke Rasmussen. Det er business as usual: Hver partileder har mulighed for at stille Lars Løkke Rasmussen spørgsmål, som han ikke kender og derfor ikke har haft mulighed for at forberede svar til. Rækkefølgen er også, som den plejer: Det største parti starter, det mindste slutter.

Bagefter skal regeringens nye og moderne kontanthjælpsloft førstebehandles i Folketingssalen – og loftet bliver hverken højere eller lavere end aftalt, slog beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen fast i sidste uge.

Senere tirsdag skal børne- og undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) i samråd om den lovpligtige opgaveoversigt i folkeskolen.

Onsdag får Brøndby Kommune ny borgmester. Her behandler kommunalbestyrelsen nemlig den nuværende borgmester Ib Terps anmodning om at stoppe, ligesom det besluttes, hvem der skal overtage posten.

I Folketingssalen er der som alle onsdage spørgetid med ministrene.

Derudover er der på Liberal Alliance og Alternativets initiativ hasteforespørgsel. Her skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg redegøre for lovgivning og praksis i sager om inddragelse af opholdstilladelse for studerende, der har arbejdet for meget. Hasteforespørgslen kommer i kølvandet på hjemsendelsen af blandt andet Marius Youbi fra Cameroun.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen er onsdag indkaldt til to samråd i Beskæftigelsesudvalget. Først skal det handle om henlæggelse af sager om arbejdsulykker, mens det senere gælder ventetiderne i Arbejdsskadestyrelsen.

Torsdag begynder to- og trepartsforhandlingerne i Statsministeriet, hvor flygtningesituationen er hovedemnet. Topartsforhandlingerne foregår mellem regeringen og kommunerne, mens trepartsforhandlingerne foregår mellem regeringen, lønmodtagerne og arbejdsgiverne.

I Folketingssalen skal politikerne torsdag stemme om den grønne boligjobordning, som regeringen med hjælp fra Alternativet og SF har fundet flertal for.

Som det sidste punkt på dagsordenen skal Folketinget diskutere klimaminister Lars Chr. Lilleholts (V) klimapolitiske redegørelse for 2015. Samtidig har Folketingets partier bedt klimaministeren fortælle om regeringens fremtidige klimapolitiske initiativer.

Der er også tre samråd på menuen torsdag. Transportminister Hans Christian Schmidt og indenrigsminister Karen Ellemann skal i samråd om regionalbanerne i Transportudvalget, mens justitsminister Søren Pind skal i samråd om hadforbrydelser. Til sidst skal sundheds- og ældreminister Sophie Løhde i samråd om ældreplejen i kommunerne.

Djøf holder sin årlige Forvaltningskonference torsdag, hvor blandt andet finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Radikales Martin Lidegaard skal diskutere organisering og embedsmandsrollen.

Fredag skal beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i samråd om vilkårene for arbejdsmiljørepræsentanter.

Og så er fredag også sidste dag for politikerne, inden den står på vinterferie i næste uge.

Lørdag markerer Lars Vilks Komiteen i samarbejde med Konservatives Mai Mercado årsdagen for terrorangrebet i København. Det sker med en konference om kunst og ytringsfrihed på Christiansborg, hvor satiretegneren Lars Vilks, der var til stede i Krudttønden 14. februar sidste år, vil overrække en ytringsfrihedspris til den britiske organisation Passion for Freedom.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00